Spider-Man: Far From Home İnceleme

Film biraz 'şey' olmuş.

Filmle ilgili konuşmaya başlamadan önce hemen ufak bir durumdan bahsetmek istiyorum. Hepimizin bildiği üzere sadece Spider-Man değil tüm MCU karakterlerinin orijininde çizgi romanlar yatıyor. Yani çoğu insanın bu karakterleri bu kadar sevmesinin asıl nedeni onların çizgi roman sayfalarındaki haliyle bilmeleri, o özellikleriyle hatırlamaları. Bu durumu hepimiz bildiğimize göre, filme geçebiliriz. 

Marvel Sinematik Evren, 22 filmlik kocaman bir dönemi arkasında bıraktı, Avengers: Endgame ile birlikte Infinity Saga'nın sonuna geldik. Spider-Man: Far From Home filmi de Endgame sonrası dünyayı biraz daha anlamak için yapılmış bir film. Bu bariz bir şekilde gözüküyor, özellikle Peter Parker'ın motivasyonlarında bunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Ancak filmdeki Peter Parker'da iç gıcıklayan değişik bir hava var, hiç o bildiğimiz Peter Parker hissini alamıyoruz. Zaten mahallemizin sevimli komşusunu New York'tan alıp Avrupa'ya taşıyınca durum biraz tuhaflaşıyor. Belki de Peter jetlag olmuştur?


Her Şeyin Yeni Nesli

Spider-Man'in MCU'ya girmesi oldukça ani bir şekilde oldu. Yani ortada bir sinematik evren varken, bu da bir şekilde ilerliyorken Marvel tarihinin en ikonik karakterini hop diye sinematik evrenin içine koyunca bazı şeyler havada kaldı. Havada kalan şeylerin çoğu da Peter Parker'ın Spider-Man olma motivasyonlarıydı. Örneğin Tom Holland'ın geçtiğimiz dönemde yaptığı "Tony Stark, yeni Ben Amca" açıklamasını neden yaptığını bu filmde çok bariz bir şekilde görüyoruz, bu durumda benim gibi çizgi romana gönül vermiş hayranların canını sıkıyor. 

Peter liseli olunca arkadaş çevresi de liseli oluyor. Peter'ın çevresindeki yeni nesil yan karakterleri ben pek sevemedim. Yani yeni nesil MJ, Flash, Ned ve diğer liseliler biraz tuhaf geliyor bana. Bir Spider-Man filminden görmek isteyeceğim şeyler öyle bir arkadaş ortamı değildi. Hadi işin o kısmını Peter'ın yaş durumu bahanesiyle açıklayabilelim ki bu açıklama da benim için tatmin edici olmaz. Peter Parker'ın hal ve hareketleri gerçekten beni şok etti. 

"Büyük güç, büyük sorumluluk gerektirir" mottosunu bilmeyen bir Peter Parker ile karşı karşıyayız. 16 yaşındaki Peter'da biraz bezginlik ve bıkkınlık var, kaldı ki her durumda ayağa kalkmayı bilen, tüm olumsuzluklara rağmen bir çıkar yol bulabilen Peter için bu ruh hali anlamsızdı. MCU'da Tony Stark ile aralarında olan bağın kuvvetini belirtmek için Peter'dan çok şey götürmüşler, çizgi romanlar tarihinin en özel karakterlerinden birisini sinema ekranında duygusal bir ergen olarak görmek, bana klasik Amerikan "Teen Drama" yani ergen draması filmlerini hatırlattı. Yine tekrar ediyorum, bu benim bir Spider-Man filminden görmek isteyeceğim bir şey değildi.

Kim İyi, Kim Kötü?

Sürprizleri bozmadan filmin kötü karakteri Mysterio'yu anlatmak biraz zor olacak. Ancak şunu tüm içtenliğimle söyleyebilirim ki Jake Gyllenhaal harika bir iş çıkarmış. Bana göre açık arayla filmin en güzel şeyi Mysterio karakteriydi. Hatta çizgi romanlardaki klasik Mysterio hikayesini alıp MCU'ya çok güzel uyarlamışlar, bunu jenerik sonrası sahne ile de harika bir şekilde taçlandırmışlar. Şimdiden söyleyeyim filmin iki jenerik sonrası sahnesini de mutlaka izleyin. 

Mysterio denilince akla gelen ilk şey muhtemelen manipülasyondur. Jake Gyllenhaal'in karakteri bunu o kadar iyi bir şekilde yapıyor ki filmde kendisine hayran kalmamak elde değil. Tabii Mysterio'dan bahsederken filmin görselliğini de övmeden geçmemek lazım. Filmi izlemeyi düşünüyorsanız ve imkanınız varsa IMAX tercih etmenizi öneririm. Özellikle Mysterio sahneleri gerçekten çok başarılı olmuş. 

Quentin Beck'in arka planı ve motivasyonları çizgi romanlardakine biraz benzer bir şekilde MCU'ya adapte edilmiş, bence bu adaptasyonda büyük bir başarı söz konusu. Özellikle Iron Man filminde Mandarin gibi bir kötünün başarısız adaptasyonunu düşününce Quentin Beck'in başarısına bir kez daha şapka çıkarıyorsunuz. Keşke aynı şeyleri filmin ana karakteri Peter Parker için de söyleyebilseydim, ancak Peter beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. 

Peter tınlaması

Spider-Man'in güçleri diyince akla gelen en önemli özelliklerden birisi şüphesiz "örümcek hisleri" ancak bu hisleri MCU'da pek göremiyorduk. Film, bu konuya da dikkat çekmiş. Filmde Peter'ın örümcek hisleri önemli bir rol oynuyor. Zaten yeni yeni Spider-Man olmaya başlamış Peter'ın hemen güçlerinde ustalaşmasını beklemek biraz haksızlık olurdu. Yine de bazı sahnelerde bu "tınlamaya" dikkat çekmek için biraz saçmalıklar yapılmış. 

Yeni nesil MCU Spider-Man'inde en anlam veremediğim olaylardan birisi de neredeyse herkesin Peter'ın kimliğini bilmesi. Çizgi romanlar tarihinde belki de en ciddi şekilde gizli kimliğini koruyan karakter Peter Parker olmuştur. Filmde sanki hiç öyle bir olay yokmuş da Peter'ın süper kahraman olması normalmiş gibi bir algı var, MCU'nun böyle bir algı yaratmasına anlam verebilmek benim açımdan pek mümkün değil. 

İşin biraz daha aksiyon kısmına gelecek olursak, film en azından aksiyon ve görsellik açısından tatmin ediciydi. Peter'ı oldukça yaratıcı şekillerde dövüşürken görmeyi başardık. Zaten Spider-Man ile Peter Parker'ı ayıracak olursak Spider-Man yine kabul edilebilir düzeydeydi beni çok fazla hayal kırıklığına uğratan kısım Peter Parker'ın yaptıklarıydı. Peter ve Spider-Man'i birbirinden ayrı düşününce de doğal olarak filmin tadı kaçıyor. 

Spider-Man bir tehdit mi?!

Genel olarak filmi toparlamak gerekirse, bazı kritik sahnelerde Peter Parker öyle büyük hatalar yapıyor ki hani bunları spoiler vermeden anlatmak gerçekten çok zor. Ancak şunu söyleyebilirim birkaç sefer "Peter bunu nasıl yapar ya?!" diye düşünüyorsunuz ve yaptıklarından doğan sonuçların felakete gideceğini çok önceden kestirebiliyorsunuz. Bu konuda çok dert yandım ama cidden Spider-Man/Peter Parker karakteri benim için çizgi romanlardaki en özel karakterlerden birisiydi, onu bu şekilde görünce üzüldüm. 

Tabii şunun da açık ve net bir şekilde farkındayım, burası bir sinematik evren ve çizgi romanlardan bağımsız olarak ilerliyor. Yani Peter'ın yaptıklarını biraz daha MCU içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Olaylara o açıdan bakınca belki biraz tutarlılık bulabiliriz ama genel olarak söylediğim hatalar/kararlar yine de anlamsız ve üzücü duruyor. Ben Amca'nın MCU içerisinde çok büyük rol oynamaması Peter'ın motivasyon konusunda ciddi düşüşler yaşamasına yol açmış. 

Tony Stark - Peter Parker ilişkisi filmin ana dinamiklerinden birisi, Peter'ın bir akıl hocası arama arzusu filmi oldukça garip bir hale sokuyor. Mysterio'nun bu kadar parlamasında bu durumun da büyük bir rolü var. Tabii sadece bu değil, karakterin altyapısı gayet güzel bir şekilde hazırlanmış. Filmin ilk jenerik sonrası sahnesi başlarda eğlenceli gözükse de sonlarına doğru olan şey akıl alır gibi değil, Spider-Man'e tamamen ters bir durum gibi gözüküyor. İkinci sahne ise MCU'nun geleceğiyle doğrudan bağlantılı gibi. İki sahneyi de mutlaka izleyin. 

Genel hatlarıyla Spider-Man: Far From Home bir Spider-Man filmi olarak beni çok büyük hayal kırıklığına uğrattı. Spider-Man/Peter Parker'ın sevilme nedenleri nelerse filmde hepsiyle ilgili biraz şüphe, biraz hayal kırıklığı var. Filmin aksiyon kısımları ve görselliği dediğim gibi oldukça iyi olmuş. Yani eğer Spider-Man filmi olmadan filme bakabilirsek film tatmin edici olabilir. Adettendir yine puan vereyim, biraz üzerinde konuşulacak materyal olsun :) Filme puanım 7/10.

YORUMLAR
DanteXE
11 Temmuz 2019 21:34

Ironman öldü diye seviniyorduk adamlar Ironman'siz Ironman filmi yapmışlar.

NcZ
10 Temmuz 2019 18:39

"...Dünya'daki çoğu insanın..." dersek doğru olur. Fakat TR için bu geçerli değil kanımca:" Yani çoğu insanın bu karakterleri bu kadar sevmesinin asıl nedeni onların çizgi roman sayfalarındaki haliyle bilmeleri, o özellikleriyle hatırlamaları."

MAVİSAKAL
9 Temmuz 2019 16:25

Vulture gibi, Mysterio'da Tony Stark ile ilişkilendirilmiş. Spider-Man MCU'da Tony Stark'ın yancısı; onun artıklarını temizleyen ve yeni Iron Man olmaya çalışan bir süper kahraman. Yönetmen bu sıçışları mantıklı göstermek için "Daha önce denenmemiş şeyler yapmak istiyoruz" diyor. Sağ olsunlar, her yeni seri bir önceki seriyi aratmaya devam ediyor.

DanteXE
MAVİSAKAL
11 Temmuz 2019 21:33

Abi anlamıyorum bunu ya. Daha önce denenmemiş şeyler yapmıyorlar, her şeyi değiştiriyorlar. Ulan bir şeyler değiştirilmeye ihtiyacı olsa Spider-Man bu kadar büyük olmazdı. Olan haliyle iyi zaten, her şeyi değiştirirsen bok gibi bir şey çıkar ortaya, Spider-Man olmaz o. Kimse bu salaklara söylemiyor mu koca firmada.


oguzkoldemir
8 Temmuz 2019 12:14

Bu yeni spidermani bir türlü ciddiye alamıyorum. Tony Stark filmlerinin spin offu olmaya devam ediyor galiba. Cumhur ittifakının Bahçeli'si gibi :)

Mehmet
6 Temmuz 2019 15:40

mysterio thanos ve loki kadar iyi bir villain olmuş diyolardı doğru sanırım.

DanteXE
Mehmet
11 Temmuz 2019 21:34

Mantığı iyi, onun dışında zaten hafif deli olduğundan sebep o kadar yok. Loki ile Thanos aynı kefede değil. Loki'de tırt ona göre.


Kaan element
Mehmet
7 Temmuz 2019 10:39

Yok amacı gayet sıradan çokta haklı sebebi yoktu ama filmde yeteneklerini çok iyi kullanmışlardır ideolojisi yoktu ama güçlüydü.


srdr_bomb16
6 Temmuz 2019 01:36

Aynen katılıyorum büyük hayal kırıklığına uğradım oldu bittiye getirilmiş ve fazla makaraya alınan bir film olmuş mysterio hariç film çok kötü ilk kez bir marvel filminde bu kadar kötü hissettim.

srdr_bomb16
srdr_bomb16
6 Temmuz 2019 01:38

Bekletimin çok altında tamamen bir ters köşe yedim sona gelicek olursak skrull olayı kafa karıştırıcı olayın kozmik boyuta gideceğini biliyorduk ama bu duruma pek bir teori üretemedim


DanteXE
5 Temmuz 2019 22:08

Yazlıkta izlemedim IMAX için dönmeyi bekledim gideceğim yarın da herkesin ortak yorumu ''BU NASIL SPIDER-MAN FİLMİ ULAN, ÇİZGİ ROMANDAKİ SPIDER-MAN'İN İÇİNE NASIL EDEBİLDİNİZ ALLAH BELANIZI VERSİN'' veya ''Yha bu MCu Spider-Man şimdi farklı bu, eğer Homecoming'i sevmediyseniz bundan nefret edeceksiniz vs. vs.'' oldu. Marvel yine kendi karakterinin içine etmeyi başarmış yani. Ulan Spider-Man kadar modern ve iyi bir karakteri niye dürtüyorsunuz ki. Zaten her şey mis gibi ortada al onlarla film yap. Sen burada dandik Captain America, Thor veya Ironman'in filmini yapmıyorsun ki. Zaten halihazırda müthiş bir karakter var niye kurcalıyorsun lan.

Akcan
5 Temmuz 2019 19:45

Fılmı daha ızlemedım ama şunu belırtmek ıstıyorum ben amca olayı beyaz perdede sıktı ınsanları tıpkı bruce wayne'ın aılesının ölümünü her seferınde göstermelerı gıbı ayrıca tony stark daha yenı ölmüş ve peter parker ı ölümden kurtarmış çok büyük bır ış yapmış şımdı kalkıp bu adamı düşünmesınde kımı düşünsün?Gelelım gızlı kımlık olayına , sene 2019 o ış artık o kadar kolay değıl kardeşım 70lerın 80lerın soğuk savaşı dönemınden kalma , kı mcu bu ışı 'I am Iron Man' replığıyle bıtırdı zaten.Yanı bu senın şahsı fıkrın ama bız bu yenı spıderman'ı sevdık , eskısını de sevıyoruz ama .

DanteXE
Akcan
5 Temmuz 2019 22:10

Niye çoğul konuşuyorsun la? Kolumda Spider-Man dövmesi var ve ben nefret ettim bundan. Amazing serisi bile en azından senaryo babında daha iyiydi bundan.

Akcan
DanteXE
8 Temmuz 2019 16:36

//www.rottentomatoes.com/m/spider_man_far_from_homebiz?


Decypher
Akcan
5 Temmuz 2019 21:26

Gizli kimlik bakımından ben de Oğuz'la aynı fikirdeyim, sonuçta "süper kahramanlar ve gizli kimlikleri" her zaman önemli olmuştur. En basit örneğiyle CW dizilerini söyleyebiliriz, Arrow'dur, Flash'tır, onlar da 2019'da ama adam gözüne minicik bant çekip kimliğini gizleyebiliyor :D Yani orada pek de mantık aramamak lazım. Ben de süper kahramanların kimliklerini pek az sayıda kişinin bilmesi olayını çok severim. Ha Tom Holland'ın Spider-Man'ini ben de seviyorum, o ayrı.

ocelot1789
Decypher
5 Temmuz 2019 22:11

Osborn'un Parker'ın kimliğini öğrendikten sonra girdiği o tribi MCU'da Akbaba ile kısa bir an gördük. Spiderman ve Batman gizli kimlik konusunda çizgi karakterlerdir. Hikayelerinin %90'ı buna neredeyse bağlıdır. Benim en uyuz olduğum şeydi. Hatta sırf kimlik gizleme üzerine bir chameleon filmi bile gelebilirdi de işte...

oe93
Decypher
5 Temmuz 2019 22:01

Aslında benim derdim Tom Holland'ın Spider-Man'inden ziyade MCU'nun yaratmaya çalıştığı Spider-Man portesiyle alakalı, ben o karaktere ısınamadım bu filmde de gördüğüm bazı sahneler beni cidden üzdü. Hani Peter Parker ile özdeşleşmiş bazı kısımlar yoktu. Gizli kimlik ise Spider-Man'in en önemli kanunlarından biriydi hatta çizgi romanda kimliği açığa çıktı diye bütün Spider-Man evreni resetlenmişti. MCU buna pek önem vermeyince, biraz tuhaf oluyor.


Parolamı Unuttum