SuperPower 3 – İnceleme

O kadar da süper değiliz…

SuperPower 3, normalde sevdiğim bir türe üye oyunlardan; genel anlamda strateji, özelde de politik simülasyon olarak tanımlayabileceğimiz bir oyun. Haliyle, inceleme fırsatı gelince de geri çevirmedim. Ama bu süreç çok da verimli geçmedi benim adıma ne yazık ki.

Oyuna dair düşüncelerimi şekillendirmek için epey uzun bir zaman harcadım, hatta incelemeyi epey geciktirdim. İstedim ki, zihnimde bir tereddüt kalmasın, oyuna haksızlık etmeyeyim. Ama başlangıç noktasından ne kadar ileri gidebildim, emin değilim. En iyisi sizlerle bu süreçteki izlenimlerimi paylaşayım, kararı da sizlere bırakayım.

Aç haritayı, bir ülke seç kendine…

SuperPower 3, girişte de belirttiğim gibi politik simülasyon grubunda bir oyun. Dolayısıyla, ne beklememiz gerektiği üç aşağı beş yukarı belli; bir ülkenin yönetimini ele alıp, belirli hedeflere ulaşmaya çalışıyoruz.

Bazı örneklerde tercih hakkınız bulunmaz, doğrudan hayali bir ülkenin yönetimi size sunulur. Bazılarında yine kurgu ülkeler vardır ama bu sefer içlerinden birisini seçmeniz beklenir. Bazılarında da gerçek ülkeler ele alınır. SP3 özelinde değerlendirdiğimizde, seçilebilir ülkeler, neredeyse dünyanın tamamına karşılık geliyor. Oyuna dair olumlu detaylardan birisi de bu zaten. “Şu ülkenin başında olsam, şöyle yapardım” şeklinde fikirleriniz varsa, bunu test edebileceğiniz bir oyun var karşınızda. Tabii bunu ne ölçüde başardığını ayrıca değerlendirmek gerekiyor, ama oyunu sonrasında biraz hırpalayacağım için, şimdi oyunun artı hanesine yazılabilecek hususlarla devam etmek istiyorum müsaadenizle.

Neredeyse tüm ülkeler seçilebilir durumda dediğim kısım, oyunun sandbox modu; burada belirli bir hedef yok, ana hedef ülkenizi geliştirip dünyanın hâkimi pozisyonuna taşımak. Bunun yanında oynayabileceğiniz senaryolar da mevcut -ki bu konuda genel olarak iyi bir iş çıkarıldığını söylemek mümkün.

İlerleyen dönemlerde güncellemelerle sayı artabilir veya oyuncu topluluğu yeni senaryolar da ekleyebilir oyuna, ama şu anda 14 senaryo mevcut. Bunlar arasında çok aşina olduğumuz konular var elbette; Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı, İran’ın nükleer programının yol açtığı kriz, ABD-K.Kore gerilimi gibi. Senaryolardan birisi de 3. Dünya Savaşı, yani kurgu senaryolar da mevcut.

Bu senaryolarda, konunun tarafı olan ülkelerden birisini seçip, o ülkeler için belirlenen hedeflere ulaşmaya, bir yandan da o senaryoyu kaybetmenize yol açacak olayları engellemeye çalışıyorsunuz. Ülke seçiminin yanında, bir de bu ülkedeki siyasi oluşumlardan / partilerden birisini seçiyorsunuz. Seçtiğiniz parti, senaryoda köklü bir değişiklik yapmıyor, siyasi destek oranınızda bir değişim söz konusu oluyor. Bu da bazı hedeflere daha çabuk veya daha geç ulaşmanızı sağlayabiliyor.

|Ülke seçimi ve senaryo konusundaki çeşitlilik artı hanesine yazılabilir dedim demesine, amma velakin burada ülkemiz özelinde bir detayı da belirtmek durumundayım. Hem Türkiye ile ilgili senaryoda (Islamic Turkey) hem de sandbox modunda Türkiye’yi seçtiğinizde; bir terör örgütünün sanki bir siyasi partiymiş gibi seçilebilir olduğunu görüyorsunuz. Böyle önemli bir hatanın nasıl yapıldığını anlamak mümkün değil. Ülkeyi bölmeye çalışan terör örgütü, oyunda Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden kurmaya veya Türkiye’yi dünyanın hâkimi yapmaya çalışan bir parti oluveriyor bir anda! Bu yönüyle oyunun gerçeklikten kopuk yanlarının olduğunu not etmek gerek.

Oyunda sunulan senaryolarda değişiklik yapmak veya kendi senaryonuzu eklemek de kolay. Hazır senaryoları değiştirmek için ilgili belgeyi bir metin düzenleyicide açıp üzerinizde dileyince oynama yapabiliyorsunuz. Benzer şekilde senaryo hazırlamak ve paylaşmak da bu kadar basit. İleride oyuna dair umut beslememi sağlayan hususlardan birisi de böyle kolayca modlanabilecek olması.

Oyuna başlamadan önce son olarak karakter oluşturma ekranı bekliyor bizleri. Burada karakterinizin adını, sanını, uyruğunu, etnik kökenini, dilini, dinini, fiziksel görünümünü belirliyor ve sonrasında oyuna adımınızı atıyorsunuz.

Oyunun bir de çok oyunculu kısmı bulunuyor ve burada da sandbox modunu veya senaryolardan birisini diğer oyuncularla tecrübe etme imkânı buluyorsunuz, ama oyunun mevcut haliyle çok fazla ilgi çekmediğini ve bu nedenle eşleşme sorunları yaşandığını belirtmek durumundayım. Eğer beraber oynayabileceğiniz arkadaşlarınız varsa, bu moda da bir şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Ülke yönetmek kolay iş değildir

Şu ana kadarki kısım, oyuna adım atmaya hazırlandığımız alana dairdi. Ama esas önemli olan kısım, oynanış kısmı elbette. İşte sorunların başladığı yer de tam olarak burası. Mesela tutorial kısmı ile başlayabiliriz.

Tutorial kısmı ile ilgili sorun ne derseniz, bulunmaması derim :) Evet, videolar eklenmiş ama oyun içi tutorial ile Youtube videoları izlemek bence bir değil. Kaldı ki o videolar da çok yeterli sayılmaz. Hadi, biz daha önceki oyunları biliyoruz, bu tür oyunlara aşinayız, yeni detaylar da varsa kurcalaya kurcalaya buluruz. Peki ya yeni oyuncular? En azından oyunda ne, nasıl yapılırı gösterecek bir ısınma turu eklenebilirdi, es geçilmiş.

Oyunun arayüz konusunda da pek başarılı bir performans sergileyemediğini söylemek mümkün. Bunu da oyuna girişin ve zevk almanın önündeki engellerden birisi olarak belirtebiliriz.

Ama bütün bunları bir kenara bırakın. Oyunu oynamayı zorlaştıran en önemli mesele, teknik sorunlar. Bol bol bug, çöküp durmalar, oyunun yüklenmemesi, kayıt dosyasının silinip gitmesi, performans düşüşleri vs derken bazen tam bir sinir harbine dönüşebiliyor oynamak.

Oyunda siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda çeşitli kararlar alıyor, ülkenin politikalarına yön veriyorsunuz. Bu yönden içerdiği pek çok detay mevcut -ki işi zevkli kılabilecek olan da bu detaylar diyebiliriz. Bütçede hangi kalemlere yoğunlaşacak, hangilerini geri plana atacaksınız? Vergi oranlarını nasıl belirleyeceksiniz? Hangi alanlarda özgürlük tanıyacak, hangilerini yasaklayacaksınız? Siyasi partilerin faaliyetlerine devam etmelerine müsaade edecek, demokratik seçimleri sürdürecek misiniz? Medyayı özgür bırakacak mısınız? İnterneti tamamen serbest mi bırakacak, yoksa “Yaşasın panoptikon!” diyerek kontrolünüz altında olmasını mı isteyeceksiniz? Bunun gibi birçok tercih sizleri bekliyor.

Diplomasi alanında yapılabilecekler de çeşitlilik gösteriyor. Ülkelerle çeşitli alanlarda protokoller, anlaşmalar imzalayabilir, ittifaklar kurabilir, başkalarına yardım edebilir veya onlardan yardım alabilirsiniz.

Diplomasinin çok da sağlıklı işlemediği durumlarda da silahlar konuşmaya başlıyor malum. Askeri müdahaleler ve savaşlar da bu oyunun önemli bir parçası. Senaryoların bazılarında bu biraz daha ön plana çıkıyor tabii. Bu noktada da yine stratejik düşünmek elzem. Olaya bodoslama dalmak çok da verimli sonuçlar doğurmuyor. Tabii, ülkenizin gücü, başlangıç koşulları ve diğer ülkelerle ilişkileriniz bu durumda da başarı veya başarısızlığa giden yolda etkili unsurlar. Ayrıca; işin diplomatik boyutunu da ekonomiyi de siyasi istikrarı da göz önünde bulundurmak durumundasınız.

Sıra oyuna dair son sözlere geldi. Bu haliyle, elde güzel bir malzeme olmasına rağmen beklentileri karşılayabilecek kadar iyi işlenemediğini ve bol bol teknik sorunla karşı karşıya kaldığımızı belirtmek durumundayım. Teknik sorunlar çözülüp oyuncu topluluğu tarafından yeni içerikler geliştirildikten sonra bir şans verilebilir.

SON KARAR

Elde ilgi çekebilecek o bu kadar çok malzeme varken, bu malzemenin iyi bir şekilde sunulamaması ve teknik sorunlar nedeniyle ne yazık ki potansiyeline ulaşamıyor. Güncellemelerle teknik sorunlar aşılır ve oyuncu topluluğu da umudu kesmeyip yeni senaryolarla oyunu beslemeye devam ederse, ileride bir şans verilebilir.

SuperPower 3
İdare Eder
6.0
Artılar
  • Tüm dünya oyun alanımız, her ülke yönetilebiliyor
  • Çok farklı senaryolar mevcut, malzeme bol
Eksiler
  • Ne yazık ki, eldeki malzeme yeterince iyi işlenememiş
  • Arayüz işlevsel değil
  • Teknik hatalar bitmek bilmiyor
YORUMLAR
Parolamı Unuttum