Lovux - İnceleme

Cam kırmanın dayanılmaz hafifliği...

Steam Next Fest kapsamında paylaşılan demolardan birisiydi Lovux. Yerli oyunlardan birisi olmasının yanında, geliştirici ekip Mindlabor’ın daha önceki oyunları Quadrata’yı da beğenerek oynamış olmam vesilesiyle bir şans vermenin yerinde olacağını düşünmüştüm. Hatta Gülhis ile yaptıkları Steam Next Fest demoları yayınında Anton da oynamış, tavsiye etmişti.

Lovux; geçtiğimiz ay oyun severlerle buluştu. Geç de olsa bir inceleyeyim, sizlerle de paylaşayım istedim. Bakalım demosunda edindiğimiz izlenimleri teyit eden bir tecrübe sunabilmiş mi.

Cam kırmak bizim işimiz…

Mindlabor, minimalist tasarıma sahip bulmaca oyunlarıyla çıkıyor karşımıza. Belki biraz da bu tasarım tercihleri sayesinde kısa süre içerisinde 2 güzel bulmaca oyunu çıkarmayı başardılar. Bence iyi de yapıyorlar böyle hareket ederek. Her zaman öyle muazzam görsellere sahip, efsanevi mücadeleleri konu edinen, devasa oyunlarla vakit geçirecek değiliz, arada bu tarz oyunlara da şans vermek gerekiyor bence. Mindlabor da sağ olsun, bu açıdan bize güzel alternatifler sunuyorlar.

Lovux; “cam kırmak” ile ilgili bir bulmaca oyunu. Ekranda cam bloklar yer alıyor ve bizler de bunların tamamını kırmaya çalışıyoruz. İlk bölümlerde sadece hareketli cam bloğu kullanıp ekranı temizlerken, ilerleyen bölümlerde yeni mekanikler de devreye giriyor.

Bu noktada hemen oyunun artı hanesine bir ekleme yapabiliriz. Bence oyunda ritim tutturulmuş durumda. Belirli bir mekanikle yeterince ilerledikten sonra, çok da tekrara düşmeden yeni bir mekanik ile karşılaşıyoruz. Böylece aynı şeyleri yapıp duruyormuş hissini yaşamadan yeni bölümlere doğru yol alıyoruz. Aynı hisleri yaşar mısınız bilemem, ama bana “1 bölüm daha” dedirtmeyi başardı bu yönüyle.

Mekanik değişiklikleri hem oyunun yapısına uygun hem de bulmacaları renklendiren cinsten değişiklikler. İlk değişiklik olan kalın cam bloklar iki defada kırılabiliyor. Sonrasında aynı anda hareket ettirilen kırıcı bloklar, kırıcı blokların hareket yönünü değiştiren haneler, ışınlanma haneleri vs. derken daha renkli bulmacalarla karşılaşmaya başlıyoruz.

Oyunda toplam 125 bulmaca bulunuyor. Başlardaki bölümler doğal olarak su gibi akıp geçiyor; 1 saat içinde 50-60 bölümü rahatlıkla bitirebilir, oyunun yarısına geldiğinizi görebilirsiniz. Ama bu sizi yanıltmasın. Doğal olarak ilerleyen bölümler daha karmaşık bir hal alıyor ve biraz daha uğraştırıyor, tam da olması gerektiği gibi.

Lovux’un görsel ve işitsel yönü de artılar arasına alınabilir bence; insanı rahatlatan, içinize huzur dolmasını sağlayan bir yanı var oyunun.

Lovux, fiyatıyla da bir artıyı hak ediyor. Şu ekonomik şartlarda bence gayet makul olarak değerlendirilebilecek bir fiyatla geliyor.

“Oyuna dair eleştirilecek bir şey yok mu?” diye soracak olursanız, inanın eleştirmek pek içimden gelmiyor. Ama yine de âdet yerini bulsun, nazar boncuğu olarak değerlendirilebilecek 1-2 husus belirtmiş olayım.

Bazı bulmacalarda normalde hareket ettirilebilen cam blokların hareket edemediği durumlarla karşılaştım; bu bilinçli bir tasarım tercihi midir yoksa bir bug mı emin olamadım açıkçası. Çünkü bu hareketsizlik durumu beni mecburen belirli bir çözüme yönlendirmiş oldu. Halbuki o parçanın hareket ettirilmesiyle alternatif çözümler de mümkün hale geliyordu. Oyun normalde belirli bir çözümü dayatıyormuş gibi hissettirmediğinden, bu duruma çok da anlam veremedim. Ama çok da üzerinde durulacak bir konu değil, benim hüsnükuruntum olarak değerlendirebilirsiniz :)

Bir diğer eleştirim ise, arayüzle ilgili. Şahsen oyunda kaçıncı bölüme geldiğimi görebilmek isterdim. Oyunu oynadığımız ekranda olmasa bile, alt kısımda açılan şeritte bulmaca numaralarına yer verilseymiş sanki daha iyi olabilirmiş. Yine bu husus da çok eleştirilecek bir husus değil diyerek bu faslı da geride bırakmış olayım.

Özetle, önceki oyunları Quadrata’da olduğu gibi Lovux’ta da iyi bir işe imza atmış Mindlabor. Makul fiyatını da göz önünde bulundurduğumuzda, tereddüt etmeden önerebileceğim bir oyun. Mantık/bulmaca oyunlarını seviyorsanız, bu oyunu da kütüphanenize ekleyin derim.

SON KARAR

Mantık ve bulmaca oyunlarını sevenler için güzel ve hesaplı bir alternatif. Mindlabor, önceki oyunda olduğu gibi burada da güzel bir işe imza atmış.

Lovux
İyi
7.0
Artılar
  • Mekanikler ve bulmacalarda çeşitlilik yeterli düzeyde
  • Minimalist görsel tarzı göze hoş geliyor, zaman zaman sadece izlemek bile keyif verebiliyor

  • Fiyatı makul
Eksiler
  • Bazı bulmacalarda alternatif çözümün yolu tıkanıyor, bloklar hareket ettirilemez hale geliyor
  • Arayüzde bazı detayları görebilmek daha iyi olurmuş sanki

YORUMLAR
Parolamı Unuttum