Yapay zekanın "sanat" dünyası üzerindeki tartışmaları sürerken, yazılım tarafındaki kullanımı artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde araştırma şirketi CIST ile anlaşan Unity, yaklaşık 300 katılımcı üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçları ile bu durumu bir kez daha kanıtladı.
Unity'den gelen açıklamaya göre araştırmaya katılan stüdyoların yüzde 62'si; konsept tasarımlarda, asset yaratmakta ve dünya kurmakta yapay zekadan destek alıyor. Buna ek olarak yapay zeka kullanan stüdyoların yüzde 71'i, operasyonlarında ve çıkış tarihlerinde pozitif bir etki görmüş.
Bununla birlikte Unity'nin resmi verilerine göre ortalama bir oyunun tamamlanma süresi 2022 yılında 218 gün iken, 2023 yılında 304 güne kadar çıkmış. Ankete katılan stüdyoların %71'i bu süreyi düşürebilmek için yapay zekadan faydalandıklarını belirtmişler.
Araştırmaya katılan stüdyoların yüzde 38'i, yapay zeka kullanmaktan direkt olarak çekiliyor. Bu grubun yüzde 43'ü yapay zekaya sıcak bakıyor olsa da "zamanlarının olmadığını" dile getirmiş. Yüzde 24'lük bir kesim ise direkt olarak yapay zeka kullanabilecek teknik gereksinimlere sahip olmadığına inanıyor.
Yapay zekanın en sık kullanıldığı alan karakter animasyonları, bunu kod yazımı takip ediyor. Daha doğrusu yapay zeka tüm işi yapmıyor ve işleri son derece hızlandırıyor. Bu iki alanı bölüm tasarımı, yazım ve hikaye tasarımı ve otomatikleştirilmiş testler takip ediyor.
Yapay zeka kullanan stüdyoların %56'sı dünya yaratımında YZ desteği alırken, bunların %64'ü NPC yaratma işini de yapay zekaya bırakmış.
Gelecekte tamamen yapay zeka elinden çıkmış kusursuz oyunlar göreceğimizi düşünmesek de yapay zekanın işleri bir hayli hızlandırdığı da artık yadsınamaz bir gerçek.