Elder Scrolls ve Fallout Aynı Evreni mi Paylaşıyor Sorusunun Cevabını Artık Biliyoruz!

Zaten mantıklı olan da bu...

Uzun süredir ortalıkta dolaşan Elder Scrolls ve Fallout'un aynı evreni paylaştığı hakkındaki söylentilere siz de denk gelmişsinizdir.

Tam olarak ne zaman ve kim tarafından başlatıldığını bilemediğimiz bu söylentilere ilk olarak Bethesda oyunlarındaki göndermeler örnek verilmiş, daha sonra da ardı arkası kesilmeyen fan teorileri ortaya çıkmaya başlamıştı. Yakın zamana kadar konuyla ilgili resmi bir açıklama da yapılmadığı için sürekli "Lan, olabilir mi öyle bir şey?" diye kendimizi yiyorduk. Fakat bu durum biraz önce bahsettiğim gibi yakın zamana kadardı. Çünkü artık bu sorunun cevabını, sır perdesinin ardındakini biliyoruz!

GameSpot editörleri E3 2017'de Pete Hines'ı (Bethesda Softworks'ün başkan yardımcısı) bulunca kendisine birkaç soru sormayı ihmal etmemişler, hatta bu sorulardan biri de Elder Scrolls ve Fallout'un aynı evreni paylaştığı ile ilgili söylentiler üzerine olmuş. Alınan cevap ise gayet net: Hayır!

"Birinin, bu iki oyunun nasıl olup da aynı şeyin birer parçası olabileceğini düşündüğünebileceği konusunda hiçbir fikrim yok. Elder Scrolls'u biz yaptık. Fakat Fallout başka bir geliştirici ve dağıtımcı tarafından yapıldı, ki oyunu daha sonra onlardan satın aldık. Yani bu nasıl olabilir ki?"

Peki; Bethesda, Fallout'u satın aldıktan sonra iki oyunun bir şekilde aynı evrene dahil olabilmeleri için hikayede değişiklik yapmaya ya da hikayeyi böyle bir yere çekmeye gitmiş olamaz mı? Pete yine cevabı yapıştırıyor: 

"Hayır. Bu iki evrenin (oyunun/markann) aynı evrene dahil oldukları başka bir evren olduğunu sanmıyorum. Öyle bir şey yok."

Evet, belki Elder Scrolls ve Fallout'un aslında aynı evreni paylaştıkları ve farklı zaman dilimlerini anlattıkları fikri bazı açılardan tatlı gelebiliyor. Fakat iki oyunun da hem anlatılan, hem de anlatılmış olan hikayesine (lore yani) baktığımızda oyunların kendi mantığı içinde bu fikrin ne kadar mantıksız olduğunu görebiliyoruz.

elderfallout-big-2

Teorilerin yine havada uçuşmasına sebep olan Fallout 4'deki Nirnroot göndermesi

Fallout bizim bildiğimiz dünyada geçiyor. Sadece geçmişte bazı olaylar farklı yaşanmış ya da yaşanmamış ve bun durum gelecekte çok büyük olayların, faciaların ve savaşların (ki, kendisi hiç değişmez) yaşanmasına yol açmış. Gelecek derken içinde bulunduğumuz 2010-20 döneminden de bahsediyorum.

Fakat Elder Scrolls'a baktığımızda olay tamamen farklı. Elder Scrolls'da o kurgusal kainatın, gezegenlerin ve dünyanın (Nirn) nasıl yaratıldığı, bu yaratılma sürecinde kimin hangi rolü oynadığı, tanrılar, yarı tanrılar gibi konular tek tek anlatılıyor. Yani sadece bu örnek bile iki oyunun aynı evrende geçme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Açıkçası ben bu söylentileri hep "uydurma" olarak bulmuş ve bir şekilde kabul görüp gerçekleştirilmesinden de çekinmiştim. Hatta Bethesda'nın E3 2017'de Starfield isimli, uzay temalı bir bilim-kurgu oyunu tanıtacağı, ayrıca bu oyunun Elder Scrolls ve Fallout'un aynı evrende geçmesi olayını bağlayacağı söylentilerini de tahtaya vurup "Rabbim sen bizi koru" diyerek karşılamıştım.

Pete Hines'ın bu net açıklaması hem konuya son noktayı koydu, hem de benim içime bir güzel su serpti. E, artık geriye Elder Scrolls VI'nın açıklanması kaldı. Haydi Bethesda, yap bir güzellik...

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum