Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.
Bir oyunu en fazla ne kadar bekleyebilirsiniz ki? “Ah keşke şu Dogs Creed of the Tiger’ın devamı yapılsa” gibi bir şey değil sorduğum. Bir seri olacak, çok sevdiğiniz bir seri olacak ve bir sonraki oyunu çıksın diye bekleyeceksiniz. Diablo olabilir mesela, 12 sene aradan sonra çıktı değil mi? Ama o da hikâyesini merak ettiğimiz, “Şimdi ne olacak acaba” dediğimiz bir oyun değildi. O anlamda benim en çok beklediğim oyun işte şu an okuduğunuz, Tex Murphy’nin en yeni macerası. Aradan kaç yıl mı geçti? Sıkı durun. Tam 16 sene! Son oyununu oynadığımda daha resmen üniversite ikinci sınıftaydım yahu, dile kolay 16 sene olmuş.
Cüneyt Versoy oyunda önemli bir role sahip.
İşin en kötü tarafı da 1998 tarihli Overseer’in resmen kafalarda tonlarca soru işareti bırakan, ‘cliffhanger’ dediğimiz türden bir sona sahip olmasıydı. Valla spoiler’dan kaçınacak değilim şu an, nasılsa 16 yıldır oynamamışsınız, bari bu oyuna bir şans verirseniz konudan az çok haberdar olun :) Overseer’in sonunda (ki yıl 2043’tü) Tex ve kız arkadaşı Chelsee bir yabancının arabasına biniyor ve şoför yol sırasında ikiliye silah çekiyordu. İki el silah sesinin ardından ise kararan ekran bize muhtemelen oyun tarihinin en uzun süreli “ne oldu” sorusunu sordurdu. İşte o sorunun cevabı Tesla Effect’te!
FMV’nin dayanılmaz cazibesi
Tex’le yeniden karşılaştığımızda yıl 2050 ve kendisi yedi yıldır neler olup bittiğini hatırlamıyor. Oyunun konusu da tam bu noktada devreye giriyor işte. Bir yandan hafızamızı geri kazanıp kız arkadaşımızı bulmaya çalışırken kendimizi merkezinde Nikola Tesla’nın yaptığı bilimsel deneylerin bulunduğu acayip bir davanın içinde buluyoruz.
Ağbiii, az biraz para ver ağbiii, kafamı yaptırcam ağbiii.
Tex Murphy’i tanıyorsanız oyunlarında aşağı yukarı nelerle karşılaşacağınızı biliyorsunuzdur. Nasıl Duke Nukem FPS oyunlarına B-movie tarzı eğlence getirdiyse Tex Murphy de aynısını adventure oyunları için yapıyor: Mutantlar var, birbirinden tuhaf karakterler var, kıyamet sonrası bir ortam var, birbirinden absürt espriler var, etrafı kadınlarla çevrili bir ana karakter de var. Daha ne olsun! İşin en güzel tarafı da aradan bunca sene geçmesine rağmen Chris Jones ve Aaron Conners Tex Murphy’nin başarılı formülünü olduğu gibi korumuşlar, değişen tek şey daha iyi grafikler ve sesler olmuş. Konusu olsun, FMV sahneleri olsun, şahıs perspektifi olsun hepsi eskisi gibi. Hatta artık adventure oyunlarında pek sık rastlamadığımız, verdiğimiz kararların oyun sonunu değiştirme ihtimali bile var.
Tanışıyor muyuz?
Oyunun çok kaliteli bir adventure olmasını da bir kenara bırakırsam benim en çok hoşuma giden şey oyundaki flashback sahneleri oldu. Bu sahneler yalnızca “Tex’in geçmişinde ne oldu” şeklinde değil, serinin önceki oyunlarında gerçekleşmiş olan bazı şeyleri veya hikâye parçalarını hatırlatmak amaçlı korunmuş. Nihayetinde sonuncusunu neredeyse 16 yıl önce oynadığınız bir oyunun ayrıntılarını hatırlamak kolay iş değil, “Aa böyle bir şey de vardı di mi?” diye sorduran bu minik sahneler bence çok başarılı olmuş.
Şu beyzbol kartı kültürü bizde de gelişmiş olsaydı, yüzlerce doları cepleseydik fena mı olurdu?
Tabii aradan geçen süre zarfında teknolojinin nasıl değiştiğini FMV’lere ve 3D ortamlara bakarak da rahatça görebiliyoruz. Unutmadan söyleyeyim, Chris Jones (Tex Murphy’yi bizzat kendisi canlandırıyor) biraz yaşlanmış olsa da serideki en iyi oyunculuklarından birini sergilemiş Tesla Effect’te.
Geleceğin San Francisco’su hep böyle morlu pembeli işte.
Dikkat ettiyseniz oyunun adventure yönü veya içeriğiyle ilgili bilgi vermedim. Ama bunu kasıtlı olarak yaptım. Bu oyunla ilgili gördüğünüz veya duyduğunuz hiçbir şey sizi denemekten alıkoymasın, hoşlanmam demeyin, "ne bu grafikler", "gerçek adamlar" demeyin, bulmacaları kolay mı zor mu diye sormayın. Oynayın, Tex Murphy ile tanışın. Dedektif temalı adventure oyunu nasıl olurmuş görün.
NOT
7
KÜNYE
Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure (PC)
Tür: Adventure
Yapım: Big Finish Games
Fiyatı: $19.99
Platform: PC
Ne İyi?
-Aradan geçen bunca yıla rağmen serinin özünü bozmamış olmaları takdir edilesi
-B-movie tadı veriyor resmen
-Gerçek karakterlerle oyun oynamak farklı bir his
-Flashback sahneleri çok zekice
-Bolca bulmaca, bildirmece, dil üstünde kaydırmaca
Ne Kötü?
-Eski adventurelarda kullanılan puan sistemi var, ama pek de başarılı değil
-Tex’in ölebiliyor olması bazı oyunculara tuhaf gelebilir
-İnsaf yahu, 16 yıl bekletilir mi?