Marvel's Spider-Man - Kostümlerin Hikayeleri

Hangi kostümle, nasıl tanıştık? Bazı kostümler SPOILER içermekte aman diyeyim!

Aman dikkat sevgili Oyungezerler. Yer yer ufak da olsa SPOILER yeme riskiniz var. Üstelik sadece oyunlardan değil, Marvel Sinematik Evreni ve Marvel Çizgi Romanları'ndan da SPOILERLAR mevcut. Uyarmadı demeyin!

Not: Kostümlerin nasıl açıldığını ve kilidi açılan kostümleri nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. En ince detayına kadar girdik efendim. Merak ettiğiniz kostümün görseline tıklayarak o kostümün yüksek çözünürlüklü ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz.

a-incelemefixedmrk2

---

Advanced: Insomniac Games'in kendi tasarladığı geliştirilmiş kostüm, hikayede Doktor Octavius tarafından yapılıyor ve çeşitli güçlendirmelerle birlikte geliyor. Oyundaki ilk güçlendirmelerimizi ve ek gadgetlarımızı da bu kostümle açıyoruz. Bu kostüm orijinal olarak Insomniac Games'in elinden çıksa da eylül ayında okuyucuyla buluşacak bazı Marvel çizgi romanlarında da variant kapaklar arasına girmeyi başardı.

advanced-1

Klasik: Klasik kostüm adından da anlaşılabileceği üzere Spider-Man'i sürekli içinde gördüğümüz normal kostümü. Bir iki minik dokunuş ve detaylandırma dışında klasik kostüm birebir aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Kostümün bir de hasarlı hali bulunuyor. Kingpin ile kapışan Spidey'nin kostümü yırtık pırtık ve yanıklar içerisinde kalınca daha gelişmiş olan kostüme geçiş yapıyor.

classic-repaired-2

Scarlet Spider: Peter Parker'ın kusursuz klonu olan ve adını Ben Reilly olarak değiştiren Scarlet Spider'ımızın kostümü de hayranlar arasında en popülerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Ben Amca'nın adını ve May Hala'nın kızlık soyadını birleştirip Ben Reilly ismiyle hayatına devam eden klon, bir süre NYC sokaklarını depresif bir şekilde gezse de yıllar içerisinde bir kahramana dönüşüyor. Gerçek Peter ile olan ilişkileri de kesinlikle okumaya değer ve bir hayli detaylı hikayeleri mevcut. Çizgi roman aleminde sık sık karşımıza çıkan "öldü, ölmedi, öldü ve geri geldi" konsepti Ben'in hikayelerinin de önemi bir parçası. 

scarlet-spider-2

Stark Kostümü: Tony Stark'ın Peter Parker'a hediye ettiği ve karşımıza ilk olarak Captain America: Civil War filminde çıkan kostüm. Spider-Man: Homecoming'deyse Tony Stark bu kostümü geri almıştı. 

stark-2

Noir: Marvel Noir Evreni'nin Spider-Man'i olan Noir, 1933'te Amerika'daki Büyük Depresyon zamanında yaşamıştı. Alternatif bir Spider-Man olur kendisi ve kostümü de oldukça havalıdır. Dönemin New York'unda tek başına suça karşı savaş açan Noir Spider-Man'in en büyük düşmanıysa şehrin suç kralı Norman Osborn'un ta kendisidir. 

noir

Armour MK II: Spider-Man'in ilk zırhlı kostümü MK I, ana oyunda yer almıyor. Ancak MK II, III ve IV mevcutlar. New Enforcers, New York'a yüksek kalibreli silahlarla büyük bir saldırı gerçekleştirdiğinde Peter da ilk Spider-Armor yani Örümcek Zırhı'nı geliştirmişti. İlk zırh, onu bir hayli yavaşlatmış, çevikliğinden götürmüş, ama aynı zamanda onu kurşun geçirmez hale getirmişti. Bu kostüm onun örümcek hislerini de engelliyordu ve geliştirilmesi şarttı.

MK II ya da bir diğer popüler adıyla Kurşun Geçirmez Örümcek Zırhı ilk zırhın üzerine pek çok geliştirme katmış, örümcek hislerinin yeniden aktif şekilde kullanılmasına izin vermişti. Spider-Man, bu kostümü Massacre'a karşı kullanmıştı. Manyetik ağ atma özelliğine de sahip olan bu zırh sayesinde Massacre'ı kolayca alt etmişti. Hem kurşun geçirmiyordu hem de Massacre'ın rehineleri öldürecek tuzaklarını manyetik ağ sistemiyle kolayca durdurmuştu.

Bu zırh Peter'ın Horizon Labs'teki ofisinde muhafaza ediliyordu, ancak Horizon Labs yok edildikten sonra bir kopyası Parker Industries'de muhafaza edildi.

spider-armour-mk2-3

Armour MK III: Peter Parker'ın Horizon Labs'in sunduğu imkanlarla geliştirdiği bu zrıh, Sinister Six'e karşı son çare silahıydı. Doktor Octopus ölmeden önceki büyük planını devreye soktuğunda Spider-Man bu kostümü kullanması gerektiğini biliyordu. 

Tıpkı MK II gibi MK III Zırhı da Horizon Labs'in yok edilmesinin ardından Parker Industries'de muhafaza edildi. MK III, bir sürü ek özelliğe sahip ve Spider-Man'in en büyük düşmanlarına karşı geliştirdiği özel güçlendirmeleri bulunuyor. Elektro'nun elektriklerinden etkilenmemek ve onu insan formuna dönüştürebilmek, Sandman'in moleküllerine hakim olmak, zayıf bölge tespiti, Spidey'nin uçmasını sağlayan mini jetler gibi pek çok ekstra özelliğe sahip.

spider-armour-mkiii-1

Armour MK IV: Peter Parker'ın girişimi Parker Industries başarılı olduktan sonra Peter'ın önünde sonsuza yakın bir kaynak oluştu. O da bu kaynakları kullanarak Spider-Armor MK IV projesini hayata geçirdi. 

Spider-Man'in bir süre için ana kostümü haline de gelen MK IV, aynı zamanda onun kimliğini gizleme konusunda da kilit bir rol oynadı. Kimliğini gizlemek için Prowler'ı ikna eden Spidey, zırhının bir benzerini Prowler'a verdi. Bu zırh bir tuşa basıldığında MK IV'e dönüşüyor ve Prowler'a Spider-Man'in güçlerini veriyordu. Aynı tuşa tekrar basıldığındaysa geliştirilmiş bir Prowler kostümüne dönüşüyordu.

Superior Octopus, bu zırhın içerisindeki Spider-Man'i oldukça güçlü bir EMP'yle vurmuş ve zırhı haşat etmeyi başarmıştı. Neyse ki Spider-Man bu senaryoya hazırlıklıydı ve altında klasik kostümünü de giyiyordu. Bu zırhta da sayısız güçlendirme bulunuyor. Spider-Man'e fiziksel güç katmadan, asidik örümcek ağına, beyin kontrolünü engellemekten vücuda giren zehirleri tespit edip panzehir üretmeye kadar varan bir sürü özelliğe sahip.

spider-armour-mkiv-5

Secret War: Adını Secret War çizgi roman serisinden alan (2000'li yıllarda olan, eski seri değil) bu kostümü aslında çok az panelde gördük. Secret War hikayesindeki flashbacklerde (geçmişe dönüşler) birkaç defa görebildiğimiz bu kostüm oldukça havalı duruyor. Yanılmıyorsam Shattered Dimensions'ta da giyebiliyorduk, ancak bu kısımda bir hatam varsa lütfen beni düzeltin Oyungezerler.

secret-war-2

Negative: Spider-Man, Negatif Bölge'de hapsolmuş üç küçük çocuğu kurtarmak için buraya giriş yapmaya karar verir. Negatif bölgeye girdiğindeyse kostümü siyah ve beyaz renklerine dönüşür, zira negatif bölgede renkler yoktur, sadece siyah ve beyaz vardır. Mister Negative Spider-Man'e ilk defa özel gücüyle dokunduğunda da o savaşta giydiği kostüm bir an için bu kostüme dönüşür (tabii Mister Negative'in etkileri de biraz daha farklı bir şekilde kostüme yansır).

Oyundaki versiyonu ise daha çok direkt olarak Mister Negative'in görünümüne gönderme olarak tasarlanmış.

negative-3

Electrically Insulated (Anti Electro Kostümü): X-Men'in Electro'ya karşı verdiği savaşta yer alan Spider-Man, güçlü düşmanının her zamankinden de güçlü olan elektrik saldırılarından etkilenmemek için yeni bir kostüm geliştirir. Kostümün ilk hali o kadar havalı olmasa da iş görür ve Electro'yu yakalamada önemli bir rol oynar. Peter daha sonra kostüm üzerinde bazı tasarımsal değişiklikler de yapar.

electrically-insulated-2

Spider Punk: Aslen Hobart Brown isimli siyahi ve özgürlükçü bir karakter olan Spider Punk ya da Punk Spider-Man, Punk müziğin bir aşığı. Liderlik ettiği direnişin adı da Örümcek Ordusu ve Başkan Osborn'un diktatörlüğüne karşı savaş veriyorlar. Kendisinin en sık kullandığı silaahlardan biri de 15000 voltluk akım boşaltımı yapabilen gitarı. Kendi hikayesinde Osborn'u devirip maskesini çıkartıyor. Alternatif Spider-Man'leri sevenler için keyifli bir hikaye.

spider-punk-2

Wrestler: Peter Parker'ın henüz süper kahramanlık kariyerine başlamadığı ve o elim kazaya giden süreçte güreşerek para kazandığı dönemdeki kostümü. Bu kostümün farklı türlerini farklı başlangıç ve köken hikayelerinde gördüysek de Insomniac olabildiğince ikonik hallerinden birini tercih etmiş. Bu kıyafet kombinasyonunu görüp de "Büyük güç sahibi olmak büyük sorumluluk gerektirir" dememek bir hayli zor.

wrestler-suit-4


Fear Itself: Serpent's War hikayesinde pek çok süper kahraman Tony Stark ve Nidavellir Cüceleri'nin elinden çıkma özel kostümler giydi. Cul Borson ve onun elit savaşçıları Worthy (ki aslında o isimlerin kim olduğunu da biliyoruz da SPOILER olmasın) çetin düşmanlar olduğu için bu özel kostümler/zırhlar bu savaşta bir gereklilikti. Uru'dan yapılan kostüm Spider-Man'in üzerinde uzun süre kalmadı, zira Odin kostümün yok edilmesini emredince Tony Stark da gerekeni yaptı. Hammaddesi Uru olduğu için kostümün inanılmaz derecede dayanıklı bir yapısı olduğuna inanılıyor. Zırhın kolluklarından çeşit çeşit ağ atılabildiği gibi aynı zamanda iki kolluğunda özel bıçakları bulunuyordu. Kostümün tasarımını ise konuşmamıza gerek yok sanırım. Hemen aşağıdaki görsele bakmak yeterli.

turqispidey-3

Stealth (Big Time): Spider-Man bu kostümü aslında Dördüncü Hobgoblin'in sonik çığlıklarına karşı geliştirmiş ve hazırlamıştı. Kıyafet hem dış dünyadan gelen tüm sesleri kesme özelliğine sahip hem de Spider-Man'in kusursuz seviyede kamufle olmasını sağlıyor.

Kostümün ışıklı kısmı yeşil yandığında gizlilik modu devreye girmiş oluyor. Spidey'yi kimse göremiyor ya da duyamıyor. Tabii takım arkadaşlarıyla iletişim kurabilmek için belirli frekansları açık tutma ve belirli lenslere tepki verme gibi ek özelliklere sahip. Yoksa kendi dahil kimse kostümü göremiyor. Yeşil yanan kısımsa sadece özel görüntü cihazları kullanan kişilerce görülebiliyor. Spider-Man bu sayede dostları tarafından çabucak fark edilebiliyor, ancak düşmanlarına karşı görünmez kalıyor.

Kostüm kırmızı yandığındaysa ses geçirmez moduna geçiş yapıyor ve tüm sonik saldırılara karşı da korunmalı oluyor. Ancak bu moddayken Spider-Man'in dış dünyayla ses aracılığıyla olan bağlantısı da kopuyor. Oyunda kostümün sadece yeşil hali bulunuyor. Kırmızıya geçiş vardıysa bile ben bulamadım sevgili Oyungezerler. Kostümün mavi hali de mevcut, ama o da oyunda yok gibi gözüküyor.

Horizon Labs'de geliştirilen bu kostümü Kaine Parker da kullandı ancak kostümü kullanmada uzmanlaşması biraz zaman aldı.

stealth-big-time-4

Spider-Man 2099: Spider-Man'in 2099 yılındaki versiyonu Miguel O'Hara, renk olarak orijinal kostüme yakın tonlar kullansa da kostüm haliyle fütüristik bir yapıya sahip ve dominant rengi mavi. Bunlara ek olarak kafalık kısmı alıştığımız sakin tasarımın aksine kuru kafayı andırıyor. 

Kostümün hammaddesiyse unstable molecule kumaşı, yani kostüm ateşe ve pek çok dış etmene karşı kendiliğinden dayanıklı. Yine bu kostüme özel farklı ağ fırlatma mekanikleri ve bazı teknolojik gadgetlar mevcut.

futurespidey-1

Spider-Man 2099 (Beyaz): Spidey 2099'un bir diğer kostümü ve adından da anlaşılabileceği üzere beyaz dominant bir tasarımı var. Bununla birlikte kostümün bu versiyonu renk değiştirebiliyor. Unstable molecule kumaşına ek olarak kevlar da kullanılmış. Miguel, Parker Industries'e geçtiğinde Peter Parker kostümün bu versiyonunu bizzat geliştiriyor.

Yine bu kostüm de bazı yeni özelliklere sahip ve eski özelliklerinin üzerine koymuş durumda. Bir önceki kostüme oranla daha uzun ömürlü ve dayanıklı. O dönemin kötüleri için de özel defansif mekanizmalara sahip.

spider-man-2099-white-1

Iron Spider: Iron Spider kostümü de oyunda yer alıyor. Üstelik metal örümcek bacaklarıyla ve ince detaylarıyla birlikte! Tony Stark'ın elinden çıkan bu güzellik ne yazık ki çizgi romanlardan aşina olduğumu sarı, kırmızı tasarımın aksine Marvel Sinematik Evreni'nde karşımıza çıkan Iron Spider kostümü.

Bir sürü farklı ismin giydiği bu zırhın aynı zamanda sarı, siyah renkleriyle tasarlanmış bir hali de bulunuyor - Ceres Goldstein'in eline düştüğü hali - ancak kostümün bu tasarımı da oyunda yer almıyor. Çıkacak DLC'ler ile birlikte umarım sarı, kırmızı kostümü de eklerler. En sevdiğim Spidey kostümlerinden ikisinin oyunda olmaması şahsen beni üzdü. 

iron-spider-4

Velocity: Velocity Suit de Marvel's Spider-Man oyunu için özel olarak tasarlanmış kostümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Oyunun PS4 temasını da tasarlayan Adi Granov tarafından oyuncuların beğenisine sunulan Veloctiy Suit, bir hayli havalı duruyor. Bununla birlikte hikayede herhangi bir anlam veya önemi yok (Advanced/Geliştirilmiş kostümün aksine). 

velocity-3

Spirit Spider: Yanılmıyorsam bu kostümü daha önce hiçbir çizgi romanda ya da oyunda vb. görmedik sevgili Oyungezerler. Tahmin edebileceğiniz üzere Ghost Rider'ın Spider-Man ile birleştiği bir kostüm ve oyun içerisinde oldukça havalı duruyor. Ah bir de kötüler bu halimizi görünce bizden korkup kaçsa daha da süper olurdu, ama sadece kozmetik bir kostüm ne yazık ki.

spirit-spider-4

Vintage Comic Book: Adından da anlayabileceğiniz gibi Vintage Comic Book kostümü Spider-Man'in en eski çizgi romanlarındaki kostümüne denk geliyor. Bu kostümle sayısız macera atlattı kendisi tabii. Oyunda görmek her ne kadar keyifli olsa da gerçekçi bir dünya içerisinde böylesine çizgi romanvari bir kostümle oynamak benim bir hayli dikkatimi dağıtmıştı.

vintage-comic-book-1

Last Stand: Spider-Man'in alternatif geleceklerinden birine ait olan bu kostüm aslında alışık olduğumuz Spider-Man'den bir hayli farklı bir çizgide ilerliyor. Madam Web'in gösterdiği geleceklerden birinde daha yaşlı bir Peter/Spider-Man görüyoruz. Kraven'ı intikam için öldüren, Doktor Octopus'u kendi koluyla kalbinden bıçaklatan ve öldüren Peter, karanlık bir yola düşmüştür. Avengers'tan da kovulur. 

Yıllar sonra New York Polis Departmanı onu aramaktayken May Hala'sının mezarını ziyarete gider ve burada polis onu yakalamaya çalışıyor. Orada son bir savaş verir ve vurularak öldürülür.

last-stand-1

Undies: İç çamaşırı ve üstsüz başsız bir Spider-Man kostümü diyebiliriz aslında. Sadece maskesi ve donu var. Eskiden IGN'den şimdilerdeyse Kinda Funny'den tanıdığımız Greg Miller'ın üstsüz Spider-Man macerası vardır. Şarkılı ve danslı keyifli bir videoydu. Insomniac Games'in geliştirdiği Marvel's Spider-Man'i de sosyal medyada en çok gündem eden isimlerden biri Miller olunca, onun şerefine Spidey'nin iç çamaşırlı ve maskeli halini de oyuna dahil etmişler efendim.

undies-3

Empire State Üniversitesi Kostümü: Spider-Man'in mezun olduğu üniversite olur kendileri. Kostüm de gördüğünüz üzere çok da özel bir kostüm değil. Last Stand kostümündeki kotun rengini değiştirmişler, maske zaten bildiğimiz Spidey maskesi. Bir de Empire State Üniversitesi t-shirt'ü giymiş kahramanımız.

empire-state-kostumu

Homemade: Spider-Man'in kendi imkanlarıyla tasarladığı ve yapımı kostüm. Spider-Man: Homecoming filminde de bu kostümü bolca aksiyon içinde görmüştük. Peter Parker'ın gençlik yıllarında kullandığı bu el yapımı kostüm onun için pek çok anıyı da beraberinde getiriyor tabii. Oyundaki en keyifli kostümlerden biri aynı zamanda.

homemade-3

Anti-Ock: Peter'ın Marvel's Spider-Man oyununda Doktor Octopus'a karşı savaşırken kullandığı özel kostüm. Octopus'tan dayak üstüne dayak yiyen Peter, Octavius ile birlikte geliştirdikleri teknolojiyi kullanarak Doktor Octopus'un güçlerine karşı gelecek, dayanıklı bir kostüm geliştirir. Bu kostüm sayesinde ikilinin seviyesi eşitleniyor diyebiliriz. Duygu yüklü bir kapışmanın sonunda kostüm ağır hasarlı bir şekilde de olsa savaştan sağ çıkar.

anti-ock-3

Dark: Black Cat'in Spider-Man için hazırladığı kostüm. Simbiyotun Spider-Man'in kostümünü siyaha çevirmesinin ardından kostümün bir replikasını tasarlayan Black Cat (çünkü Spidey'nin siyahlar içinde seksi olduğunu düşünmektedir), Spider-Man'e bu kostümü hediye eder. Bir süre için maceralarına bu kostümle devam etse de zaman içerisinde bu kostüm Peter için "son tercih" olarak karşımıza çıkar. Korkutucu etkisi ve onu karanlık bir kişi gibi göstermesi sebebiyle bu kostümle arası pek barışık değildir.

dark-spider-2

YORUMLAR
Parolamı Unuttum