Sony Başkanı'ndan PlayStation Tarihine Dair İlginç Bilgiler - Neler Olmuş Neler

Neler olmuş, neler

Develop: Brighton'a katılarak bir konuşma yapan Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios başkanı Shuhei Yoshida, PlayStation'ın 25 yıllık tarihi boyunca neleri doğru, neleri yanlış yaptıklarıyla ilgili ilgi çekici detaylar paylaştı.

Örneğin Yoshida'nın PlayStation 2'ye geçiş sırasında "acayip biçimde hazırlıksız" olduklarını itiraf ettiğini biliyor muydunuz?

PlayStation 1'in inanılmaz başarısının ardından üzerinden çok da fazla bir süre geçmeden PlayStation 2'yi çıkardıklarını, ama PS1 ile PS2 arasındaki hızlı geçiş süreci yüzünden sektörün buna nasıl tepki vereceği hakkında bir fikirlerinin olmadığını söylüyor Yoshida.

> Google, PlayStation ve Xbox'a Rakip Çıkarmaya Hazırlanıyor

PlayStation 2'yi çıkardıklarında ortada elle tutulur bir oyunun olmadığını ama konsolun fiyatının son derece uygun olmasının kendilerine büyük avantaj sağladığını söyleyen Yoshida, bunda o sıralar patlamakta olan DVD oynatıcı piyasasının da büyük etkisi olduğunu ekliyor.

"PS2 baştan beri büyük başarıydı, resmen peynir ekmek gibi sattı. O sıralar en çok satan yazılım neydi biliyor musunuz? Matrix DVD'siydi"

O dönemdeki DVD çılgınlığından bahseden Yoshida DVD oynatıcılarının pahalı olduklarını ama PS2'nin aynı kalitede DVD oynatıcıyı çok daha düşük bir fiyata sunmuş olmasının satışları patlattığını söylüyor.

> Sony: Yeni PlayStation'a En Az 3 Sene Var

Yoshida, PlayStation 3'ün fiyatını açıkladıkları E3 fuarındaki o anı ise "korkutucu bir andı" olarak adlandırıyor. Üçüncü parti kataloğunun kısıtlı olması, donanımın oyun yapımcıları için zor bir donanım olması gibi sebeplerden dolayı PS3 daha ilk baştan sıkıntılı olarak başlamış.

O dönemin haberlerine bakarsanız E3'te PlayStation 3'ün fiyatının açıklandığı anın nasıl olumsuz tepkilerle karşılandığını, örneğin Microsoft'un bunu 'büyük bir şok' olarak nitelendirdiğini görebilirsiniz. O dönem Xbox'ın önde gelen isimlerinden Robbie Bach şaşkınlığını "Kaz Hirai fiyatı açıkladı ve oda tamamen sessizliğe büründü. O an 'gerçekten de duyduğumu düşündüğüm şeyi mi söyledi" deyiverdim' sözleriyle açıklıyor. E3 2006'da açıklanan fiyat tam tamına 599$'dı sevgili Oyungezerler. Buna karşılık Xbox 360 yarışa 299$ ve 399$'lık iki modelle katılmış ve fiyat avantajını ele geçirmişti.

Yoshida Sony'nin o zamanki CEO'su, "PlayStation'ların babası" olarak tanınan Ken Kutaragi'nin sistemin tasarımı esnasında oyun geliştiricilerini müdahil etmediğini söylüyor ama nihayetinde zaman içinde PS3'ün ne kadar başarılı bir sistem haline geldiğinin de altını çiziyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum