Neler olmuş, neler?
Devamını okuEpic - Apple davası mahkeme salonuna gitmek üzereyken bir dava haberi de Steam cephesinden geldi. Humble Bundle'ın yaratıcısı, ayrıca bir indie oyun geliştiricisi olan Wolfire Games, Steam ile rekabete aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle Valve'a dava açtı.
Dava dilekçesinde "Valve sahip olduğu pazar payını suistimal ederek oyun yayıncılarını oyunlarını Steam Store'da satmak dışında seçenek bırakmamakta ve Valve burada da %30 kesinti yapmaktadır" deniyor.
Wolfire, Steam'in PC oyun pazarının yaklaşık %75'ini elinde bulundurduğunu ve yaptığı %30 kesinti sayesinde yıllık yaklaşık 6 milyar dolar gelir elde ettiğini söylüyor ve Valve'ın tekel durumunu kötüye kullanma örneklerini sıralamış ve özetle şunları söylemiş:
- Diğer firmaların Steam'le rekabet etme girişimleri, Epic Games Store'un kar payını %12'ye düşürmesi örneğinde olduğu gibi geliştiricilere daha yüksek pay önerseler bile Steam'de bir çentik bile açamadı.
- Steam yayıncıların PC oyunlarını ve oyun kodlarını diğer yerlerde daha ucuza satmasına izin vermiyor. Bu da rakip oyun platformlarının fiyat olarak rekabet etmesini önlüyor.
- Rakip oyun mağazalarının çoğu pes etti, EA ve Microsoft gibi örnekler oyunlarını Steam'e geri getirdi
- Steam bu sayede baskın platform olmayı garantiliyor, çünkü rakip olabilecek firmalar bunun yerine Steam motorunu yeni oyunlar ve oyun kodlarıyla besliyor
Wolfire, Valve'ın bu uygulamalarının Humble Bundle'a da büyük zarar verdiği söylemiş; bu yüzden artık yayıncıların Humble Bundle etkinliklerine katılmaktan çekindiklerini, bu yüzden Humble Bundle müşterilerine sundukları oyunların sayısı ve kalitesinde azalma olduğunu belirtmiş. Bu gerçekten de doğru bir tespit, çünkü Humble Bundle eski halinin bir gölgesi gibi şu aralar. Eskiden cidden çok kaliteli oyunlar, oldukça cazip fiyatlı paketlerle karşımıza çıkıyordu. Şimdiyse hem paket sayısı, hem de kalitesi gözle görülür biçimde düştü.
Bu davadan ne sonuç çıkar, ya da bir sonuç çıkar mı bilinmez ama bir noktada Valve'ın da piyasayı biraz rahat bırakması gerektiği bir gerçek. Özellikle de "fiyat rekabetine giremezsiniz" kısmı hiç de iyi değil.
Bu tip davalar daha önce de açıldı günün sonunda piyasada baskın lider olmakla tekel olmak arasında fark olduğunun altı çizilip dosyalar kapandı.
Dava açanların temel ekonomi bilmediklerini de sanmıyorum. Günün sonunda, onlar da davayı kaybetselerde oyun medyasında yer alan bu tip haberler sayesinde reklamlarını tam olarak hedefledikleri kitleye para vermeden yapmış oluyor.