Nvidia, Dünyanın En Değerli Şirketleri Listesinin Tepesine Fırladı!

Yapay zekanın değiştirdiği bir şey daha…

Yıllardır kendi aralarında yer değiştirseler de yeni bir isme yer açılmayan, artık herkesin ezbere bildiği dünyanın en değerli beş şirketi listesine Nvidia, 2 numaradan giriş yaptı.

Şimdi aklınıza takıldı, beş tane şirket saymaya çalışıyorsunuz biliyorum. Onu aradan çıkaralım, konuya dönelim: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Saudi Aramco.

Geçtiğimiz yıldan beri hisse değerleri hızlı tırmanışta olan Nvidia’nın pazar büyüklüğü dün 3.01 trilyon dolara dokundu ve böylece 3 trilyon dolarlık Apple’ı ikincilikten üçüncülüğe itmiş oldu. Şaşırtıcı mı? Elbette hayır. Bu sıralama değişikliği sadece bir an meseleseydi, zira dünyanın yapay zeka çağının öncülüğünü 2022’de tanıttığı H100 grafik kartlarıyla Nvidia üstlenmiş durumda ve pazarın bu konudaki iştahı düşünülürse Nvidia’nın önünde ele geçirdiğinden de büyük başka zaferler var.

Mayıs 2023’te şirket değeri olarak 1 trilyon sınırını geçen Nvidia, sadece dört ay önce, yani şubatta 2 trilyon dolar değerine ulaşmıştı.

Dünyadaki yapay zeka çip üretiminin yüzde 70’i ile 90’ı arasında değişen payını elinde tutan Nvidia geçtiğimiz ay artık her yıl yeni bir yapay zeka çipi üretimine geçeceğini duyurmuştu. Bu sürecin ilk ürünü yıl sonunda çıkmasını beklediğimiz Blackwell B200 grafik işlemcisi olacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum