15 Avrupa Ülkesinden Yetkililer Loot Box Sorunu İçin Bir Araya Geliyor

Bu seferki çalışma uluslararası

Geçen sene alevlenen loot box tartışmalarının ardından çeşitli ülkelerde oyunlarda loot box kullanımının kumar olup olmadığına dair tartışmalar başlamış, bazı ülkeler bu konuda ciddi adımlar atmışlardı. Örneğin daha geçen hafta sizlere ilettiğimiz gibi Belçika loot box olayını tümden yaşa dışı olarak nitelendirmiş ve oyun firmalarından Belçika'da satacakları oyunlardan loot box'ları kaldırmalarını istemişti. EA bu talebe uymayınca da stüdyo hakkında soruşturma başlatılmıştı. Yine geçtiğimiz haftalarda PEGI derecelendirme kuruluşu da kutulu oyunlara oyun içi satın alımları belirten ikon ekleneceğini ve bu sayede ebeveynleri bu konuda bilgilendireceklerini açıkladı.

Şimdiyse daha da önemli bir adım atıldı: on beş Avrupa ülkesinden yetkililer (aralarına bir de Amerika'dan yetkili alarak) "kumar ve oyunlar arasındaki çizginin git gide yok olmasını" incelemek için bir araya geldiler. Bunlar ilgili ülkelerde kumar faaliyetlerini denetleyen kuruluşlarda görev yapan önemli isimler.

Avusturya, Çekya, Fransa, Cebelitarık, İrlanda, Man Adası, Jersey, Letonya, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık ve bunlara ek olarak Washington eyaletinden birer yetkiliden oluşan komisyon öncelikle "üçüncü parti web sitelerinde popüler video oyunlarla ilgili yasa dışı kumar ürünleri sunulması" konusuna el atacak. Yapılan açıklamada bundan sonra atılacak adım ise oyunlarda ülke kanunlarına göre kumar olarak değerlendirilebilecek özelliklerin bulundurulmamasını sağlamak olacakmış. Yani Belçika'nın ardından daha da fazla sayıda ülke ortak bir kararla loot box'ların yasa dışı olduğuna karar verebilir gibi görünüyor.

Açıklamada seçilen cümleler, komisyonun oyun firmalarının da daha işbirlikçi olmasını beklediklerini ortaya koyuyor. Daha önce tek tek bazı ülkeler konuya el atmış olsa da, uluslararası bir çalışma ilk kez yapılıyor. Bakalım tüm bunlardan çıkacak sonuç oyuncular için ne anlama gelecek?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum