İnternet çağının beraberinde getirdiği espor, son yıllarda zirve dönemlerini yaşıyor. Elbette bu dalı bir “spor” olarak nitelendirip nitelendirmemek sizin elinizde. Fakat espor dünyasında rekabetin ciddi anlamda yüksek olduğunu hiçbirimiz inkar edemeyiz diye düşünüyorum.
Haliyle, rekabetin yüksek olduğu yerde skandallar da büyük oluyor. Bunu sadece espor için değil, dünya üzerinde rekabetin zirvede olduğu pek çok spor dalı için söyleyebiliriz. İnsanlık tarihi kadar eski olan Olimpiyatlar bile, kendi çapında, skandallara ev sahipliği yapmış durumda.
İlgiyi ve yatırımları üzerine çekmeyi sürdüren espor sektörü, son yıllarda ciddi skandallara sahne oldu. Biz de şöyle bir geçmişe bakarak, son yıllarda sahneyi sarsan en büyük skandallara yakından bakalım istedik.
Bakalım listeden kaç tanesini tahmin edebileceksiniz…
CS:GO – iBUYPOWER’ın Şike Skandalı
İlk olarak sizleri, espor kavramının yeni yeni filizlenmeye başladığı dönemlere götürüyoruz. Şu sıralarda her profesyonel oyuncu dikkat çekici paralar kazanabiliyor. Fakat bundan 7-8 sene önce durum pek de böyle değildi.
İşte bu durum da bazı oyuncuları, kısa yoldan para kazanma fikrine doğru itti. iBUYPOWER takımı da, geri dönüşü olmayan bu yola adım atarak CS:GO sahnesini sallamıştı.
Ünlü bir espor gazetecisi olan Richard Lewis, Kuzey Amerika’nın en parlak yeteneklerinin olduğu iBUYPOWER ekibinin Netcodeguides.com ile olan karşılaşmasından şüphelenerek bir araştırma başlatmıştı. Araştırmanın sonucunda eline çeşitli ekran görüntüleri geçen Lewis, iki takım arasında bir anlaşma olduğunu öğrendi.
Valve’ın başlattığı soruşturma sonucunda Sam “DaZeD” Marine, Braxton “swag” Pierce, Keven “AZK” Larivière, Joshua “steel” Nissan tüm Valve turnuvalarından banlandı. Ekipten sadece Tyler “Skadoodle” Latham ceza almadı.
Ekibin bilerek yenildiği bu maçın görüntüleri hala internette dolanıyor. Bazıları için ise bu olay hala CS:GO tarihinin en büyük skandallarından biri.
Banlanan oyuncular arasında özellikle “swag” oyuncular tarafından benimsenmiş, uzun süre toplulukta “#freeswag” etiketi meme haline gelmişti. Ceza almayan Skadoodle ise kariyerinin ilerleyen yıllarında Cloud9 ile major kazandı.
CS:GO – Forsaken’ın Hile “Çabası”
Oyunları değiştirmeden önce bir CS:GO skandalına daha yakından bakalım istiyorum. Nikhil “Forsaken” Kumawat ismini daha önce duymamış olanlarınız vardır. Fakat aşağıdaki videoyu izlediğinizde kendisinin kim olduğunu hatırlayacaksınız.
Hikayemiz 2018 yılında düzenlenen eXTREMESLAND turnuvasında geçiyor. OpTic India ekibinin en önemli isimlerinden (!) biri olan Forsaken, daha sonra diğer maçlarda da kullandığı ortaya çıkan, hile programını turnuvada kullanmaya karar veriyor.
Bildiğiniz gibi bu tarz hileleri online turnuvalarda kullanmak, LAN turnuvalarına kıyasla daha kolay. Mouse’unuza yükleyebileceğiniz basit programlar yüzünden pek çok profesyonel oyuncu da benzer sebeplerden suçlanmıştı. Lakin bu suçlamaları, LAN turnuvalarında da aynı performansı göstererek pazara gönderebiliyorsunuz.
Tabii Forsaken bunu yapabilecek yetenekte bir oyuncu değildi…
Bunun yerine profesyonel oyuncumuz kendi yazılımını, turnuvadaki bilgisayarına “Word.exe” adı altında kaydetmeye karar verdi. Tabii ki turnuvanın anti hile yazılımı hakemleri anında uyardı. Hakemler bilgisayarı kontrol etmek istediğinde ise bu muhteşem görüntüler ortaya çıktı.
Keyfinizi yerine getirmesi için yukarıya Superstitum’un muhteşem videosunu da bıraktım.
EchoFox’un Büyük Çöküşü
Yukarıda da belirttiğim gibi espor sektörü son yıllarda pek çok kişinin ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Bu isimlerden biri de Rick Fox olmuştu. LA Lakers takımıyla NBA şampiyonluğu yaşayan Fox, EchoFox takımının yüzü olmuştu.
Fox’un espor sektörü içerisinde önemli bir figür olduğunu söylemek gerek. Hatta pek çokları için Fox, geleneksel sporlar ve espor arasındaki bağı kurabilecek nadir isimlerden biriydi. Fox, espor sektöründe kaldığı süre boyunca da bu görevi gerçekten üstlenmişti.
2015 yılında Gravity Gaming’i satın alan Amit Raizada, Khalid Jones ve Rick Fox üçlüsü EchoFox’u resmen kurdu. EchoFox hem LoL sahnesinde hem de Call of Duty’de önemli maçlar yaptı.
Fakat takımın FGC üzerinde çok daha büyük bir etkisi olduğunu söylemek gerek. Dövüş oyunlarının önemli temsilcilerinden biri haline gelen EchoFox, yıllar içerisinde pek çok EVO şampiyonuna da ev sahipliği yaptı.
2019 yılında ise bu masal, espor sektörünü de sarsacak bir deprem ile son buldu. Fox’un ortağı olan Raizada; ırkçılık, dolandırıcılık ve gasp gibi suçlamalar ile karşı karşıya kaldı. Fox konu hakkında çok fazla açıklama yapmamış olsa da sessiz sakin sektörden ayrıldı. Suçlamaların ardından EchoFox da tarihe gömüldü.
Starcraft Tarihinin En Üzücü Anı
Espor dünyasının “her şeyi başlatan oyun” gözüyle baktığı Starcraft, günümüzde de oldukça büyük bir sahneye sahip. Özellikle Kore’de, Starcraft şampiyonlarına birer rock yıldızı gibi bakıldığını söylemek yanlış olmaz. İşte bu sahnenin en büyük yıldızlarından birinin adının hileye karışması, tüm sektörü sarsmıştı.
Lee Seung Hyun, ya da bilinen adı ile Life… Starcraft II tarihinin gördüğü en önemli yıldızlardan biriydi. Kendisini LoL’de Faker ya da CS:GO’da Simple ile kıyaslayabiliriz. Kariyerine 14 yaşında başlayan Life, kısa sürede kazandığı kupalar ile adından bahsettirmeyi başarmıştı. Her oyunun zirve oyuncularına takılan lakaplar gibi, Life’a da “King of Zerglings” lakabı takılmıştı.
Life’ın alametifarikası olan agresif ve hızlı oyun stili, Zerg’ler ile muhteşem bir uyum gösteriyordu. Bu sayede de sadece 16 yaşındayken dönemin en iyi oyuncusu Jung “Mvp” Jong Hyun’u yenmeyi başarmıştı. Zaten tüm analizciler ve yorumcular, kariyeri boyunca Life’ı oyunun en iyisi olarak göstermişti.
Fakat her şey 2016 yılında değişti…
Yapılan bir soruşturma sonucunda Life’ın da adının içinde bulunduğu bir şike organizasyonu çökertildi. Choi “YoDa” Byung Hyun, Choi “BBoongBBoong” Jong-hyuk ve Park “Gerrard” Oi Shik gibi isimlerin de bulunduğu bu soruşturmada, adı geçen isimlerin şikeye karıştığı tespit edildi. Life ve diğer isimler, para için bazı maçları tabiri caizse satmıştı.
Life’ın 14 yaşında başlayan ve 16’sında zirveye ulaşan kariyeri, sadece tek bir soruşturma ile yıkıldı. 19 yaşındayken 18 ay hapis cezası alan Life, tüm turnuvalardan yaşam boyu men aldı. Durum pek çok Koreli hayranı da üzmüştü.
Son Söz
Şimdilik espor dünyasına veda ediyoruz. Fakat listenin sınırsız örnekle uzayabileceğinden eminiz. Bu sebeple de ilerleyen günlerde ikinci skandallar makalesi ile bendeniz yine karşınızda olacağım…