Güneşli bir Pazartesi sabahından hepinize merhabalar değerli Oyungezerler. Sizi geçmişe götüren yazı dizimizde bu hafta tartışmalı oyunlardan, konsol tarihini değiştiren girişimlere kadar her şeyi inceleyeceğiz. Hadi başlayalım!
Yuva yıkan oyunlar kategorisinde zirveye oynayacak EverQuest, 16 Mart 1999’da hayatımıza girmişti. Dünyanın ilk MMORPG oyunlarından biri olan EverQuest, bir dönemler o kadar popüler hale geldi ki araştırmalara göre oyuncular ortalama günde 4, haftada ise 20 saatlerini bu evrende geçiriyordu. İnternetin ilk buluşma noktalarından biri olan EverQuest’in arkasında ise Sony ve 989 Studios ekibi vardı.
Takvimler 14 Mart 2002’yi gösterdiğinde, Microsoft’un şimdilerde bir dünya markası haline getirdiği konsolu Xbox, Avrupa topraklarına giriş yapıyor. Bu tarihte İngiltere’de satılmaya başlanan konsolun fiyatı 430 dolar olarak belirleniyor. 2007 yılına kadar piyasada kalan birinci nesil Xbox, 24 milyon adet satarak selefi Xbox 360’ın önünü açıyor.
Microsoft’un en büyük rakibi ve konsol satışlarının tepesinde oturan PlayStation, 2. nesli ile de büyük bir başarı yakalamıştı. Bu sıralarda platforma özel oyunları ile dikkat çeken PlayStation 2, 16 Mart 2006’da Final Fantasy serisinin 12. oyununa da ev sahipliği yapmıştı. 2006 yılının en iyi konsol oyunları listesinde ilk 20’de bulunan FF XII, PS2 tarihinin de en iyi oyunlarından biri olmayı başarmıştı.
Konsollar güçlenmeye devam ettikçe uzun süredir oynadığımız oyunların en yenilerini en iyi grafikler ile görmeye başlamıştık. Oyun tarihinin köklü serilerinden biri olan Resident Evil, 7. oyunu olan –evet, orası biraz karışık- Resident Evil 5 ile PS3, Xbox 360 ve PC üzerinde satışa sunulmuştu. Amerika ve Avrupa’da 13 Mart 2009 tarihinde çıkış yapan oyun, Chris Redfield’ın “kaya yumruklama” sahnesi ile çok konuşulmuştu. Oyun, serinin hayatta kalma-gerilim öğelerinden uzaklaştığı iddiası ile eleştirilerin odağı olmuştu.
Bu sıralarda el konsolu piyasasını Nintendo domine ediyordu. 2004 yılında tanıtılan Nintendo DS ile 154 milyon ünite satış yapmayı başaran firma, 17 Mart 2009’da Grand Theft Auto serisi ile tanıştı. Rockstar, GTA: Chinatown Wars ile seriyi köklerine taşıyarak kamera açısını değiştirmişti. Oyuna eklenen mini oyunlar sayesinde DS’in dokunmatik ekranının kullanılmasına da olanak sağlayan oyun daha sonra PSP üzerinde de satışa çıkmıştı.
2005 yılında hayatımıza giren God of War, şimdilerde de PlayStation üzerindeki en önemli oyunlardan biri. Fakat 2018 model Kratos ile 2010 yılındaki Kratos birbirinden oldukça farklı. Takvimlerimiz 16 Mart 2010’u gösterdiğinde Olympos Dağı’na tırmanmaya başlayan Kratos, tanrılardan öcünü almak için Titanlarla iş birliği yapmayı kabul ediyordu. Serinin hızlı, kanlı ve aksiyonlu yapısını 3. oyuna da taşımayı başaran Santa Monica ekibi, Kratos’un antik Yunanistan’daki hikayesine kanlı bir nokta koymayı ihmal etmiyordu...
Aynı Resident Evil serisi gibi yavaş yavaş ritmini kaybetmeye ve eski günlerini özlemeye başlayan Silent Hill serisi, yeni oyunu ile 12 Mart 2012’de karşımıza çıkmıştı. 2008’de çıkan Homecoming ile büyük hayal kırıklığı yaratan serinin yeni oyununun da benzer bir kadere kavuşması bekleniyordu. Serinin müziklerini besteleyen Akira Yamaoka’nın yokluğu ve ilk 4 oyunun arkasındaki Team Silent’ın dağılmış olması, umutları iyice tüketmişti. Metacritic’ten sadece 64 puan alabilen oyun serinin son oyunu olmuş ve iptal edilen P.T’ye kadar Silent Hill serisinden bir daha haber alınamamıştı.