Harvard Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı hidrojeni metale dönüştürmeyi başardıklarını iddia etti. Eğer bu haber doğru çıkarsa yakın gelecekte teknolojinin her alanında inanılmaz gelişmeler göreceğiz demek.
Bu gelişme çok daha hızlı ve daha az sıkıntılı bilgisayarlara (ve tabii teknolojik cihazlara) sahip olacağız anlamına da geliyor. Independent ve Science Journal kaynaklı habere göre Profesör Isaac Silvera ve Doktor Ranga Dias'ın liderliğindeki ekip, yaklaşık yüz yıldır pek çok bilimcinin hayallerini süsleyen başarıya ulaştı. Periyodik tablodaki ilk element olan hidrojenin yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta metalleşebileceği uzun süredir konuşulan bir teori. Çok sayıda bilim insanı bunu denerken başarısız oldu veya başarılı olduğunu sandı, ancak hakem heyetinden onay alamadı. Harvardlı ekip, iki elmas örsün arasına hidrojeni sıkıştırdı ve ardından soğutarak sıvı formuna getirdi. Daha sonra dünyanın merkezindeki basınç değerlerinden bile daha fazla basınç uygulayarak hidrojeni bu iki elmas örs arasına sıkıştırdı. Ortaya parlak bir metal çıktı. Yani iddialarına göre metalik hidrojene ulaştılar.
Peki bu biz oyuncular ve teknoloji aşıkları için ne demek? Metalik hidrojen, ısı üzerinden enerji kaybı yaşamıyor. Aynı zamanda ısınma sıkıntısı yaşamıyor. CPU performansındaki önemli limitlerden birinin de ısı değerleri olduğunu düşünürsek hem çok daha yüksek hızlı donanımlar üretilmeye başlanacak hem de sistemlerimiz ısı sebebiyle enerji kaybı yaşamayacak. Hatta bu teknoloji geliştirilebilirse soğutucu fanlara ve sıvı soğutma sistemlerine bile ihtiyacımız kalmayacak. Tabii bunların hepsi teoride geçerli ve sevgili bilim adamlarımızın metalik hidrojeni bulduklarını kanıtlaması gerekiyor.
Metalik hidrojen sadece bilgisayarlar için değil, elektrik kullanan her cihaz için de büyük anlam taşıyor. Hatta enerji kaybı en düşük iletken(teoride) olacağı için teknolojinin her alanında büyük değişiklikler yaşanmasını sağlayabilir.
Bununla birlikte ABD'den bazı bilim adamları Silvera ve Dias'ın iddialarını komik bulduklarını söylemekte gecikmediler. Bakalım hakem denetiminden sonra ortaya nasıl bir sonuç çıkacak.