Metro Exodus’un 17 Dakikalık Videosundan Tüm Öğrendiklerimiz

Post-apokaliptik dediğin böyle olur

4A Games’in Dmitry Glukhovsky’nin romanlarından uyarladığı Metro oyunları serisinin son ayağı Exodus, E3 2018’de görkemli bir videoyla sahne aldı. Bunun ardından hem stüdyonun kendi kanalında hem de bazı sitelerde 17 dakikalık bir oynanış videosu dolaşmaya başladı.

Oyunu parça parça da olsa kendi gözlerimizle ilk kez canlı olarak izlediğimiz bu videoda bizi heyecanlandıran birbirinden güzel detay var. İlk olarak önceki oyunların atmosferinin tamamen korunduğunu görmek bizi sevindirdi. Oyunda hâlâ bir HUD yok ve ne kadar sağlığımız, oksijenimiz ya da mermimiz kaldığını yine kol saatimizden veya silahımızın üstündeki göstergelerden anlıyoruz.

Oyun açık dünya olarak tasarlanmış olmasına rağmen haritada yeraltı tünelleri, yıkık binalar, düşman üsleri gibi bölgeler var ve buralara girdiğinizde metro tünellerinin o karanlık, boğucu atmosferini aynen hissediyorsunuz. Gaz maskesi takmak, filtre değiştirmek, bulanıklaşan görüşümüzü eldivenimizle temizlemek gibi şeyler de yerini koruyor.

Savaşlar da tıpkı önceki Metro oyunlarından hatırladığımız gibi. Dilerseniz gizli gizli ilerleyip düşmanlarımızı sessizce haklayabiliyoruz. Alarm verildiğinde de görevi kaybetmiyoruz, aksine taktik değiştirip göğüs göğse mücadeleye giriyoruz. Lambaları söndürmek, teneke tuzaklara dikkat etmek, bıçak fırlatmak, el fenerimizi şarj etmek gibi mekanikler hâlâ yerli yerinde. Oyunda daha önceden hatırladığımız canavarların yanı sıra yeni tür yaratıklar da var. Özellikle S.T.A.L.K.E.R. hayranlarının “anomali”yi görünce (11:00) benim gibi sırıtacağından eminim :).

> Kes Oradan Bir Moskova Bileti – Metro: Exodus’tan Yeni Oynanış Videosu Geldi
> Metro Exodus İyice S.T.A.L.K.E.R'a Benzemeye Başladı

Tabii bunların yanı sıra bir sürü yenilik de var. Metro serisinin en sevilen yanlarından biri el yapımı, eğreti silahlardır. İşte Exodus’ta o silahları bizzat kendimiz yapabiliyor, modifiye edebiliyoruz. Videoda AK-47’ye “Keleş” denmesi ayrıca hoşuma gitti :). Ayrıca gaz maskemiz çatladığında o kısma bir bant yapıştırma seçeneği eklenmiş (14:24). Ekranın bir köşesini kaplaması ve görüşümüzü kısıtlaması güzel bir eklenti. Bir de kendi gaz maskesi filtremizi yapabilmek de var yenilikler arasında. Tabii tüm bunlar elinizde yeterince malzeme varsa mümkün…

Gece gündüz döngüsü oyunda önemli bir yere sahip. Gündüzleri insan düşmanlar dışarıda devriye atarken, geceleriyse envai çeşit yaratık avlanmaya çıkıyor. İşin güzel yanı her birinin doğasına uygun bir şekilde hareket etmesi. Bazı canavarlar başkalarını avlayacak, kimileri sürüler hâlinde dolaşacak vs. Üssümüzde uyuyarak gece gündüz arasında istediğimiz gibi geçiş yapabileceğiz (7:42).

Son olarak, videoda gösterilen İdil Nehri bölgesi Last Light’taki en büyük haritanın iki katı büyüklüğünde ve burası oyunda göreceğimiz bölgelerden sadece biri.

Metro Exodus, 22 Şubat 2019’da PC, PS4 ve Xbox One için çıkacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum