Yazı boyunca, şikayet edecek pek fazla bir şey bulamayacağımdan, isme sataşarak başlayayım: Son kullanıcıya yönelik, markalı bilgisayarların isimlerinin rakam ve harflerden oluşması son derece kafa karıştırıcı. Çünkü aynı kodlamalar içinde farklı yonga setleri ve donanımlardan oluşan modeller var. Fazla kafa yormadan marka bir bilgisayara yönelen kullanıcı için, modellerin kodlardan ibaret olması pazarlama açısından bir çelişki oluşturuyor bence. Şu anda ben bile incelediğim modeli ve varyantlarını ararken epey bir sıkıntı çektim.
Malum ülkemizde marka değil, toplama masaüstü bilgisayarlar daha yaygın. Bu yazıyı yazdığım tarihte, 880-100NT, henüz Türkiye’de satışta değildi. Siz bu yazıyı okurken de satışa çıkmış olacak mı meçhul.
Elimizde “state of the art” dediğimiz türden bir oyun bilgisayarı var. 880-100NT’de beyni, Intel’in AMD’nin Ryzen hamlesini yanıtı olan altı çekirdek, 12 thread’li Coffee Lake 8700k işlemci. Önceki iki jenerasyona (Skylake ve Kaby Lake) kıyasla, oyun performansında dikkate değer bir sıçrama yapıldı. Söz konusu oyun performansı olunca, Ryzen’e kıyasla overclock avantajı olan 8700K, çekirdek ve thread sayısında gerisinde kaldığı Ryzen’in muadil modeli 1700X’i rahat şekilde mağlup ediyor. Fakat fonksiyonellik anlamında (diyelim oyun oynadınız, kayıt aldınız ve render yapacaksınız), Ryzen hala biraz daha önde.
Uzun lafın kısası, elimizde çok güçlü bir “oyun” işlemcisi var. Ayrıca işlemcinin çekirdek hızını, Omen Command Center üzerinden bir tıkla değiştirmek mümkün. Tabii ki overclock meraklıları bununla yetinmeyecektir ama biz genel kullanıcıyı da unutmayalım.
Z370 yonga setli Omen 8800-100NT, işlemci haricinde 4x8 GB formatında toplam 32 GB 2400MHZ ram, iki adet 2TB 7200rpmSATA HDD ve bir adet de 512 GB’lık SSD, kasa üzerinde çok güzel gizlenmiş bir blu-ray yazıcı (ne olur ne olmaz) ve 2x SLI GTX 1080TI ekran kartıyla birlikte geliyor.
Bu canavar sisteme kan pompalayansa, 750 wattlık, Platinum verimlilikteki güç kaynağı. Gözünüz arkada kalmasın, çünkü çok kalitesi bir PSU’dan bahsediyoruz. PSU rakamları biraz yalan dolan olabiliyor; ancak Platinum sertifikalı bir PSU’nun altından kalkamayacağ bir iş yok gibi bir şey.
Bütün bunlara karşılık, bir “yuh” dediğinizi duyar gibiyim; ne deseniz haklısınız. Bu PC, her ne kadar ben çok büyük bir hayranı olmasam da 4K veya Surround/Infinity kullanan çok monitörlü sistemler için yapılmış (olsa gerek); tabii bir de giderek yaygınlaşan ve sektörde standart haline gelen 144/160/240hz monitörlerin yüksek FPS taleplerini de unutmamak gerekir. Keza yeni VR headsetleri de, örneğin Samsung Odyssey gibi, daha yüksek çözünürlükle beraber daha yüksek system ihtiyaçlarına sahip.
Neyse, kimin neyi, ne amaçla kullanacağı uzun bir mesele.
Kasanın üst kısmında 2x USB 3.0, 2x USB 3.0 Type-C portu ve alıştığımız üzere mikrofon ve kulaklık jakları var. Arkada ise 2xUSB 2.0, 2x USB 3.0 portuyla beraber ses girişi, çıkışı ve mikrofon girişleri var. Son dönemde, özellikle Z170 yonga setiyle beraber USB port sayısında büyük artış oldu. Özellikle çok fazla USB bağlantısı kullanıyorsanız (benim yarış simülasyonu sistemimde tüm portlar dolu, artı bir de çoklayıcı var) ve çoklayıcılarla aranız iyi değilse, NT100’ün port sayısı ve bunların dağılımı sizin için büyük avantaj.
Biraz çekinerek de olsa, 880-100NT için “muhteşem” tabirini kullanmak istiyorum. Mesele sadece çok iyi donanımları bir araya getirmek değil. 100NT’nin her yerinden fonksiyonellik ve kalite akıyor. Kasanın üst kısmına gizlenmiş, iki adet HDD yuvası, isterseniz size kolayca genişleme imkanı sunuyor. Yine ön yüzeyin sağ kısmında kalan blu-ray okuyucu da, yine isterseniz, blu-ray okutma imkani veriyor. Üst tarafta içe doğru eğilen ve arkaya doğru bir tür tutamaçla birleşen tasarım sayesinde kasayı taşımak ve hareket ettirmek çok kolay.
Son derece derli toplu olan, çok sayıda modüler ızgara kullanımından kaçılmış olan arka kısımdaki kilidi açarak, kasanın kapağını açabiliyoruz. Sistem kızaklı değil; aksine tak çıkar ve kiliti aç/kapa şeklinde. En fazla 3 saniyenizi alır. Kasanın içine baktığınızdaysa, muhteşemliğe erişiyorsunuz: Ne yalan söyleyeyim, 880-100NT’ye ilk baktığımda, kasası bana ufak gelmişti; kasanın içindeki hava akışı ortam sıcaklığını en fazla 3-5 derece kadar etkilese de (en iyi ile en kötü), böylesi iddiali sistemlerin her zaman full tower dediğimiz, iri kasalara kurulması bana cazip gelmiştir.
880-100NT’nin dışarıdan ufak görünen hacmi, kasanın içine baktığınızda sizi bir kere daha, bu sefer de çok olumlu bir şekilde şaşırtıyor: Her şey derli toplu ve muntazam; ayrıca gayet havadar. Hiç kablo kalabalığı yok ve içerideki alan neredeyse yüzde 99 bir verimlilikle kullanılmış. Kabloların her biri, özenle ve kaliteli bir şekilde etiketlenmiş (olur da bir şeyler söküp takarsanız işinize yarar; ya da oturur benim gibi boş boş seyredersiniz :P). Ekran kartlarının tahliye fanları için boşluk mesafesi gayet yeterli, yine enine de epeyce alan var. SLI köprüsüyle bağlı iki canavar 1080TI, anakart üzerinden sarkma yapmaması için kasaya vidalı, dirsek (köşebent) şeklindeki metal parçalarla destekleniyor. Sıvı işlemci soğutucusunun etrafında da bolca alan var. Ayrıca HDD yuvaları da kasanın içinde yatay değil, kapağa doğru dikey olarak konumlandırılmış. Ama sadece SSD veya HDD yuvaları değil, kasanın tümü adeta özenle hazırlanmış bir test sistemi gibi; anakart üzerindeki her şeye ulaşmak çok kolay. Sadece metal köşebentlerin yeri ve boyutu sabit; yani olur da ileride ekran kartı değişmek isterseniz ve kartın boyutu farklı olursa, bu parçaların bir anlamı kalmıyor. Ama destekleri komple söküp, yeni kartınızı ve kartlarınızı desteksiz olarak takabilirsiniz.
880-NT100’ün kapağını açıp içine bakmak bile, insanda tuhaf bir mutluluk yaratıyor. Kasa estetiği kişiden kişiye değişir, ancak kalite ve fonksiyonellik anlamında kötü bir şeyler söylemek neredeyse imkansız. Aslına bakılırsa, HP Omen 880-NT100 hakkında genel anlamda kötü bir şey söylemek çok zor. İşlemci soğutucusunun fanından ufak bir ses geliyor diyeyim mi? (Şaka bir yana, bu ses son derece minimal ve bu da bir başka artı). Elbette ki Türkiye’de piyasaya sürüldüğünde fiyatı birçok kullanıcının bütçesini aşacaktır. Ancak bana kalırsa, tıpkı estetik gibi, bütçe de göreceli bir şey ve bu konuda değerlendirme yapmamın çok da bir anlamı yok.
Eğer gerçekten de en iyi oyun bilgisayarını istiyorsanız ve bütçeniz genişse, 880-NT100’ü gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Hatta HP’yi arayıp, ne zaman piyasaya çıkacağını bile sorabilirsiniz.
Artılar:
- Süper güçlü donanım.
- Kasanın kalitesi ve fonksiyonelliği.
- Detaylara gösterilen özen.
Eksiler:
- Ayırt etmesi kolay, daha spesifik ve daha havalı bir ismi olabilirdi (ciddiyim).