Oyunseverler Gaming Istanbul 2017'de Buluşuyor

Daha canlı, daha tecrübeli

Geçen yıl ilki gerçekleşen ve çok olumlu geri dönüşler alan Gaming İstanbul, ilk yılından aldığı tecrübelerle daha da iyi olarak geri dönüyor.

2-5 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan fuar baştan sonra gidilesi etkinliklerle dolu. İçinde bulunduğumuz MENA bölgesinin en büyük oyun fuarı hazırlanmaya devam ederken, etkinlikleri ve neler beklememiz gerektiğini şöyle bir toparladık, fuarı organize eden GL Events firmasının Marka ve Pazarlama İletişimi Yöneticisi Meriç Eryürek’le de bir röportaj yaparak bu yıl bizleri nelerin beklediğini direkt kaynağından öğrendik.

-Fuarın bir teması olacak mı?

M.E:Temayı “aile boyu oyun” olarak düşünüyoruz. Geçen yıl dinlenme alanları çocuklarını bekleyen ailelerle doluydu ve bu bizim sevdiğimiz, istediğimiz bir şey, insanların aileleriyle rahatça gelip gezebilecekleri bir ortam olmasını istiyoruz tıpkı geçen seneki gibi.

1 Şubat’ta, yani fuarın başlamasından 1 gün önce Bahçeşehir Üniversitesi’nde Geliştirici Konferansı yapılacak. Biletleri ayrı olarak satılan konferansta Crytek’ten, The Purge’ün yapımcılarından oyun dünyasının direkt içerisinde bulunan kimseler konuşmalar yapacak. Konferansın ana başlıkları Oyun Geliştirme Süreci, Oyun Pazarlama ve Sanal Gerçeklik olarak belirlenmiş. Fuar başlamadan önce yapımcılar ve oyun yapımına ilgi duyanlar için oldukça yararlı olacağı gibi, oyun dünyasının bir araya gelmesi açısından da oldukça önemli bir etkinlik olacak.

gist-17-2

-Büyük firmalardan ziyade oyun yapımına daha meraklı olan, sektörü merak eden bağımsız geliştiriciler ve geliştirici adayları için ne gibi etkinlikler var?

M.E:Fuarın içindeki seminerler onlar için çok önemli. Özellikle öğrenciler ve yeni mezunlar rahat girebilsin diye bilet fiyatlarını da oldukça uygun tutmaya çalıştık. Sektörden insanlarla bu bölümlerde tanışabilirler ve sürekli seminerler var. Ürünlerini, portfolyolarını gösterip kendilerini tanıtabilirler. Hali hazırda bir ürün üreten bağımsız geliştiriciler için de B2B ile B2C arasında bir çizgi var, iki tarafla da görüşebiliyorlar. Şu ana dek yaklaşık 25 tane bağımsız oyun var ve dünyanın neresinden gelirse gelsin yatırımcısı olmayan bağımsız yapımcılara bedava stand veriyoruz. Amaç ürünlerini göstersinler. Geçen yıl 3 firma fuarda yatırımcılarla anlaşma yaptı mesela. Bunların dışında ekstra bir yatırımcı günü var, daha sonra bu yatırımcılar fuarda da bağımsız oyunlara bakıp yatırım yapacak yer arıyor.

Bağımsız yapımcıların kendilerini göstermesinin yanı sıra biz ziyaretçiler de o oyunlara bir el atıp birinci elden deneyebileceğiz tabii ki! Tam 25 bağımsız oyun standlarda bizi bekliyor olacak. Peki fuar başka neleri kapsıyor?

B2B adı verilen ve fuarın başlangıcından Cumartesi akşamına dek sürecek seminerler ve yatırımcı toplantıları oyun dünyasını bir araya getirme açısından büyük öneme sahip. Yalnızca oyun firmalarının değil, dağıtımcıların, basının ve oyun sektörünün her alanından gelen kurum ve kişiler buluşacak. B2C adı verilen kısımsa ziyaretçileri ilgilendiren bölüm. Pazar akşamına dek açık kalacak alanda şu ana kadarki en büyük kapalı alan kaçış oyunu yer alacak. Bağımsızlar standlarında oyunlarını gösteriyor olacaklar. Tam 10,000 metrekarelik alanda satış alanı, her gün çeşitli etkinliklerin düzenleneceği ana sahne, yayıncılar için ayrı bir oda ve her türlü eğlence yeri mevcut olacak. Ayrıca çocuklar için bir oyun parkı da var. Tabii ki biz de geçen sene olduğu gibi Oyungezer olarak orada olacağız!

-AAA oyun firmalarından gelecek olan, şimdiye kadar kesinleşmiş markalar var mı?

M.E:Aral İthalat Türkiye’de tek ithalatçı olduğu için onun dağıttığı markalar zaten fuarda yer alacak. Bunun dışında henüz kesinleşmemiş olan bazı ihtimaller var, eğer olursa gayet hoş bir sürpriz de bizleri bekleyecektir diye düşünüyorum. Playstation’ın ciddi sürprizler hazırladığını biliyoruz, onu da ileride duyuracaklardır. Aral ve Sony’nin işin içine girmesiyle fuarda daha fazla AAA oyun olacak.

Fuarda cosplay anlamında da ciddi yarışmalar ve etkinlikler düzenlenecek, eSpor turnuvaları yapılacak. Hatırlarsanız geçen yıl turnuva alanı vardı, bu yıl o alan kalkmış durumda. Böylece hem turnuvalar daha da yaygınlaşacak hem de her firma kendi turnuvasını kendi standında, istediği kadar uzun sürecek şekilde organize edebilecek.

-Cosplay alanıyla ve yarışmasıyla ilgili nasıl bir plan uygulamayı düşünüyorsunuz?

M.E:Cosplay’le ilgili en başta şunu söylemek istiyorum; geçen seneki jüriyle çalışacağız bu yıl da. Cosplay yapanlar ikiye ayrılıyor doğaları gereği. Bir kısım kostümü gereği ya da tercihen kostümünü giyip geziyor ya da sabit duruyor. Fakat asıl jürinin dikkate aldıkları performans sanatçıları, sabit durmanın ötesinde çeşitli hareketlerle de karakterlerini destekleyenler. Bu sene 2000’e yakın başvuru bekliyoruz. Bunun bir kısmı gelmeyebilir ama buna rağmen çok ciddi bir sayı bu. Zaten geçen seneki ilgiden sonra cosplay alanını büyüttük. İlk eleme kapalı yapılacak, ertesi gün seçilen finalistler sahnede yarışacak. İlk üçe 8500 liralık da bir ödül havuzu var. Bunun bir kısmı hediyeler şeklinde, bir kısmı nakit olacak.

gist-17-1

Oldukça önemli bir bilgi: Fuara 3 yaşından küçük çocukların girmesi ve 3-12 yaş arası çocukların da 18 yaşından büyük bir refakatçi olmaksızın gelmesi yasak. Aynı zamanda bir de PEGI sistemi var. Biletler girişte yaşlarına göre bilekliklerle değiştirilecek. Bu önemli çünkü dışarı çıkıp girmek için bu bilekliklerin gösterilmesi gerek. Bilet sayısı da sınırlı olduğundan dolayı izdiham yaşanmayacağı garanti. Aynı zamanda bilekliklerin çeşidine göre firmalar kendi standlarına belli yaşın altındaki ziyaretçileri almayabilecek. Çok fazla yetişkin içerik beklemiyor olsak da bu tarz sistemle ziyaretçilerin yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalması da engellenebilecek.

Bir diğer önemli bilgi elbette bilet fiyatları. Hafta içi ziyaretçi biletleri 10 lira, hafta sonu 15 lira, 4 günlük biletler 40 lira fiyatla satılıyor. B2B, yani oyun dünyasının iş kısmı için önemli olan kısma girmek için almanız gereken biletler farklı, onu hatırlatalım.

Geçen yıl tam 46,500 kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl daha da fazla katılımcı bekleniyor. Gelen iyi yorumlar ve geri dönüşlerle daha tecrübeli bir organizasyon yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 80 bin kişinin gelmesi bekleniyor fuara. O 80 bin kişinin içinde siz de olursanız şayet, gelip bizlere de selam vermeyi unutmayın!

YORUMLAR
Parolamı Unuttum