You died
Devamını okuWindows 8, birkaç ay önce piyasaya çıktı malumunuz. Yeni işletim sistemi, bildiğimiz Windows deneyimini neredeyse tamamen değiştirdi ve bu, pek çok kullanıcının tepkisine yol açtı. Artık “Başlat” yoktu, yerine “Başlangıç Ekranı” gelmişti ve kimi kullanıcılara göre gelmez olaydı. Tüm işletim sistemi dokunmatik ekranlar için tasarlandığından, klavye/fare ikilisiyle Windows 8'i kullanmak tam bir işkenceydi. Windows 7 nerelerdeydi!
Windows 8 Pro'yu Windows 7 sahiplerine çok cüzi bir miktarda satışa sunan Microsoft, bu durumu değerlendiren kullanıcılar tarafından epeyce anıldı. Kimileri üçüncü parti uygulamalarla Başlat menüsünü geri getirip Başlangıç Ekranı'nı kullanmayı bırakırken, kimileri de acilen Windows 7'ye geri döndü ve Windows 9'a kadar orada kalmaya karar verdi. Peki Microsoft neden böyle bir karar verdi? Neden Windows'un ayarlarıyla bu kadar oynayarak kullanıcıların tepkisini çekti?
Neden, Neden?
Bunun nedeni çok basit arkadaşlar. Bilgisayarların geleceğinin masaüstünde değil de, yanımızda taşıdığımız telefonlarla tabletlerde olduğunu çok iyi biliyor Microsoft. O nedenle cep telefonlarına ve tabletlere uygun, ancak masaüstü bilgisayarlarımızı da kapsayan bir ekosistem yaratıyor firma. Gartner araştırma direktörü Michael Silver'ın da dediği gibi geleneksel bilgisayarlarımız, ortalama kullanıcının teknolojik isteklerini karşılamak için çok eski kalıyor. Dünya değişiyor, tablet ve telefonların satışları artarken bilgisayar satışları düşüyor. Microsoft da, şu ana kadar pek fazla söz sahibi olamadığı bu piyasada kendine yer edinmek istiyor. Yeni Windows evrenini, dolayısıyla bilgisayarlarımız için tasarlanan Windows 8'i ortaya çıkaran yegâne şey bu işte.
Eskiden bunun tam tersi bir strateji güdüyordu firma. Windows Mobile' üretirken Microsoft, masaüstünde kullandığımız Windows'a benzer bir işletim sistemini telefonlarımıza entegre etmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu hatırlarsanız. Aynı şekilde Windows XP kullanan tabletler de görünmüş, ancak pek ses getirmemişlerdi. Neyse ki Windows 8, Windows Mobile ve XP'li tabletler kadar vahim durumda değil. Hatta kimilerinin dediği gibi, Windows Vista kadar başarısız bir işletim sistemi de değil. En azından benim nazarımda.
Geçeyim Mi, Geçmeyeyim Mi?
Aslında benim bu konuda bir şeyler söylemem ne kadar anlamlı bilmiyorum. Sonuçta bu bir zevk meselesi ve Windows 8'in nasıl bir işletim sistemi olduğu fikri kişiden kişiye değişiyor. Bunun haricinde şöyle de bir durum var: Ne kadar başarılı bir işletim sistemi olursa olsun, stabilitesini ve kullanışlılığını her türlü kanıtlamış Windows 7'yi bırakmaya değer mi Windows 8?
İşte bu konuda işler biraz karışıyor Oyungezerler. Tamamen masaüstü bilgisayarlar düşünülerek tasarlanmış ve optimize edilmiş bir işletim sistemi dururken Windows 8'e geçmek şu sıralar pek akıl kârı değil gibi. Yukarıda da bahsettiğim gibi, çeşitli uygulamalar kullanarak ve bir iki ince ayar yaparak Windows 8'i Windows 7 gibi kullanmak mümkün. Bu sefer de akıllara şu soru geliyor ama: Madem Windows 7 gibi kullanacağım, o zaman neden Windows 8 kullanıyorum ki? İlk başta çokça konuşulduğu gibi DirectX 11.1 de sadece Windows 8'e özel değil (en azından tümüyle değil). E o zaman? Street Fighter ve FIFA 13 gibi oyunlarda, Windows 8'le yaşanılan sorunlar var bir de...
O Zaman Windows 7'de Kalalım. Mı?
Tüm bunları düşününce evet. Ancak Windows 8'in de getirdiği bir iki güzellik var. Bunlardan biri, Windows 8'le birlikte gelen Windows Mağaza. Her gün, her hafta, her ay yeni içeriğin eklendiği sitelerde, şu anda olmasa da ileride çok güzel oyunlar görebileceğimizi tahmin ediyorum. Bunun haricinde çeşitli programlar da işimizi görür cinsten şeyler... Ama bir netbook ya da ultrabook'ta. Masanızın üstünü süsleyen o 24”lik bir monitörünüzde, Windows Mağaza'dan indirilen herhangi bir uygulamayı kullanmak/oyunu oynamak hiç de akıl kârı değil ne yazık ki. Buradan “Ben ne yapıyorum?” a geleyim: Şu anda bu yazıyı yazmakta olduğum Acer Ferrari One'da Windows 8 Pro kullanıyorum ve çok memnunum (eski işletim sistemim Windows 7 Home Basic'ti çünkü!). Gayet ucuza satın aldım, yükledim ve şu anda severek kullanıyorum. Evimdeki bilgisayarım ve 23”lik monitörümde de Windows 7 Ultimate'la devam ediyorum ve bu bilgisayarda Windows 8 kullanmayı düşünemiyorum (donanımcı olarak benim için bir diğer avantajı da, aklıma bir şey takıldığında iki işletim sistemini de karşılaştırabilir konumda olmam). Size de aynısını tavsiye ederim arkadaşlar.
Windows 8'in Mobil Avantajları
Yazı boyunca biraz yerin dibine göçürmüş gibi oldum ama öyle değil aslında. Başta da söylediğim gibi, Windows 8 bana göre o kadar da kötü bir işletim sistemi değil. Sadece masaüstü bilgisayarlarımız için daha iyisi varken (Windows 7), farklı bir alternatif o kadar. Ancak mobilde (netbook ve ultrabook'lardan bahsediyorum), her türlü Windows 8'i tercih ederim. Bunun nedenleri arasında da şunları sayarım:
- Windows 7'den daha modern ve estetik bir tasarıma sahip.
- Windows 7'ye nazaran daha hızlı açılıyor,
- Mobil kullanım için tasarlandığını hissettiriyor (başlangıç ekranına tek bakışta gelen postaları, takvimi, haberleri, arkadaşların neler yaptığını vs. görmek gibi)
- Ultrabook'ların pek çoğunda dokunmatik ekran mevcut,
- İşletim sistemine entegre gelen PDF okuyucu gayet sade ve kullanışlı,
- Format atma gerekliliği ortadan kaldırılmış,
- Belki de en önemlisi, Windows Phone 8 kullanan bir telefon ve Windows RT kullanan bir tabletiniz varsa ortaya çıkıyor: SkyDrive üzerinden bu üç cihazınız da mükemmel senkronize oluyorlar.
Oldu O Zamaan...
Meramımı anlatabildiğimi umuyorum arkadaşlar... Windows, yavaş yavaş mobil platformlara kayıyor. Kaymak da zorunda. O nedenle “Yaa bu adamlar neden böyle şeyler yapıyolar, Windows 7 ne güzeldi çiçekli böcüklü.” demeden önce iki kere düşünmek gerekiyor. Ben kendimce şöyle ayırıyorum Windows ekosistemini:
-Windows Phone 8: Telefonlar için (zaten başka kaçarınız yok),
-Windows RT: Tabletler için,
-Windows 8: Netbook ve ultrabook'lar için,
-Windows 7: Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için ideal.
Son olarak şunu da söylemeliyim ki, Windows 9'la (ya da Blue, bilmiyorum) birlikte Windows 7 iyice eskimeye başlayacak. İkinci bir Windows XP vakası yaşanır mı bilmiyorum ama eninde sonunda yeni Windows'a alışmak zorunda kalacağız (ya da Linux, MacOS gibi alternatiflere yöneleceğiz). O nedenle Windows 8'e şimdiden geçmek ve alışmaya çalışmak isteyebilirsiniz.
Benden söylemesi.