Steam geçtiğimiz hafta 11 ülkenin para birimine daha resmi olarak destek vermeye ve bu para birimlerinde satış yapmaya başladı. Bu para birimleri şunlar: Arjantin Pesosu, Kosta Rika Colonu, Yeni İsrail Şekeli, Kazakistan Tengesi, Kuveyt Dinari, Polonya Zlotisi, Katar Riyali, Ukrayna Grivnası, Uruguay Pesosu, Vietnam Dongu ve Güney Asya Doları. Sistem şu an itibariyle hala daha tam olarak yerine oturmamış ve fiyatlarda ani değişimler ve bazı oyunların satın alınamaması gibi aksaklıklar yaşatıyor olsa da oyunların farklı bölgelerdeki fiyatlarını gözden geçirmek ilginç bir deneyim oldu.
Bazı ülkelerde oyunların fiyatları ciddi değişimlere uğradı, bazı ülkelerde büyük yayıncıların oyunlarının fiyatları dolar üzerinden satış fiyatının üzerine çıksa da (bizde de örnekleri var) özellikle de indie yapımcıların oyunları genel olarak ucuzladı.
Steam yeni bir para birimini desteklediğinde otomatik çevrim sistemi sunuyor. Yayıncı bunun aksi yönde bir talepte bulunmadığı sürece oyunun dolar cinsinden olan baz fiyatı bu çevrime göre değerlendirilip yeni fiyat oluşturuluyor. Steam'in Türk lirası için uyguladığı sistem bize dolar üzerinden %55 ile %60 arasında indirim sağlıyor. Yani normalde 20$ bir oyun bize yaklaşık olarak 1.5 ile çarpılarak 31 liradan sunuluyor.
Yeni desteklenen para birimlerine bakınca özellikle Vietnam Dongu, Kazakistan Tengesi'nin bizimle aynı aralıkta olduğunu görüyoruz. Bu para birimlerinde uygulanan hazır indirimler %60 civarında. Desteklenmeye başlayan yeni para birimleri arasında genel bir artış yaşayan tek para birimi ise Yeni İsrail Şekeli, tüm fiyatlar yaklaşık olarak %3 ile %5 arasında artmış durumda.
Şimdi bildiğiniz gibi bazı yayıncılar kendi fiyatlarını seçiyorlar ve bunu da genel olarak değil ülke bazında yapıyorlar. Ben de merak ederek bizde Steam üzerinden tam dolar karşılığında satılan (hatta bazı durumlarda dolar fiyatının da üstüne çıkan) birkaç yayıncıya göz gezdirdim. Bu yüksek fiyat politikası bize mi özel, yoksa yeni ülkelerde de aynı şeyi yapıyorlar mı diye görmek istedim. Bu durumda aklıma gelen ilk isimler Bethesda, 2K Games ve Activision oldu.
Gördüğüm kadarıyla Bethesda, Rusya haricindeki neredeyse hiçbir ülkede indirime izin vermiyor. Normal fiyatı 59.99$ olan Wolfenstein II, bizde 69$, yeni desteklenen ülkelerden Polonyada 72$, Ukrayna'da ise 58$ olarak satılıyor. Bire bir aynı durum The Evil Within 2'de de geçerli. Buradan çıkan sonuç Bethesda'nın saçma bir fiyat politikası uygulayarak alım gücü düşük olan ülkelerde normalin de yukarısında fiyatlar belirlediği. Yani bu yüksek fiyatlar sadece bize özel değil.
2K Games'in yayınladığı oyunlara bakıncaysa farklı bir manzarayla karşılaşıyoruz. Sid Meier's Civilization VI normalde 59.99$, bizde 57$ karşılığında satılıyor yani bir indirim yok diyebiliriz. Halbuki aynı oyun Ukrayna Grivnası karşılığı sadece 20$, yani %67 indirimli. Kazakistan'da %65, Kosta Rika'da %54 indirimli. NBA 2K18'e bakıyorum. Normalde 59.99$ olan oyun bizde 52$ olmasına rağmen Uruguay'da sadece 26$ yani %56 indirimli. Aynı oyun Arjantin'de %52, Kazakistan'da %65 indirimli satılıyor. Buradan çıkan sonuç ise 2K Games oyunlarının bölgelere göre ciddi indirimlerle satılıyor olmasına rağmen Türkiye'ye yüksek bir fiyat politikası uyguladığı.
Activision'dan da güncel bir örnek bakalım ve Call of Duty: WWII'yi seçelim. Oyunun normal satış fiyatı 59.99$, bizdeki fiyatı ise buna yakın olarak 54$'a denk geliyor. Ancak Rusya hariç bu fiyat oyunun en ucuz fiyatlarından biri, çünkü 2K Games'in neredeyse %60 indirim uyguladığı Kazakistan'da Call of Duty 62$, yani normalin de üstünde satılıyor. Buradan çıkan sonuç ise yaygın kanının aksine Activision ve Bethesda'nın fiyatlarının sadece bizde yüksek olmadığı, genel politikaları bu şekilde.