Depixtion – İnceleme

Renkli bulmacalar zamanı

Son dönemde bulmaca oyunlarında bir artış mı var bana mı öyle geliyor sevgili Oyungezerler? Kendi adıma bundan şikayetçi olduğumu söyleyemem, özellikle de Depixtion gibi örnekleri gördükçe.

Geçtiğimiz yıl PC için çıkan Depixtion, geçtiğimiz ay Switch versiyonu ile karşımıza çıktı. Bu vesileyle oynamak ve izlenimlerimi sizinle paylaşmak fırsatı buldum ben de.

Kare karalamacaya renkli bir dokunuş

Depixiton, temelde nonogram ya da bizde kullanıldığı adıyla kare karalamaca türünde bir bulmaca oyunu. Gazetelerde, dergilerde bu tür oyunlar oynamayı sevenler için bulunmaz nimet :) Oyunun mantığı gayet basit; satır ve sütunlarda kaç adet karenin boyanması gerektiği belirtiliyor, siz de uygun sayıda kareleri boyayıp, uygun şekli ortaya çıkarmaya çalışıyorsunuz. Ama Depixtion, oyuna biraz renk de katmış durumda.

Bulmacalar 3 katmadan oluşuyor. İlk katmanda kırmızı, ikincisinde sarı ve son katmanda maviye boyuyoruz kutuları (aslında sırayla gitmek şart değil, istediğiniz zaman renkler arasında geçiş yapabiliyorsunuz). Her bir rengin açık ve koyu tonlarını kullandığımızı da ekleyeyim. Böylece, bulmaca tamamlandığında, ortaya rengarenk bir tablo çıkıyor. Bulmacaların sonunda bizi kimi zaman bir çiçek, kimi zaman bir hamburger, kimi zaman bir kuş, kimi zaman da bir ressam bekliyor.

Başlangıç bölümleri gayet basit bulmacalardan oluşurken, ilerledikçe boyut büyüyor, boyanacak kare sayısı artıyor ve haliyle bulmacalar da daha karmaşık bir hal alıyor. Haliyle bu da harcadığımız süreyi uzatıyor; başlangıçta dakikalar içerisinde bitirdiğimiz bulmacalar, finalde yerini saatler süren bulmacalara bırakıyor. 4x4 boyutlarıyla başlayan oyunun sonuna doğru ilerlerken 24x24 bulmacalarla baş etmek durumunda kalıyoruz.

Aslında çok da taktik verecek bir yanı yok, ama tavsiye vermeden de geçmiş olmayayım :) Boş olduğunu tespit ettiğiniz kareleri X ile işaretlemeyi es geçmeyin, özellikle de bulmacanın hemen başında. Bulmacaları çözerken en başta o satır veya sütundaki tüm kareleri kullanmanızı gerektiren kısımları doldurmak, sonrasında da kesişimde örtüşmeyenleri boş kare olarak işaretlemek çözüm süresini kısaltan bir taktik.

Oyunda tutorial ile birlikte 97 bölüm yer alıyor. Her bir bölümde 3 bulmaca çözdüğümüzü düşününce, oyunu tamamladığımızda yaklaşık olarak 300 kadar bulmaca çözmüş oluyoruz. Bir de bulmacaları tamamlamak için kullandığınız süre tutuluyor. Daha önce çözdüğünüz bulmacaları daha hızlı çözmek için geri dönmek isteyebilirsiniz (en azından benim için durum aynen böyle oldu). Dolayısıyla, oyunda bol bol vakit geçireceğinizi söylemek mümkün.

SON KARAR

Bulmaca çözmekten zevk alanlardansanız ilk fırsatta bir göz atın derim.

Depixtion
İyi
7.5
Artılar
  • Renklerin işin içine girmesiyle nonogram daha zevkli bir hal alıyor

  • Bulmaca sayısı gayet yeterli

Eksiler
  • Bazı bulmacalar (resimler) o kadar da düzgün hazırlanmamış

  • Switch ekranında sayıların çok net görünmediği durumlar var (özellikle 5 ile 6 birbirine karışabiliyor)

YORUMLAR
Parolamı Unuttum