"Tatlım senin rengin sinema ışığıyla uymuyor, seni baştan yaratacağız."
Devamını okuHer güzel hikaye, içerisinde bir miktar ironi barındırır. Fakat Dota Auto Chess’in hikayesinin tamamı koskocaman bir ironiden oluşuyor.
Hayatına bir Warcraft III: Frozen Throne modu olarak başlayan Defense of the Ancients, oyunun kendi popülaritesini ikiye katlayarak bambaşka bir furya oluşturmayı başarmıştı. Özellikle 2011 sonrası oluşan MOBA patlamasının temellerini atan bu ufak oyun modu, oyunu seven modcular tarafından herhangi bir destek olmadan geliştirilmişti. DoTA ismi o kadar büyük bir marka haline geldi ki Valve 2009 yılında bu oyunun haklarını satın alarak Warcraft’tan bağımsız bir oyun üreteceğini duyurdu. DoTA 2, orijinal modu geliştiren IceFrog’un ellerine emanet edilerek hayatını yaşamayı sürdürdü.
Dota’nın bu hikayesini çoğumuz biliyoruz. Öte yandan son dönemlerde tüm oyuncuların tutkunu olduğu Dota Auto Chess’in adımları da, tarihin tekerrür ettiğini ispatlar nitelikte. Hayatına ufak bir Çinli geliştirici olan Drodo stüdyolarında başlayan bu mod, o kadar büyük bir kitleye ulaştı ki Dota 2 tarihinin en çok abone olunan Atöyle içeriği olmayı başardı. Satırları yazdığım sırada 8.6 milyon takipçiyi aşmış bulunan Auto Chess, aldığı 4 milyona yakın oy ile adını tarihe yazdırmayı başardı. Kulağa çok tanıdık geliyor, değil mi?
Auto Chess isminde Dota’yı barındırıyor olsa da MOBA türünde bir oyun değil. Tamamen strateji üzerine kurulmuş bu modun ismindeki ibare, oyunun şampiyonlarını barındırıyor olmasından kaynaklanıyor. Fakat bunun dışında kalan tüm mekanikler, DAC’i bambaşka bir oyun yapıyor.
Basitçe 8 farklı oyuncunun oluşturduğu ordular ile otomatik olarak savaştığı bir strateji oyunu Dota Auto Chess. Elinizdeki parayı, tamamen rastgele şekilde gelecek mağazada harcayarak kendinize yeni “satranç parçaları” alıyor ve ordunuzu güçlendirmeye çalışıyorsunuz. Auto Chess’in bağımlılık yapıcı mekanikleri de burada giriyor devreye.
Öncelikle oyunun en önemli parçası olan ırk+sınıf kombolarından bahsedelim. Yukarıda da belirttiğim gibi elimizdeki “satranç parçalarının” tamamı Dota karakterlerinden oluşuyor. Yani hepsi kendisine özel bir ırka ve sınıfa sahip. Şimdilik Dota Auto Chess’te 15 farklı ırktan 11 farklı sınıfa sahip 60 adet kahraman (3'ü şimdilik devre dışı) bulunuyor. Bir savaşa girmeden önce stratejinizi oluşturmak için de bu ırk ve sınıfların kombolarını kullanmanız gerekiyor. Örneğin satranç tahtanızdaki beast ırkına giren kahramanların sayısı arttıkça diğer parçalarınızın saldırı güçleri de yükseliyor.
Bu ırkların tamamına sınıf özellikleri eşlik ediyor. Yine örneklemek gerekirse karşınıza bol miktarda çıkacak Beast Warrior özellikli parçalar, hem yukarıda belirttiğim beast ırkının özelliğini açmanıza yardımcı oluyor, hem de Warrior sınıfının zırh yükseltme bonusunu almanızı sağlıyor. Kısacası elinizdeki her parçayı değişik ırk+sınıf kombosuna sahip şampiyonlarla birleştirerek farklı farklı taktikler oluşturabilmeniz mümkün.
Benim oynadığım süre içerisinde karşıma sık sık, kombolandığında geliştirilmesi kolaylaşan, druid ırkının üyeleri çıktı. Bir dönem ise sadece mech goblin ve beast warrior ikilisini kullanan kişilere karşı epey zorlandım. Yani iş elinizdeki ve marketinizdeki parçaları düzgün kombolayabilmekten geçiyor.
Marketten bahsetmişken gelelim en önemli ikinci parça olan para ekonomisine ve markete. Yukarıda bahsettiğim parçaların tamamını sizin için özelleştirilmiş marketten satın alıyorsunuz. Her turun sonunda önünüze gelen bu markette 5 farklı şampiyon çıkıyor karşınıza. Bu 5 şampiyonu elinizde bulunan paraya göre satın alabiliyorsunuz. İsterseniz tüm marketi kilitleyip, diğer turun başında da aynı marketten alışveriş yapma şansına da sahipsiniz. Ya da şansınıza güveniyorsanız mağazayı ufak bir para karşılığında tekrar karıştırarak gelecek şampiyonlara da göz atabilirsiniz.
“Şans”.. Galiba Auto Chess’i tanımlayabilecek en önemli kelime bu. Oyun içerisinde stratejik zekanızı kullandığınız kadar RNG tanrısına da dualar etmeniz gerekiyor. İlginç bir algoritma ile tasarlanan oyun, 2 ya da 3. seviyeye taşıdığınız kahramanlarınıza markette rastlama şansınızı azaltıyor. Öyle ki oyun içerisindeki yüksek paralara satın alabileceğiniz güçlü kahramanlar ancak siz 8. seviyeyi aştığınızda marketin içerisine giriyor. Courier’inize seviye atlatabilmek için de para kullandığınızdan, oyun içi ekonomi bir hayli önemli hale geliyor.
Oyun içerisindeki altınlarınızı yukarıda bahsettiğim market seçeneklerinde ya da tecrübe puanı almak için kullanabiliyorsunuz. Courier seviyeniz arttıkça da tahtaya daha fazla parça koyabiliyor ve daha yüksek seviyeli parçaların çıkma şansını yükseltiyorsunuz.
Auto Chess, her turun başında size 5 altın hediye ediyor. Rakibinizi yenmeniz durumunda da ekstra altın ile ödüllendiriliyorsunuz. Aynı şekilde galibiyet ya da yenilgi serilerinizde de ekstra altın ekleniyor kasanıza. Her tur başında gelecek 5 altını artırmak için yapabileceğiniz bir diğer şey ise yatırım seçeneği. Kasanızdaki altının tamamını harcamadığınız ve biriktirmeye başladığınızda ekstra altın ile ödüllendiriliyorsunuz.
Dota Auto Chess’in ne kadar bağımlılık yaratıcı olduğunu anlamak için gerçekten deneyimlemeniz gerekiyor kendisini. Peki, bu denli bir çılgınlığa dönüşen oyunun geleceğinde ne var?
Evet, tahmin ettiğiniz üzere Dota Auto Chess de bağımsız bir oyun olmaya hazırlanıyor. Ünü Dota 2’yi aşan oyun, Valve’ın da desteği ile bağımsız bir isim olacak. Modun orijinal yapımcısı olan Drodo Studios ile birlikte çalışacak olan Valve, firmanın –şimdilik sadece Asya’da oynanabilen- mobil Auto Chess oyununa da destek verecek.
Rüzgarı arkasına alan Auto Chess, yepyeni bir tür yaratmaya ilerliyor olabilir.
Moba ve Battle Royale'den sonra yine oyun dünyasını kanser, oyundan anlamayan veletleri mutlu edecek bir oyun türü hızla geliyor...