Microsoft'un eski yöneticilerinden Ed Fries, Game Pass abonelik servisinin oyun sektörü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olmasından korktuğunu söyledi.
Fries Xbox Expansion Pass'e verdiği röportajda Game Pass'in Spotify gibi baskın bir iş modeline dönüşmesinden duyduğu korkuya da değinmiş. Spotify'in müzik sektöründeki etkisi kısmında uzmanların görüşleriyle tam örtüşmeyen düşünceleri de var aslında kendisinin.
"Yaptıkları arasında beni endişelendiren tek şey Game Pass. Game Pass beni korkutuyor çünkü müzik sektörü için yaratılmış ve mantığı neredeyse aynı olan Spotify ismindeki bir servis var. Spotify müzik sektörünü yok etti, müzik sektörünün yıllık gelirlerini kelimenin tam anlamıyla yarıya düşürdü. Öyle ki insanlar artık şarkı satın almıyor. İnsanlar örneğin iPhone'da şarkı satın almıyorlar, neden alsınlar ki? Sonuçta hepsi abonelik servisine dahil. Apple bile şarkı satın alma özelliğini kaldırmayı düşündüğünü açıkladı çünkü kimse şarkı satın almıyor."
"Aynı sistemi oyun sektöründe yaratmamak için dikkatli olmalıyız. Bu pazarlar insanların sandıklarından çok daha kırılgan. Oyun sektörünün kendisini 80'lerin başında yok ettiğini gördüm, eğitim yazılımları sektörünün 90'ların ortasında kendisini yok ettiğini gördüm... milyar dolarlık pazarları birkaç yıl içinde resmen yok ettiler."
"O yüzden Game Pass beni endişelendiriyor. Bir müşteri olarak çok seviyorum. Spotify'ı da müşteri olarak seviyorum. İstediğim her şarkı var. Bu bir müşteri için harika bir anlaşma. Ama sektör için o kadar iyi olduğunu söyleyemem."
Tabii Fries'ın burada atladığı bir nokta var. O da Game Pass'in yaklaşık 25 milyon kullanıcıya sahip olması, Spotify'ın ise kullanıcı sayısı 180 milyonun üzerinde. Abonelik servislerinin yıllık oyun gelirleri içindeki payı %4'ken bu miktar müzik sektöründe %65 civarında.
Music Business Worldwide'ın müzik sektörü muhabiri Tim Ingham ise bu konuda tam zıt görüşte. "Müzik sektörünü yarı yarıya düşüren şey Spotify değil, korsanlıktı. Spotify müzikseverlere daha rahat, yasal ve parasallaştırılabilir bir alternatif sundu" diyor. Aynı şeyi Game Pass için de söylemek mümkün. Son derece cüzi bir miktara bu kadar sayıda oyunu oynayabilmek, düşük gelirli bölgelerde de korsan kullanımını azaltan bir etmen.
Bir de, adam müşterilerin sektör havuzunun dışında yaşayan ayrı bi entity olduğunu düşünüyor. Müşteri için çok iyi olup da sektörü batıran bir uygulama benim aklıma gelmiyor. Keza biri ötekini ayakta tutuyor. Tabii ben firma kodamanı değilim, bilemem :)