You died
Devamını okuHepimizin girmek istediği fakat bir türlü cesaret edemediği bazı oyun türleri vardır. Örneğin benim için uzun süre bu “mil-sim” adını verdiğimiz gerçekçi askeri simülasyon türü oldu. Arma 3, Insurgency, Squad ve buna benzer gerçekçi savaş alanı sunan oyunlar yerine çok daha arcade duran CoD ve Battlefield gibi oyunları tercih etmişimdir çoğu zaman. Fakat gönlümün ve beynimin bir yerinde hep bu oyunların içerisine dalmak, taktiksel konuşmalar ve planlarla gerçek “mil-sim” hissini yaşamak istemişimdir. İşte Ready or Not bu hissi iliklerime kadar yaşattı bana.
“Saat 03:00… Meth laboratuvarı olduğunu öğrendiğimiz bir eve baskına gidiyoruz. Daha ana kapıya ulaşmadan ateş hattına giriyor ve üç kişilik ekibimizden birinin yaralanmasına neden oluyoruz. Ana kapıya ulaştığımızda bizleri karşılayacak şeyin ne olduğunu anlamaya başlıyoruz…”
Görev Öncesi
İlk önce “odadaki filden” bahsetmekte fayda var. Steam yorumlarında da görebileceğiniz gibi oyun gerçekten bir SWAT klonu gibi. Hatta klondan öte, kendisine SWAT serisinin ruhani devamı demek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Oynanış elementleri anlamında SWAT’ı bir hayli andıran Ready or Not -ki kendisine bundan sonra RoN diye hitap edeceğim- özellikle bu konuda ön plana çıkıyor denebilir.
Günümüzün standart FPS oyunlarının tüm gerekliliklerini yerine getiren bir oyun var öncelikle karşımızda. Sık sık kullanacağınız sağa ya da sola eğilme özelliği, çökme ve nişan alma her zamanki gibi cephanenizde. Fakat yoğun zırh taşıyan bir özel tim üyesi olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Yani öyle her köşeye son sürat koşarak hareket edemiyorsunuz.
“Special Weapons and Tactics” açılımına sahip bu timin bir üyesi olarak özel ekipmanlara ve farklı taktiklere sahipsiniz elbette. Örneğin kapıları tek darbede indirebilecek bir koçbaşı, darbeden önce kapının ardını kontrol edebileceğiniz bir ayna silahı ya da balistik bir kalkan gibi ekipmanlar hizmetinize sunulmuş durumda. Oyuna başlamadan önce gideceğiniz haritaya ya da göreve göre ekipmanlarınızı hazır etmeniz gerekiyor. Bu da oyunun “gerçekçilik” hissiyatını yükselten detaylardan.
Aynı şekilde her görevden önce silahlarınızı modifiye edebiliyor ve yan ekipmanlarınızı ayarlayabiliyorsunuz. Klasik bir SWAT silahı olan MP5’e susturucu ve fener takarak kendinizi çok daha havalı hissedebilirsiniz. Kapıları ve ardındakileri havaya uçuran C2 patlayıcılar, flash ya da stun bombaları cephanelikteki diğer ekipmanlarınız. Hatta kapıları arkadan kilitleyebileceğiniz bir kama bile bulunuyor oyunun içinde. Bu da önemli zira düşmanların yapay zekası hiç fena değil ama bu konuya birazdan değineceğiz.
Breach, Breach!
“… İçeride iki şüpheli ve bir sivil olduğunu biliyoruz. Kapıyı havaya uçurmak sivile zarar verecektir. Tim lideri kapının maymuncuk ile açılmasını beklerken ben flash bombamın pimini çekerek açılışa hazırlanıyorum. Kapı aralandığında ilk işim bu aralıktan, pimini çektiğim bombanın içeriye girmesini sağlamak oluyor…”
Kendi içerisinde muhteşem anlar yaratabilen bir oyun RoN. Şimdilik az sayıda harita bulunduruyor olsa da hepsinin içerisinde farklı modlar sunabiliyor. Buna ek olarak her haritanın kendisine özel bir yapıya sahip olduğunu belirtelim. Ben genellikle diğer haritalara nazaran daha kısa süren “213 Park Homes” isimli ev haritasında oynadım. Fakat 6 kişilik ekiplerle 45 dakika süren yoğun seanslar sunan villalar ve geniş benzin istasyonları da bulunuyor oyun içerisinde. Hatta “Wenderly Hills Hotel” ekibimize kabuslar yaşattı diyebilirim.
Haritaların bu kompleks yapısı yine gerçekçiliği artırıyor zira bir uyuşturucu kaçakçısının kendi villasında özel sığınakları ve gizli tünelleri olması muhtemel. Aynı şekilde etrafında kevlar zırh giymiş ve ağır taarruz tüfekleri taşıyan korumaları olduğunu da görebiliyorsunuz.
Daha önce de bahsettiğim gibi yapay zeka size karşı çok acımasız. Bazı oyunların aksine burada her önünüze gelene sıkma şansınız yok çünkü yabancıların “rules of engagement” yani angajman kuralları geçerli RoN evreninde. Yanlış bir mermi oyun sonundaki puanınızı etkileyebiliyor. Şu anda RoN oynamanın verdiği tatmin hissi de bu puanlamadan geçtiği için, sıka sıka ilerlemek pek mantıklı değil. Fakat karşınızdaki şüphelinin size ateş edip etmeyeceğini anlamak için çok kısa bir süreniz oluyor genellikle. Hatta bazen yapay zeka silahı yere atacakmış gibi yapıp kurşun yağdırmaya başlıyor üzerinize.
Bir diğer ilginç detay da yapay zekanın sese tepki veriyor oluşu. Örneğin C2 ile girdiğiniz odalar şüphelileri üzerinize çekmenize sebep oluyor. Kapıları kilitlemenize olanak sağlayan kama da burada devreye giriyor. Siz başka bir kapıya giriş yapmaya hazırlanırken arkanızdan gelebilecek tehlikeleri önlemiş oluyorsunuz. Bu arada şüphelilerin kapı arkalarına bomba kurduğunu söylemeden de geçmeyelim.
İnanılmaz bir gerginlik var ortamda anlayacağınız.
Çatışmanın Ardından
“… Korkunç bir patlama sesinin ardından önde balistik kalkan ile içeriye giriyoruz. Şüphelilerden biri silahını yere atıp teslim olmuş fakat diğeri elinde silahı sallamaya devam ediyor. Tetiğe basıp basmayacağına karar vermemiz için çok kısa süremiz var. Fakat şüpheli, kendisine doğrultulan silahlara aldırış etmeden üstümüze ateş etmeye başlıyor. Tek mermiyle şüphelinin işini bitiriyorum…”
Bu gerçeklik hissi kısa süre içerisinde sizi de içerisine çekiyor. Özellikle arkadaşlarınız ile oynadığınız oyunlarda Discord ya da benzeri sesli iletişim uygulamaları yerine oyun içi telsizden konuşmanızı öneriyorum. Çok daha kısa ve net emirler ile bu hissi çok daha yukarıya taşıyabiliyorsunuz. Her köşeyi ekip olarak kontrol etmeniz ve karşınıza çıkan tehlikeleri anında değerlendirmeniz gerekiyor. Bazı noktalarda ekipmanlarınız bile size yardımcı olamıyor.
İşin tekli oyuncu kısmı da kesinlikle sıkıcı değil. Hatta büyük haritaların tamamını tek oyunculu oynayarak müthiş keyif aldım. Aynı kendisinden önceki oyunlar gibi tek bir tuşla komut verebildiğiniz timiniz, size geri bildirimler vererek odaların temizlenmesini sağlıyor. Fakat bazı haritalarda çok dar koridorlar olduğu için timinizin yapay zekası saçmalayabiliyor, dikkat etmekte fayda var.
Bunun dışında çok fazla bug ya da hata ile karşılaşmadım oyun içerisinde. Bazı durumlarda oyunun sürekli kapandığı söyleniyor fakat ben hiç böyle bir hata almadım.
Haritaların sayısı şimdilik az olsa da yenilerinin yolda olduğunu biliyoruz. Buna ek olarak biraz önce de bahsettiğim gibi bomba çözme, active shooter ve bunun gibi pek çok mod bulunuyor oyunda. Yani seçtiğiniz haritalarda farklı senaryolar oynayabiliyorsunuz.
Son Söz
Ready or Not’ın, Steam Kış İndirimlerinde indirimde olmamasına rağmen en çok satan oyunlardan biri olmasının bir sebebi var. Gerçekçiliğe hasret kaldığımız şu günlerde FPS tutkunu PC oyuncularının gözü gibi bakacağı bir oyun olacağına inanıyorum Ready or Not'ın. Geliştirici ekip dağıtıcısını kaybetmiş olsa da oyunu geliştirmeye devam edeceğinin sözünü de verdi. Bakalım RoN, bu noktadan sonra nereye gidecek?
Sierra kapanmayaydı, şimdi böyle bir hasretlik çekmiyor, 3A bandında çok daha kaliteli işler görüyor olabilirdik.