Ukrayna, Atomic Heart’ın Satıştan Kaldırılmasını İstiyor

Yasaklarla bu iş olur mu?

Rusya, bundan 1 yıl önce Ukrayna’ya karşı bir saldırı başlattı. Geride kalan bu 1 yıllık süreçte, Ukrayna halkı büyük dramlar yaşadı ve halen yaşıyor. Savaşın savunulacak bir yanı yok, bu örnekte bir kez daha politikacıların hırslarının insanlığı nasıl acılarla baş başa bıraktığını gördük, görmeye de devam ediyoruz. Elbette bu haberin konusu, Rusya-Ukrayna Savaşı değil, ama onun oyun dünyasına yansımaları konusunda verilebilecek bir örneğimiz daha var artık ne yazık ki.

Ukrayna hükümeti, Microsoft, Sony ve Valve’dan geçtiğimiz gün oyun severlerle buluşan Atomic Heart’ın satıştan kaldırılmasını istedi. Ukrayna, Rusya menşeili geliştirici Mundfish tarafından geliştirilen oyunun öncelikle Ukrayna’da satıştan kaldırılmasını talep ederken aynı zamanda diğer ülkelerde dağıtımının da sınırlandırılmasının değerlendirilmesini istiyor.

Bu talebin gerekçesi olarak Atomic Heart’ın “toksisite”sine işaret ediliyor, ayrıca “kişisel verilerin toplanması ve Rusya’daki üçüncü taraflara aktarılması ihtimali” de bir başka argüman olarak ileri sürülüyor.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, “Komünist ideoloji ile Sovyetler Birliği'ni romantikleştiren Atomic Heart oyununun piyasaya sürülmesiyle ilgili durumla ilgili olarak Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı Sony, Microsoft ve Valve'a Ukrayna’da bu oyunun dijital satışın yasaklanmasını talep eden resmi bir mektup gönderecek.” şeklinde bir açıklama yapmış; “Ayrıca, toksisitesi, kullanıcıların verilerinin amacı dışında toplanıp kullanılması ve oyun satışlarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya karşı bir savaş yürütmek amacıyla kullanılması ihtimali nedeniyle bu oyunun diğer ülkelerdeki dağıtımının sınırlandırılmasını istiyoruz” diye de eklemiş durumda.

Bu talep, muhatapları tarafından nasıl değerlendirilir bilemiyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz sevgili Oyungezerler, sizce bu talep makul bir talep mi?

 

YORUMLAR
brutalis
23 Şubat 2023 13:35

Saçmalık

mokanalpa
23 Şubat 2023 12:44

Oyunu oynamadım o yüzden bir propaganda var mı yok mu bilmiyorum fakat izlediğim kadarıyka hoşuma gitti eğer fiyatı düşer kaldırılmaz ise oynamayı düşünüyorum. 

E-VrL
mokanalpa
23 Şubat 2023 17:23

Şimdilik ilk bölümünü bitirdim, yeraltı kompleksinden çıktım, şahsen şu ana kadar propaganda olarak nitelendirilebilecek bir şey görmedim (varsa da ben fark etmedim). Hatta hikâyenin gidişatına baktığımda (finali tahmin ettiğim gibi çıkarsa) aslında örtük bir eleştiri olarak bile okunabilir bence.
Oldu olacak Metro oyunlarını da yasaklatsınlar, sonuçta yazarı Rus, öyle değil mi?
Şahsi fikrim, bu tablonun siyasi ve askeri sorumlularından uzaklaşıp tepkinin sivillere yönlendirilmesi (Avrupa'daki Rus öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırılması, sivillerin oturum izinlerinin iptal edilmesi, yönetimle bağlantısı olmayan kişilerin dahi malvarlıklarına el konulması, Rus bestecilerin eserlerinin konserlerden çıkarılması, Rus edebi eserlerinin yasaklanmaya başlaması vs) olayı çok farklı bir boyuta taşıyor, saçma sapan işlere imza atan kişilerin kendilerine bir meşruiyet alanı inşa etmelerinden başka bir şeye yaramıyor bu anlamsız hamleler. Halbuki böyle şeyler yaparak aslında bu savaşa karşı çıkan Rusları da cezalandırmış olmuyorlar mı? Bu şekilde nereye varmayı umuyorlar ki?


Parolamı Unuttum