Teknik İnceleme: SAPPHIRE NITRO R9 390 8G D5 Ekran Kartı

4K oyunculukta kendine yer edinen ekran kartı: Radeon R9 390

Pc oyunculuğunun temel taşlarından birisi olan ekran kartları serimizde bu kez Sapphire Nitro R9 390 test masamıza yatıyor.

Fury serisi ile beraber Nvidia'ya rakip olmaktan vazgeçmeyen AMD, daha düşük fiyat ve yüksek performans standartlarında sırtını Radeon R9 390 serisine yaslamaktan kaçınmıyor. Artan bellek miktarı ile yüksek çözünürlüklü oyunların altından kalkmayı hedefleyen R9 390, market standartlarında Nvidia'nın GeForce GTX 970 modeline karşı konumlandırılmış durumda. İsterseniz test için bize gönderilen kartın detaylarına geçmeden önce, ürünün sahip olduğu teknik özelliklere bir göz atalım.

Geride bıraktığımız yaz aylarının başında duyurulan ekran kartı, AMD'nin Grenada isimli grafik yongasını kendine temel ediniyor. Her ne kadar ekran kartına yeni bir model ismi takılmış olsa da, Radeon R9 290 serisinde karşımıza çıkan Hawaii isimli yonga temelinin neredeyse aynısı kullanılıyor. 28 nm üretim dizisi ile geliştirilen model, üzerine yerleştirilen 6.2 milyar transistör sayesinde yabana atılmayacak bir görsel güç sağlıyor.

Özel olarak Grenada Pro kodunu üstlenen ekran kartını, bir üst model olan Radeon R9 390X'in Grenada XT grafik yongası ile karşılaştırırsak, 2816 yerine 2560 shader ünitesinin, 160 doku ünitesi ve 64 ROP biriminin kullanıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu kart geniş tutulan 512 bit bellek veri yolunun yanında bir de, 8GB GDDR5 bellek kapasitesini kullanıcılara sunmaktan geri kalmıyor. GPU tarafında 1000MHz ve bellek tarafında 6000Mhz çalışma frekanslarına sahip olan R9 390, kağıt üzerinde 375 Watt ısıl tasarım gücü (TDP) son kullanıcının karşısına çıkıyor.

Test için elimize geçen Sapphire R9 390 ise ilk olarak orta karar kalınlıkta olan soğutucu ile dikkatleri üzerine topluyor. Kart üzerine yerleştirilen üç adet fan, GPU yük altına girmediği sürece çalışmayı kesiyor ve böylelikle ekran kartının oluşturduğu gereksiz gürültü ortadan kalkıyor.

AMD'nin tasarım konusunda iş ortaklarına tüm serbestliği sağladığını bilen Sapphire geliştiricileri, ürünün GPU'dan aldığı ısıyı kolay bir şekilde alüminyum yapraklara sevk edebilmesi için ekran kartına beş adet ısı borusu yerleştirmeyi tercih etmişler. İhtiyacı olduğu enerjiyi iki adet 8 pinlik güç bağdaştırıcılarından alan ekran kartı, maalesef yüksek sayılabilecek bir güce ihtiyaç duyuyor. Yani elektrik faturalarınızda küçük bir değişim görebilirsiniz. Ek olarak kart üzerinde 3 adet Display portu, 1 adet HDMI ve 1 adet DVI portu yer alıyor. Fakat her ne kadar kartın sunduğu yüksek bellek miktarı 4K oyunculuk için yeterli olsa da, AMD'nin kart üzerine yerleştirmekten kaçındığı HDMI 2.0 portu nedeniyle 4K çözünürlükte 60 FPS almak maalesef mümkün olamıyor. Yani bu nedenle yüksek çözünürlükte 60 FPS standardını yakalamak isteyenlerin ayrıca bir adaptör edinmesi gerekli.

AMD'nin yazılımsal olarak sunduğu ekstra teknolojilere döndüğümüzde ise Eyefinty, CrossFire, PowerPlay, PowerTune ve FreeSync gibi oyun tutkunları için dizayn edilmiş teknolojiler ile karşılaşıyoruz. Diğer bir yandan PC oyunculuğunda devrim yapması beklenen yeni API'miz DirectX 12'ye tam destek veren ekran kartı, fiyat performans çıtasında üst seviyelere oynuyor.

PC optimizasyonu ile ayakta alkışlara maruz kalan Grand Theft Auto 5 üzerinde test ettiğimiz kart, yüksek grafik değerlerinin altında kolayca kalkabiliyor. SSAO, köşe yumuşatma, motion blur gibi özelliklerin yanında detay seviyelerini de yüzde yüze getirdiğimizde 49 ila 65 FPS arasında değerler almak mümkün oluyor.


 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum