2010'ların En İyi Oyun Müzikleri

2020'ler başlamadan önce geçen 10 yılın müziklerine bir bakmak istedik

Evet sevgili Oyungezerler, ömrümüz hızla geçerken bir on yılı daha geride bırakmak ve 2020'lere girmek üzereyiz. Bunun için daha 6 ay var diyebilirsiniz tabi ama 10 dilimden biri kaldı sadece geriye. Doğrusu ben hala tarih yazarken yıl kısmının sonuna yanlışlık 3-4 yazacak gibi olup yavaşlıyorum, ne ara 2019 oldu yahu :)

Ben de geçtiğimiz 10 yılın en iyi oyun müziklerine bir bakmak, kulaklara hitap edecek güzel bir liste hazırlamak istedim. Her sene için bir müzik seçmeye çalıştığım için listede bulunmayan başka bir çok muhteşem parça da vardır tabiki, müzik zevkim konusunda affınıza sığınıyorum. Buyrunuz:


2010

Mafia 2 - Main Theme

2010'da yılın oyununu seçerken ofisin nasıl birbirine girdiğini, insanların Starcraft 2, Red Dead Redemption ve Super Meat Boy taraftarları olarak gruplaşıp ittifak arayışlarına giriştiklerini o zamanlar ofiste olmasam da dergide okumuştum. Gerçekten ne seneymiş be. Ama bence tüm bu oyunların arasında özellikle de müzik açısından Mafia 2'nin yeri çok başkaydı. 1950'lerin New York'unda Vito ile birlikte hayatın yumruğunu yemiş, ayağa kalkıp devam etmiş, ve her şey bittiğinde de birlikte bu müzikle hüzünlenmiştik.

2011

Crysis 2 - Main Theme

Durmayın linçlerinizi yağdırın üstüme, ama aynı sene içerisinde hem Skyrim, hem Battlefield 3, hem Uncharted 3, hem Bastion, hem Crysis 2, hem de Portal 2 çıkarılır mı sorarım size. Bu garip ne yapsın. Yine de Crysis 2 müzik anlamında bu saydıklarımdan çok farklı bir yerdeydi bence. Hans Zimmer kalitesi de denebilir tabiki. Ancak hala bu müziği duyduğumda kulaklarım "Benim adım, Prophet" diye çınlıyorken başka bir şey seçme şansım yoktu.

2012

Journey - I Was Born For This

Bir önceki senede ne kadar zorlandıysam bu sene de o kadar kolay oldu doğrusu. Zaten müzik anlamında çok dişli bir rakibi de yokken, Journey'in beni zorlayan tek kısmı oyunun hepsi ayrı bir şaheser olan müziklerinden hangisini seçeceğime karar vermek oldu.

2013

The Last of Us - The Path

Evet efendim GTA V'in de çok güzel müzikleri var biliyorum ancak The Last of Us'ın atmosferi bizi öylesine içine çekmişken arkadan çalan gitara aşık olmamak elde değildi. Gustava Santaolalla'yı birçoklarının gözünde tanrı mertebesine çıkartan bu müzikler eşliğinde sık sık gergince beklemiş, zaman zaman da göz yaşlarımızı tutamamıştık.

2014

Wolfenstein The New Order - Haus in Neu-Berlin

Doğrusu oyun müzikleri anlamında en kısır geçen sene olarak 2014'ü gösterebilirim. Metal Gear Solid V, The Banner Saga ve Wolfenstein The New Order kötünün iyisi olarak seçeneklerimdi. Bu üçlünün arasından Wolfenstein ise diğer müzikleriyle çok parlamıyor; ancak oyunun atmosferine muhteşem bir şekilde uyan Haus in Neu-Berlin muhteşem bir House of The Rising Sun uyarlaması olmayı başarmış.

2015

Ori and The Blind Forest - Main Theme

Muhtemelen siz beni bulamadan önce ofiste lince uğrayıp ortadan kaybolacağım ancak iddia ediyorum ki hem The Witcher 3'e, hem de Batman Arkham Knight'a rağmen Ori and The Blind Forest 2015'in müzik açısından rakip tanımaz lideriydi. Oyun tarihinin belki de en unutulmaz açılışlarından birine ev sahipliği yapan bu basit platform oyunu, renkleri, hikayesi ve her şeyin ötesinde de müzikleriyle hem oyun hem de sanat tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı. Her dinlediğimde ağlamıyorum gözüme bir şey kaçıyor...

2016

Battlefield 1 - Dawn of a New Time

Aynı sene içinde Christopher Tin, Civilization VI için döktürmüş olsa da, Overwatch, Dark Souls 3, Doom, Final Fantasy 15, Dishonored 2 ve hatta Firewatch gibi büyük rakipleri bulunsa da evet, Battlefield 1. Yapımcılar bu antik Makedon türküsünü nasıl bulmuş da seçmişler hiç bilmiyorum ama, tekrar yorumlatarak inanılmaz güzel bir işe imza atmışlar. Birkaç adam öldürmek için girdiğimiz oyunda bu müziğin çaldığı sahneye gelince gözleri dolmayan oldu mu?

2017

Horizon Zero Dawn - Aloy's Theme

Müzik konusunda The Legend of Zelda, Cuphead, Hellblade, Little Nightmares ve tabiki yılın oyunu PUBG (!Allah'ım bana bir şeyler oluyor..) gibi rakipleri bulunsa da; Horizon Zero Dawn, oyunlarda en son Ezio's Family'de (Assassin's Creed 2) duyduğumuz güzellikte bir keman-vokal birlikteliğine ev sahipliği yaparak bu listeye girmeyi başardı.

2018

Red Dead Redemption 2 - That's The Way It Is

Efendim vallaha marjinal olmaya çalıştığım yok, yılın oyunu gerçekten hak ediyorsa müziğini seçmemezlik yapar mıyım. Red Dead Redemption 2'nin atmosferindeki en önemli unsurlardan biri şüphesiz müzikleriydi. Hangi müziğini seçeceğim konusunda başta emin olamasam da, tekrar dinleyince şüphem kalmadı, That's the way it is...

2019

Metro Exodus - Race Against Fate

Haklısınız henüz sene bitmedi. Tabiki daha güzel şeyler gelecek, ve hatta eminim ki sene bittiğinde bu listemizde 2019'u Ori and the Will of the Wisps hak ediyormuş diyeceğiz :) Yine de Sekiro, A Plague Tale Innocence, Day's Gone, Metro Exodus gibi müzik bakımından sapasağlam oyunlar çıkmışken bu oyunlar arasından bir seçim yapmamak da haksızlık olurdu.


Bu listeyi oluşturmak oldukça zor oldu, çünkü başta da söylediğim her seneye bir tane seçmek adına birçok muhteşem parçayı elemek zorunda kaldım, umarım beğenmişsinizdir.

Eminim sizin de kişisel olarak çok sevdiğiniz, özel tuttuğunuz parçalar vardır. Bunları yorum kısmından paylaşırsanız çok sevinirim.

YORUMLAR
NcZ
24 Haziran 2019 03:07

[NcZ beğendi]//oyungezer.com.tr/haber/liste-2000lerin-en-iyi-oyun-muzikleri

Akcan
17 Haziran 2019 11:35

//www.youtube.com/watch?v=PtNKVwE4meMŞunun ötesi bişiii yok cover fln ama

Maximen
16 Haziran 2019 12:27

2011 yılı ve skyrim yok bu listeye bb.

E-VrL
Maximen
16 Haziran 2019 15:05

Dragonborn Comes! Efsane bir parçadır bence de. O da bir başka yazımızın konusudur belki, bekleyip görelim :)


marrow
16 Haziran 2019 00:02

İçeriğe katılmasam da haber güzel olmuş, yazın arkadaşlar kendi listenizi :) bahaneyle kaçırdığımız tınıları öğrenmiş oluruz buyrun bu da benim playlist;Witcher 3 (valla hangi birini yazsam, baştan sona şaheser. Hakkaten listede olmaması ayıp olmuş. ne kadar içlerinden seçemesem de; the trail hunt or be hunted steel for humans.banner saga (ah ah çok az oynandı bu oyun, keşke daha çok bilinseydi değeri)we will not be forgottenwalls no man has seen (<3)Bastion build that wallBioshock infinite elizabeth (masterpiece)BraidundercurrentDivinity original sins 2 (rpg başyapıtı resmen, yahu oyun efsane tamam da soundtrack de mi efsane olur. Gene hangi birini yazsam bilemedim ama bakıcaz artık.)Main theme (olmazsa olmaz)a part of their storySkyrimdragonborn (e ama yani..)Hellblade: Senua’s Sacrifice (ulan ne oyundu be, aslında bu şarkıyı oyunu oynarken tecrübe etmenizi isterdim, oynayın oynayttırın :) )Passarella Death Squad - Just Like SleepThe messenger (Eser sen olmasan bu şaheseri hayatta keşfedemezdim, aşağıdaki şarkı sana gelsin :) )The Arcane ShoppeRogue LegacyNarwhal Transistor (bunda da neredeyse boş yok ne liste oldu arkadaş)old friendswe all becomedragon age inqusition (bu oyuna başladıysanız ve sarmadığı için bıraktıysanız büyük ihtimal bu müziğin çaldığı sahneye gelmeden bıraktınız. Oyunun en güçlü anlarından ve asıl başladığı kısım malesef oyuna başladıktan 15 saat sonra karşınıza çıkıyor. Yani ne diyim ki ben şimdi size Bioware. Bakın rica ediyorum oynayın bu oyunu.daha oynamadığım ve bilmediğim ya da oynayıp da unuttuğum ne cevherler vardır kim bilir. Yaşasın kaliteli müzik :)*Anmazsam taş olurum müziğiHeroes of Might and Magic combat theme 1,2,3,4

E-VrL
marrow
16 Haziran 2019 13:38

Yazdığınız oyunların neredeyse tamamı için benzer düşüncelere sahibim; gerçekten de çok güzel oyunlar, güzel oyun müzikleri geldi bu dönemde. The Banner Saga'nın benim için de yeri ayrıdır bu arada, sonuçta dergide yazdığım ilk inceleme TBS 3 :)


marrow
marrow
16 Haziran 2019 00:02

Abi şu paragraf işini çözün artık :(


Kaan element
15 Haziran 2019 22:07

Ori güzelde mgs 5 var undertalle var yada the witcher 3 hunt or be hunted varken neden ori tabi bu liste kişisel olduğu için bunlarda benim kişisel tercihim bide mass effect 2 yada 3 görmek isterdim intihar görevi yada leave earth çok güzeldir

masterlee_1970
15 Haziran 2019 17:34

Kısır bir liste olmuş o kadar çok var ki , artık oyunlarda en az film kadar endüstriyel bir sektör olduğu için firmalar müzikler için keselerin ağızlarını açıyorlar ve gerçekten mükemmel eserler ortaya çıkıyor.

shambadal
15 Haziran 2019 17:28

Ori çok başarılıydı, Journey fena değildi, Mafia yine neyse (ki o da Django Reinhardt sayesinde), Red Dead 1 ve Last of Us için de "eh" diyelim... ancak kalan oyunlar çok da başarılı değildi kanımca. Mesela Horizon'da doğru düzgün müzik yoktu, FPS'lerde zaten müzik ayrı bir teknik sorundur. O dönem nispeten dikkat çekenler bence Skyrim; Witcher serisi (1-2-3); Souls serisi (DS 1-2-3) ve özellikle Bloodborne. Ama şu 10 sene boyunca listenin başına hangisini koyardın deseniz tereddüt etmeden Nier: Automata derim, ses-müzik yönetimi konusunda başyapıttır o oyun (ki oyun demek bile doğru değil, resmen müzikal). Son dönemden Detroit yine aynı şekilde çok başarılı, Ni No Kuni, Odin Sphere, Dragon's Crown, The Witch and the Hunderd Knight vb gibi Japon oyunları zaten markadır müzik konusunda. Uzar da gider, keşke bu saydıklarımdan bir kaçını listeye ekleseniz de oynamamış olanları da heveslendirse :) Bir de unutmadan This is the Police'in müzikleri var, sırf oyun için yapılmış muhteşem bir albüme sahiptir, onun da eklenmesi gerek bence.

MSelm
15 Haziran 2019 17:01

Divinity original sin 2 tüm ost. dragon age inquisition thedas love theme, orlais theme, tresspasser solas theme, han şarkıları (özellikle the slightest ones)

Anravs
15 Haziran 2019 15:14

I Was Born For This cidden mükemmel bir yolculuk müziğiydi, Journey mükemmel bir yolculuk oyunuydu. Umarım önümüzdeki 10 yıl da mükemmel oyunlar ve onlara eşlik edecek mükemmel müzikler çıkar.

mserhatsari
15 Haziran 2019 12:16

Starcraft, Witcher ve Dark Souls'un olmadığı müzik listesi. Utanınız Mustafa Bey.

Decypher
mserhatsari
15 Haziran 2019 19:57

Dark Souls konusunda Mustafa'ya ben de kırgınım :) Ama sanırım şurada yüz kişiye her yıl için sadece tek bir müzik seçeceksin desen birbirinden farklı bir sürü liste çıkar. Bazı müzikler bazıları için daha büyük anlam taşıyor olabilir, normaldir :)


Parolamı Unuttum