İnceleme: Pac-Man Championship Edition DX+

PC'nin başı kel değil

Not: Bu yazı dana önce Oyungezer dergisinin Kasım 2013 sayısında yayınlanmıştır.

Ben öyle çok anayı babayı tırtıklayıp, emekli maaşlarıyla jeton alınan ve arcade makinesi karşısında çıldırılan yıllara yetişemedim. Ama buraların eskiden hep dutluk olduğunu iyi bilenlerdenim. İlk PAC-MAN’e gecikmiş bir nesil olsam da Atari karşısında kaç sabah sarı hapları yutup, büyük lokmayı ham yapınca hayalet kovaladığımı bir ben bir de “YAT ARTIK, BUNLARI MI SORACAKLAR SANA OKULDA ÇOCUK!?” diyen annem bilir.” Tabi şimdi oyunlar işim olduğundan böyle rahat konuşuyorum ama siz beni örnek alıp ananıza babanıza artistik yapmayın, ağzınıza yersiniz terliği.

Öhöm, konumuza dönelim… PAC-MAN’in Championship Edition DX sürümü geçtiğimiz yıllarda konsollara çıkıp ağzımızı sulandırmış, ama ne kadar beklesek de biz PC’cilere uğramamıştı. Yahu PAC-MAN işte, açarsın internetten oynarsın da demeyin. DX sürümünü ben daha önce denememiştim ama DX+ sayesinde PC’de oynayınca farkına vardım ki; İŞİ GÜCÜ KENARA ATIN, YENİ BAĞIMLILIĞINIZ BURADA diyorum, başka da bir şey demiyorum. PACMAN Championship Edition DX+, tonlarca modun yanında sizleri hem klasik hem de baştan sona yepyeni bir PAC-MAN çılgınlığının içine sokuyor. Oyunun tanımı biraz olsun değişse de eğlencesini klasik oyuna göre onlarca kere katlıyor. Başlaması kolay, arınması zor. Tam bir işten, dersten, gün temposundan kaytarma oyunu olmuş. Bilin ki bu inceleme geciktiyse sebebi de tam olarak bu oyunun hastalık derecesinde yaptığı bağımlılıktır…

pacman-ce-dx-big2

30 yıldır bu neyin öfkesi, BU ÇİLE BİTSİN! :(

PEKİ DX NEDİR, YENİR Mİ?

Bilmeyenler için özet geçelim. DX sürümü ile PAC-MAN, klasik sarı hapları yutma/yaratıklardan kaçma rutininin yanında bir de süre bazlı rekabet unsurları kazanıyor. Oyunu tek kelimeyle “soluksuz” bir maceraya çeviren bu sistem yaratıkları uyandırma gibi mekaniklerle de süslenmiş ki tadından yenmez. Artık yaratıkların nereden ne şekilde çıkacağını tahmin etmek yerine, spontane ve daha çeşitli kaçışların içinde bulacaksınız kendinizi.

Bugüne kadar duyduğunuz tüm HD’leştirme, re-make ıvır zıvırlarını unutun. Ben bu kadar dar bir alanda bu kadar iyi bir oyun ve eğlence iyileştirmesi görmedim. Bizim klasik PAC-MAN’den aldığımız eğlence 1’se bu 10. Klasik görseller 1’se bu 100. Müzikler ise yeme de yanında yat drum n’ bass şarkıları ile bezeli. Tarihte ilk kez PAC-MAN gibi bir oyun kendi hardcore oyuncularını üretebilir vaziyette, demedi demeyin.

pacman-ce-dx-big3


PAC, AÇ BAKAYIM OĞLUM AĞZINI

Oyunun Steam üzerinden hayli aktif ve oyuncuyu hep daha fazlasına sevk eden bir de online skor tahtası mevcut. Eğlenceliğine şöyle bir-iki el oynayayım derken, global rank kasacağım diye hırslanıp odasına mevkilenen arkadaşım üç hafta sonrasında duş almayıp odasından çıkmadığı için itfaiye tarafından camdan çıkarıldı, bilginiz olsun.

Bu arada, hali hazırda DX sürümüne konsol üzerinde sahipseniz DX+’ı yeni bir oyun olarak satın almanıza gerek yok. Gerekli güncellemeleri yaparak DX+ özelliklerine sahip olabiliyorsunuz. Oyunun henüz cross-platform özelliği olmadığından ötürü DX+ kullanıcısı PC oyuncuları ile oynayamasanız da oyunun unutulup gittiği falan yok. İnanmazsanız Leaderboard'ları kendiniz kontrol edin, hareketliliği görün.

pacman-ce-dx-big4

Bunca güzel özgün modernleştirme ve övgünün yanında bir antipatik duruş da var ki değinmeden geçmeyi çok düşündüm, ama aklımın köşesinde duracağına dışarı vurayım da rahatlayayım dedim. Namco hangi akla hizmete yapmış bilinmez ama oyunun bazı özellik, skin ve modları Facebook’ta skor paylaşımları, oyun daveti göndermeler vs. gibi sosyal paylaşımları yaparsanız açılıyor. Her oyuncunun açmak isteyebileceği, oyunun klasik görünüm modu da ne yazık ki bu listede. Üç kuruşluk spam içeren Twitter uygulamalarının kullandığı bu yöntem yakında zaman tünelinize BU ADAM BU KIZLARI NASIL TAVLADI reklamları basarsa da şaşırmayın (şaka şaka…)

pacman-ce-dx-big5


ÇOK GEREKSİZ BİLGİ

İşaret parmağınızı kulak kepçenizin girişine götürür aşağı yukarı yaparsanız, PAC-MAN’in yürürken çıkardığı sesi duyuyorsunuz. İnanmazsanız deneyin.

 

KÜNYE

PAC-MAN Championship Edition DX+ (PC)
Tür: Aksiyon
Yapım: Namco Bandai Games
Sistem: Ekonomik
Dijital İndirme: 9.99$ (Steam)
Yaş Sınırı: Yok
Dahası İçin: //www.pacman.com
Bulunduğu Platformlar: PC, PS3, XBOX 360

 

Ne İyi?
+Eğlenceli görsel skinler
+Online scoreboard’un gaz vericiliği
+Youtube’tan aratıp aratıp indireceğiz Pac-Step parçalar
 
Ne Kötü?
-Arkamızdan 30 yıldır sıkılmadan koşan o tipsiz canavarlar :(
 
 
SON KARAR:Bir PAC-MAN oyunundan beklenebilecek daha fazlası yok.
 
NOTU: 8+
 
YORUMLAR
Parolamı Unuttum