Son altı aydır neredeyse her gün yeni nesil konsol haberleriyle uyandık, dedikodular içinde kaybolduk, fısıltılardan uyuyamadık... Neyse ki Sony geçtiğimiz ay bu acıya bir son verdi. Erkenden PlayStation 4 duyurusunu yaptı ve fısıltılar sona erdi. Hatta o kadar erken geldi ki duyuru, konsolu hiçbirimiz göremedik! Sadece biz mi, açıklamalara göre son tasarımı Sony patronları bile görmemiş. Konsolun kendisi ortada olmayınca, Sony de tasarım olarak yeni gamepad’ini, yeni kamerasını, konsolun bazı özelliklerini ve çıkacak ilk dönem oyunlarını paylaştı. İki saat kadar süren etkinlik ve arkasından gelenleri şöyle bir toparlayalım...
BİLGİSAYARI KONSOLA ÇEVİRMEK
PlayStation 4, PC kullanıcılarının onlarca yıldır mutlu mesut yaşadığı X86 tabanlı bir işlemci kullanacak. AMD’nin üreteceği ve Jaguar mimarisinin özel bir versiyonu olacak bu CPU, 8 çekirdekli. Bununla birlikte AMD, geçtiğimiz yıl tanıttığı ve CPU ile GPU’yu tek bir yongada buluşturduğu APU sistemini bu işlemciye de uyguluyor. Özel üretim bir Radeon GPU’su barındıracak olan PlayStation 4, yaklaşık 1,84 Teraflopluk işlem gücüne sahip olacak. 1,84 Teraflop aslında mevcut nesil GPU’larla karşılaştırıldığında çok büyük bir değer değil. Nvidia Geforce GTX 680 yaklaşık 2,5 Teraflop, AMD Radeon 7970 ise 3,7 Teraflopluk bir işlemci gücüne sahip. Ancak işlemci gücü direkt olarak oyun performansını belirleyen bir güç değil. Bu yüzden çok kritik bir istatistik olmadığı söylenebilir.
İşlemcinin AMD’nin yeni işleme boyutu olan 28nm’de üretileceğini tahmin ediyoruz. Bu temel olarak hem PS4’ün uzun vadede ısınma ve güç tüketimi konusunda oldukça iyi olacağını bize müjdeleyebilir.
Sony, PlayStation 4’ün teknik tanımı yaparken üstüne basa basa “Güçlendirilmiş PC mimarisi” demeyi tercih etti. Bu konuda güvendiği nokta CPU ve GPU tarafından paylaşımlı kullanılacak olan 8GB GDDR5 RAM olsa gerek. Tam olarak kaç GHz’de çalışacağını bilmesek de, şu an sadece PC platformunda üst seviye ekran kartlarında kullanılan bu RAM’in işlemciyle paylaşımlı olarak kullanılması önümüzdeki senelerde PS4’ün PC’lere karşı en büyük üstünlüğü olarak görülebilir. Teorik olarak sağladığı CPU ve GPU’ya sağladığı dev bant genişliğiyle GDDR5 RAM’ler, PS4’ün grafik ve işlemci gücüne güç katacak.
MERHABA DUALSHOCK 4
PlayStation 4 etkinliğinden önce internete düşen onlarca gamepad tasarımından bir tanesi gerçekten de Sony’den sızmış. Etkinliğe günler kala gördüğümüz bir tasarım gerçek çıktı. DualShock 3’e şekil olarak çok benzeyen (sadece biraz daha büyük) DualShock 4, bize Vita’da gördüğümüz tarzda bir dokunmatik panel, başları tutuşa daha elverişli analog kollar ve tasarımı değiştirilmiş omuz tuşları getiriyor. Select ve Start tuşları ise tarih oluyor.
Omuz tuşları arasındaki renkli çubuk, Move özelliklerinden bazılarını DualShock 4’e getiriyor. Kırmızı, mavi, sarı gibi renklere sahip bu “ışık topu”, kullanıcısını tanıyabildiği gibi oyundaki duruma göre de renk değiştirme yeteneğine sahip. Örneğin ölmeye yakın renginiz kırmızı olacak. Ama bizce, "bir Move değil".
Yeni tasarımda gözünüze çarpmış olmalı; DualShock 4’te hoparlör ve kulaklık girişi de bulunuyor. Kulaklık girişinden eğer isterseniz sadece oyundaki arkadaşınızın sesini alabilecek, sesleri karıştırmayacaksınız.
Share tuşuysa PS4’ün ne kadar çok “sosyalleşme” meraklısı olduğunu gösteriyor. Oyun içinden ekran görüntüsü, video gibi materyal toplamak çoğu konsolda dert idi ama artık bunu tek tuşla halledip dilediğimizce paylaşabileceğiz.
GÖZÜM ÜSTÜNDE
Yeni gamepad’in yanında Sony yeni Eye’ı da tanıttı. Bu kamera ve mikrofon aparatı 3D ve 720p kapasiteli iki adet kamera sensörü ve dört adet mikrofon barındırıyor. İki sensörüyle beraber derinlik ve boşlukları algılayabilen bir sistem olarak Move’un daha elektif ve isabetli bir şekilde de kullanılmasını sağlayacak olan Playstation Eye, yine geliştiricilerin insafına bırakılmış bir aparat gibi gözükse de, bu sefer Sony işi şansa bırakmayıp Playstation Eye’ı sosyal sistemine de entegre etmiş.
PS4’le beraber gelecek uStream ve Facebook destekli entegre yayın sistemiyle, oyun oynarken istediğiniz an video kaydı yapabilir ve bunu oyundan çıkmadan arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ayrıca PS4 isterseniz oyununuzu başka oyuncuların izlemesine de olanak sağlıyor.
Bununla birlikte Playstation Eye siz birileriyle birlikte oyun oynarken yüzünüzü bulup beraber oynadığınız oyunlarda birbirinizle görüntülü iletişim kurmanızı da sağlıyor.
İlginç başka bir yenilik de, "geçeyim mi" özelliği. Arkadaşınız istediğiniz anda oyununuzun kontrollerini alıp geçemediğiniz bölümlerde size yardımcı olabiliyor. Bu sistemi bire bir göstermediler ama fikir olarak bizim ilgimizi en çok çeken kısımlardan biri oldu.
UYUSUN DA BÜYÜSÜN
PlayStation 4, tabletler ve cep telefonlarından da ilham almış belli ki, zira artık PS4’ü istediğimiz an uykuya yatırabiliyoruz. Sony, PS4’e getirilen uyku modunun tıpkı bir tabletteki gibi çalışacağını ve sistemi nerede bıraktıysanız oradan devam edebileceğinizi söylüyor. Bunun dışında PS4, periyodik olarak güncellemeleri sistem kapalı olsa bile gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip özel bir yonga sahibi olacak.
Bunun dışında PS4’le gelen Gaikai teknolojilerinin de bu yongayla beraber kullanılacağını biliyoruz. Bir oyunu satın aldığınızda, oldukça kısa bir yükleme süresinin ardından oyunu oynamaya başlayabilirsiniz. Bu sırada PS4, oynadığınız oyunu indirmeye devam edebilir. Ya da ön siparişini verdiğiniz oyun, sizin ruhunuz bile duymadan sisteme indirilebilir ve oyunun çıktığı tarihte hiç vakit kaybetmeden oynamaya başlayabilirsiniz. Tabii ki burada önemli olan, yapımcıların bu “ön yükleme" işlemini olabildiğince kısa tutmaya dikkat etmeleri.
ARAYÜZÜN YENİ YÜZÜ
PlayStation 4 uygulama bakımından şu andaki PSN’den daha farklı bir arayüzle geliyor. Biraz Steam’in Big Picture’ını, biraz Xbox Live'ı andırsa da kendine has bir yapısı var. Kullanıcının profil sayfasında oyunlardan aldığı videolar, ekran görüntüleri, başarımları, diğer paylaşımları gibi şeyler gözükecek. O sırada kullanıcı hangi oyunu oynuyorsa canlı yayın yapabilecek. Dileyen izleyebilir dileyen de tek tuşla oyuna dahil olabilir. Bir sohbet/yorum menüsü de yer alıyor. Kullanıcı ve arkadaşları oyun esnasında bile buradan sohbetlerini, paylaşımlarını gerçekleştirebilecek. Bu paylaşım-sosyalleşme Android/iOS tabanlı akıllı telefon ve tabletler üzerinden de gerçekleştirilebilecek. PS4 başında değilseniz bile hesabınıza mobil üzerinden ulaşıp Facebook’ta yaptığınız gibi eğlenebilir, alışveriş yapabilir, download aç-kapa yapabilirsiniz.
Vii-TA U
Nintendo ve Valve’den sonra Sony de el cihazlarını oyuna daha fazla dahil edecek çözümler geliştirmeye devam ediyor. Nintendo’nun Wii U’yla başlattığı, Valve’ın da Nvidia’nın geliştirdiği Project Shield’inin ardından gelen Sony’nin uzaktan oyun oynama çözümü, Vita’yı tekrar hayata döndürecek bir hareket gibi gözüküyor.
Mantık aynı; PlayStation 4 oyunlarını evimizde Vita’mıza aktararak oynayabileceğiz. PlayStation 4 etkinliğinde sadece Sony’nin yeni IP’si Knack’in bu şekilde nasıl oynanacağını görebildik, mutlaka fazlası da vardır ama bunlar hakkında henüz bir bilgi paylaşılmadı.
ESKİ OYUNLAR HAYAT BULUYOR
Sony, geçtiğimiz sene satın aldığı Gaikai'nin tüm yeteneklerini PlayStation 4’e entegre ederek büyük bir iş başarmış. Gaikai'nin PS4'te çalışacak olmasının birçok artısı var ama tabii bizi asıl coşturan kısım PlayStation 1-2 ve 3 oyunlarının da yeni konsolda yer almasını sağlaması. Evet, PS4'ümüzde bulut üzerinden eski oyunlara da erişimimiz olacak. Bütün detaylarıyla açıklanmamış olsa da Sony’nin planladığı sistem şu an için aylık ücret karşılığı bütün oyun kataloğuna erişebileceğimiz bir düzen şeklinde gözüküyor.
Bunun dışında Sony, daha önce PSN üzerinden aldığınız veya kayıt ettirdiğiniz oyunları bulut üzerinden oynamak konusunda bir engel olmadığını da ekliyor ancak söz vermiyor.
BUNLAR DA VAR
- Tüm PS4 oyunları dijital olarak PSN’den indirilebilinir olacak.
- TV kanallarının yaptığı gibi çoklu üyelik paketleri gelecek.
- Bağımsız oyun geliştiricileri eskisine oranla daha kolay PS4 oyunu geliştirebilecek.
- Bulut üzerinde PS1-2-3 oyunları yerini alacak.
- Konsol sürekli online olmak zorunda değil. Dilerseniz offline da takılabileceksiniz ama tabii oyunlarınız tüm online özelliklerinden feragat etmiş olacaksınız.
- PS4 ikinci el oyun pazarını baltalamayacak. Ama PS3 oyunlarını çalıştırmayacak.
- PS4 video ve fotoğraf çıkışı olarak 4K çözünürlüğü destekleyecek ama oyunlarda 4K bulunmayacak.
- Freemium, Free2Play ya da bölüm bölüm yayınlanan oyunlar artık PlayStation platformunda destekleniyorlar.
- Sony 3D oyunların başarılı olmadığını ve PlayStation 4’ün desteklemesine rağmen bu özelliği çok kurcalamayacaklarını belirtti.
- Witcher 3: Wild Hunt PS4’e de gelecek.
- Konsolun kendisiyle birlikte henüz açıklanmayan çoğu özelliği de E3 2013’te gösterilecek.
- Konsol ve oyun fiyatlarından bahsedilmedi, ama 2013 Kasım-Aralık gibi piyasada olacaklar.