Post-Apokaliptik Bir Nükleer Makale
Devamını okuLords of the Fallen, bu yılın merakla beklenen oyunlarından birisi. Oyunseverlerle buluşmasına da artık saatler kalmış bulunuyor. Bu vesileyle biz de oyuna dair bilmemiz gereken 5 şeyi sıralamaya karar verdik, bakalım neler varmış listemizde:
1. Yeniden yapım mı, devam oyunu mu?
Lords of the Fallen ilk olarak 2014 yılında çıkmıştı. Haliyle aynı isimle bir oyunun daha geliyor olması kafaları karıştırmış olabilir. Aklınıza bu oyun bir reboot mu, remake mi yoksa bir devam oyunu mu sorusunun geldiğini biliyoruz. Aslında yeni Lords of the Fallen’ın bunların bir karması olduğunu söylemek mümkün. Bu yeni oyun orijinal oyundaki olayların bin yıl sonrasını anlatacak, o yüzden aslında bu bir devam oyunu. Zaten ilk olarak ismi Lords of the Fallen 2 olarak düşünülmüş, sonrasında Lordsa of the Fallen ismine karar verilmişti. Bunun da sebebinin oyunun hem bir reboot, hem de yeni bir başlangıç anlamına geliyor olması. Hexworks ilk oyundan 5 kat daha büyük bir oyunun bizi beklediğini söylüyor ki bu da iki oyun arasında epey ciddi bir farklılık olduğunun apaçık göstergesi.
2. Karakter sınıfları
Lords of the Fallen’da ilk oyundakine benzer şekilde 9 farklı sınıf bulunuyor, fakat sınıfları daha ilgi çekici kılabilecek bazı değişiklikler de söz konusu.
Yeni oyunda seçebileceğimiz sınıflar şu şekilde:
- Blackfeather Ranger
- Condemned
- Dark Crusader
- Exiled Stalker
- Hallowed Knight
- Mournstead Infantry
- Orian Preacher
- Partisan
- Pyric Cultist
- Udirangr Warwolf
İlk oyundaki Warrior, Brawler, Raider, Rogue, Paladin, Ranger gibi bir bakışta ne olduğu anlaşılan sınıfların yerine bu sefer biraz daha gizemli ve daha çeşitlendirilmiş sınıflarla karşı karşıyayız.
Elbette seçeceğimiz sınıf oynanışta da ciddi farklılıkları beraberinde getirecek. İster vurdu mu ses getiren, ağır saldırılarda uzmanlaşmış bir sınıf seçebilir, dilerseniz de işimi uzaktan uzaktan halledeyim diyebilirsiniz. Yanınıza yol arkadaşı alabileceğiniz veya büyülerle daha çok haşır neşir olabileceğiniz sınıflar da mevcut.
3. Duruş (Posture) Sistemi ve Saldırı Savuşturma
Çeşitli soulslike oyunlarda benzerlerini gördüğümüz şekilde, Lords of the Fallen’da da bir postür sistemi bulunuyor. Düşmanların postürünü kırdığınızda, çok yüksek hasarlar verebileceğiniz son derece etkili saldırılar yapabileceksiniz. Postüre zayıflatan hareketler arasında düşmana şarj edilmiş ağır saldırıyla vurmak ve bir saldırıyı savuşturmak (parry) var. Postürleri yeterince zayıfladıysa tekme atıp son dokunuşu yaparak kırmanız da mümkün.
Lords of the Fallen’da parry hareketi diğer soulslike oyunlara kıyasla bir miktar daha kolay yapılabilecek. Düşman saldırısından hemen önce savunma tuşuna basmak, saldırıyı savuşturmanızı sağlayacak ve tuşa bir miktar erken basmış olsanız da en kötü ihtimalle blok yapacaksınız (Lies of P’daki gibi). Bu yönüyle, savunma için daha geniş bir zaman aralığı tanındığını söyleyebiliriz. Eğer kalkan kullanıyorsanız zamanlama bakımından oyun daha bile cömert olacak. Yine de bunun kolay bir oyun olacağını sanmayın. Sonuçta bu bir soulslike, burnunuzdan getiren boss savaşları elbette bizi bekliyor.
4. Axiom ve Umbral Dünyaları
Lords of the Fallen ikili dünya sistemine sahip. Axiom, fiziksel dünyaya karşılık gelirken Umbral ise ruhlar alemini ifade ediyor. Buna benzer bir sistemi The Medium’da da görmüştük hatırlarsanız, ama bir soulslike oyunda ilk kez karşımıza çıkıyor.
Umbral’ın üstlendiği ilk işlev ölüm sonrası diriliş. Karakterimiz öldüğünde Umbral dünyasına geçeceksiniz ve buradaki düşmanları alt edip engelleri aşabilirseniz bir kez daha Axiom dünyasına döneceksiniz. Lords of the Fallen’ın bonfire’ı olarak değerlendirilebilecek Vestige noktaları Axiom dünyasına dönüş için anahtar noktalar olacak.
Üstelik Umbral’ın oyunda üstlendiği tek işlev bu da değil. Umbral Lamb isimli özeli bir nesnemiz var ve bu lamba bir yandan Umbral alemine açılan bir pencere oluştururken bir yandan da kısa süreliğine ruhları ele geçirmenizi sağlıyor. Böylece, düşmanların fiziksel varlıklarını aşıp doğrudan ruhlarına hasar verebiliyorsunuz. Kulağa havalı geliyor değil mi?
Soul Flay olarak adlandırılan bu yöntem, zorlu düşmanlarla baş etmek konusunda önemli bir avantaj sağlayacak. Düşmanın ruhuna verdiğiniz “Withered Damage” (solmuş hasar), ruh bedene döndüğünde yapacağınız tek bir vuruşla fiziksel olarak da verilmiş olacak. Soul Flay’i kullanabileceğiniz bir başka yöntem de düşman ruhunu çekip onu takip eden bedeni de belirli bir noktaya götürebilmeniz. Böylece, düşmanınızı bir uçurumun kenarına sürükleyip tek hamlede alt edebileceksiniz.
Elbette bu kadar güçlü bir saldırıya sınırlı sayıda sahibiz ve saldırı haklarını doldurabilmek için lambanın bir diğer özelliği olan “Soul Siphon” kullanarak Axiom dünyasındayken etrafımızdaki düşmanlardan Soul Flay absorbe edeceğiz.
5. Unreal 5’in Gücü
Lords of the Fallen fragmanlarının görsel yönden ne kadar etkileyici olduğunu söylemeye bile gerek yok. Unreal 5 oyun motorunu kullanan az sayıda oyundan biri olan Lords of the Fallen, bu bakımdan tam bir görsel şölen sunmaya hazırlanıyor. PC versiyonunun ne kadar optimize olacağını ise biz de çok merak ediyoruz.
Lords of the Fallen, yarından itibaren oyun severlerle buluşacak. Bakalım takipçilerinin beklentilerini karşılayabilecek mi. Merakla bekliyoruz, yakından takipteyiz.
Bu oyun hakkında bilinmesi gereken bir şey daha var: Yapımcılar Türkçeye pek sıcak bakmıyorlar. Hâlbuki ben sıcacık bakıyorum :)