Westworld ve Oyun Dünyası Aslında Birbirine Çok Yakın

Robota vahşet serbest mi?

Westworld gündeme bomba gibi düştü ve bir çok felsefi soruları beraberinde getirdi. Dizinin yapımcıları Jonathan Nolan ve Lisa Joy dizinin konusunu bir video oyununa benzeterek çeşitli açıklamalarda bulundu.

1973 yapımı olan orijinal filmi izlemeyenler ya da diziye henüz başlamamış olanlar için spoiler vermeden konuyu açıklayalım önce. Kovboy temalı bir eğlence parkına gidenler ücret karşılığında orada yer alan insana son derece benzeyen robotlara istedikleri her şeyi yapabiliyorlar. Nolan ve Joy da dizinin bu kısmını video oyunlarına benzetmiş. Robotların insani özellikler taşıması ve onlara yapılanların insan vicdanındaki değerini tartışırken oyunlarda yaptıklarımızı hatırlatmış ikili. Şu ana kadar bir çok oyunda (mesela GTA) yoldan geçenleri öldürdük, sakat bıraktık, arabasını çalıp gülerek uzaklaştık. Gerçek insanlar değildi bunlar, piksellerden oluşan sanal ve bilgisayar kontrolünde olan karakterlerdi. Westworld'deki robotlar da aynı şekilde, davranışları ve tipleri insandan farksız olmayan fakat insanoğlunun istediğini yapabildiği varlıklar. Nolan'a göre Westworld açık dünya bir video oyunu gibi.

Tartışma şu an canlı olmayanlara istediğimizi yapıp yapamayacağımızı irdeliyor. Oyunda masum birini ya da insansı bir robotu öldürmek vicdanımızda nasıl bir yara açıyor? Ya da açıyor mu? Hepsini geçersek açmalı mı? Bunlar çok derin sorular ve ben ne yazık ki cevaplayabilecek donanıma sahip değilim.

O yüzden World of Warcraft'a girip biraz Alliance oyuncusu öldüreyim. Acaba bu benim vicdanımda nasıl bir iz bırakacak...

YORUMLAR
Parolamı Unuttum