Söz konusu basketbol ve NBA olduğunda oyun dünyasının tartışmasız lideri 2K serileridir. Bu konuma ilk yıllarda yaptığı başarılı oyunlar ile gelen 2K ne yazık ki son 4 yıldır rakipsiz olmanın verdiği rahatlık ile zirvede yer alıyordu.
Aslında 2K serileri bir basketbol simülasyon oyunundan çok bir basketbol rol yapma oyunu. Verilen senaryo içerisinde karakterimizi geliştiriyor, hikayeyi oynuyoruz. Daha önce ünlü yönetmen Spike Lee'nin yazıp yönettiği senaryoyu oynamıştık. Bu yıl ise daha önceki oyunlardan farklı bir şekilde draft edilememiş, üniversite sonrası basketbol yerine müzik ile ilgilenmeyi tercih eden potansiyel bir süper star'ı oynuyoruz. MyGM ve My Team modlarında pek bir yenilik olmaması ve NBA 2K oyunlarının en önemli kısmının MyCareer olması sebebiyle incelemenin çok büyük bir kısmını MyCareer'a ayıracağım.
DJ adındaki karakterimiz yukarıda bahsettiğim gibi üniversite yıllarını oldukça verimli geçiren potansiyel bir yıldız adayı. Fakat NBA'e gitmek yerine bir diğer tutkusu olan müziği seçiyor ve DJ'lik yapmak için basketbolu bırakıyor. Kendisine DJ diye hitap etmesinden zaten anlayabiliyoruz bunu, oldukça orijinal bir isim seçmiş. Yine de basketbol sevdasından vazgeçmeyen DJ, 2K ve Jordan'ın düzenlediği sokak basketbolu turnuvasına katılıyor ve orada NBA takımlarının dikkatini çekiyor. Daha önce NBA'e gidebilmek için bir hazırlık maçında yer alırdık ve oradaki performansımıza göre Draft gecesinde seçilirdik. Bu sene daha oyun başlamadan hangi takıma gitmek istediğimizi seçiyoruz ve gösterdiğimiz performansın pek de bir önemi yok. Dilerseniz Golden State Warriors ile direkt şampiyonluğa oynayabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi "Los Angeles Lakers'ı tekrar zirveye taşıyacağım" gazıyla zayıf bir takım seçip perişan olabilirsiniz.
Karakter yaratma ekranında bu sene bir yenilik getirmişler ve oyuncu stilimizi artık iki ana özellik içerisinde seçiyoruz. Ben kendimi Power Forward olarak yarattım, mobil uygulamadan fotoğraflarımı çekip yüzümü 3D taradım. Her ne kadar bana hiç benzemese de yakışıklı bir adam oldu ve ufaktan gaza geldim. Pota altında etkili, rebound alabilen ve oyun kurabilen bir Power Forward yaratmak istediğim için Post Scorer ve Post Play Maker seçenekleri ile karakterimi yarattım. Amacım bir Charles Barkley, bir Karl Malone, bir Shawn Kemp olmaktı. Fakat 2K sağ olsun özelliklerimizi arttırırken kaç rating'e getirdiğimizi göstermediği için neyi yapıp neyi yapamadığımı anlamadım. Oyunda görürüm artık dedim ve devam tuşuna bastım. MyCareer'ın en kötü yanı ne yazık ki daha oyunun başında beni vurdu. 2K'in üzerinde emek verdiği, oldukça detaylı ve güzel yaptığı cutseceneler ne yazık ki geçilmiyor. Aşağı yukarı beş dakika oyun içi video izleyerek nihayet bir maça başlayabildim. İlk maç da ne yapıp ne yapamadığımı anlayana kadar bitti. Eski oyunlarda yer alan Badge, yani basketbola özgü spesifik şeyleri ne kadar iyi yapıp yapamadığımıza karar veren özelliklerin oyun içindeki performansımıza göre artması iyi bir yenilik olmuş. Bir sonraki maç için heyacanlanmışken yine cutscene çılgınlığına denk geldim. Bir ortalamaya vurursak aşağı yukarı 3 dakika video izleyip 5 dakika basketbol oynuyoruz.
NBA'a gittikten sonra işler daha da kötüleşiyor. Her maç öncesi ve sonrası bitmek bilmeyen videolar oyundan soğutuyor. Tam gaza gelmişim yeni özellikler almışım kazandığım VC (virtual currency/oyun içi para) fakat o da ne! Takımın veteran oyuncusu ile malzemecisinin şakalaşmalarını izlemek zorundayım! Buradan yalvarıyorum lütfen o sahneleri geçmek için bir tuş ekleyin. Zaten yükleme ekranı Playstation 4'te en az bir dakika sürüyor, bir de üzerine bu videolar eklenince çıldırmamak elde değil!
NBA'deki ilk maçımı yaptıktan sonra bu sene büyük bir gazla anlatılan ve My Mahalleyi gezeyim dedim. Berbere girip berberle eşek şakaları yapmak çok eğlenceliydi. Fakat bir saç traşının 1500 VC olduğunu görünce berberin tuttuğu takıma küfür edip kaçtım. Oyunun en çok eleştirilen yanı micro transactions yani oyun içi satın alma olayının suyunun çıkması ve sonuna kadar haklı eleştirilere sebebiyet vermekte. Daha önce bedava olarak karakter yaratma ekranında seçebildiğimiz her şey VC ile satılıyor. Saç bandından sakala kadar! 10 numara mahalle yapmışlar, bir sürü dükkan, spor salonu, dövmeci var fakat bir tişört alabilmek için 2 maç iyi performans göstermeniz gerekiyor ki yeteri kadar VC'ye sahip olabilin.
17 maç sonunda kazandığım VC'ler ile karakterimi geliştirdim ve 65 rating'e ulaştım. Road to 99 adı verilen hikayede 99 olabilmek için ya 4-5 sezon oynamak lazım ya da mağazadan gerçek para ile VC satın almak gerekiyor. Gerçekten maç başına kazanılan VC çok düşük. Bunun oyuna bir gerçekçilik kattığını söylemek gerekiyor, eskisi gibi NBA'e girer girmez ortalığı dağıtan bir süper star olmuyoruz. Fakat 4-5 sezon da oynanacak gibi değil çünkü yükleme ekranları ve cutscene'ler o kadar uzun sürüyor ki hevesiniz kaçıyor.
MyCareer ne yazık ki oyun içi satın almalar, bitmek bilmeyen videolar ve yavaş yükleme ekranı ile bu sene sınıfta kalmış. Fakat oyunun geri kalanı için işler bu kadar kötü değil. Öncelikle oynaması aşırı zevkli. Gerçekten basketbol oynamanın tadını alıyoruz. Taktik ekranları, oyuncuların bireysel yeteneklerinin harika şekilde oyuna yansıtılması iştah kabartıyor. Fakat bu sene NBA Live 18'in oldukça başarılı olduğunu düşünürsek NBA 2K18 için işlerin pek de iyi olmadığını söyleyebiliriz.
2K15'ten sonra bir türlü hayranlarını tatmin edemeyen 2K bu sene de verdiği sözlerin arkasında duramadı. Oyun içi satın almaların oyuna direkt etki etmesi hatta Pay to Win olması üzücü. Belki gelecek bir yama ile bekleme süreleri azalır, maç öncesi ve sonrası izlemek zorunda kaldığımız sahnelerin geçilmesine izin verilir. O zaman oyundan alınan zevk iki katına çıkabilir ama şu an için NBA 2K18 ne yazık ki beklentileri karşılamıyor. Fakat yine de piyasadaki en iyi basketbol oyunu olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. NBA Live 18 çok iyi bir çıkış yaptı ama NBA 2K18'in yanında yine sönük kaldı.
Artılar:
- Harika oyun motoru.
- Her oyuncunun stilleri oyuna birebir yansıtılmış.
Eksiler:
- Bitmek bilmeyen yükleme ekranları.
- İzlemek zorunda olduğumuz oyun içi videolar.
- İçtiğimiz su bile VC'le satılıyor!
- VC satın almadan hiçbir şey yapılmıyor.