2016 Yılında Oyun Piyasasında Dönen Çılgın Paralar Listesi

Yol yakınken kodlama öğrenin gençler.

Ya da "zenginin malı ve züğürdün çenesi" ikilemi... Ha benim çenem yerine şu an parmaklarım yorulacak ama olsun maksat siz sevgili okuyucular 2016 istatistiklerinden haberdar olsun (damardan girerim).

Efendim oyun piyasası deyip genelde burun kıvrılan ve ülkemizde gerektiği saygıyı pek görmeyen eğlence sektörünün dünyanın başka cephelerinde öyle deli dana paralar dönüyor ki resmen bir kaç ülkenin iç borcunu kapatırsınız... GameIndustry.biz diye bir site vardır, çoğunuzun bilmemesi de normaldir. Oyun piyasasının FORBES'i diyebilirim. Genelde piyasasının ekonomik yönü hakkınıda uzman yazılar sunarlar. Hatta kariyer.net gibi de hizmet vermektedirler, ismini cismini dahi duymadığınız oyun firmaları bile eleman için ilan bırakır ve hatta CV toplar.

Velhasıl kelam GameIndustry 2016 senesinde sektörde dönen büyük meblağların bizler için istatistiğini çıkartmış. Haberin sonunda resmini paylaşacağım listeden siz de detaylı olarak görebilirsiniz lakin ben size en önemli başlıkları sayayım.

  • Activision Blizzard, Candy Crush Saga ve bir çok mobil oyunun yayıncısı King'i tam olarak 5.9$ milyar (milyon değil dikkatinize çomak sokarım) vererek satın aldı.
  • Tencent (Riot'un sahibi Çinli holding) Softbank'in Supercell'deki hisseleri için 8.6$ milyar yeşili acımadan harcadı.
  • Vivendi 770$ milyon George Washington'u Gameloft'u satın almak için gözden çıkardı.
  • Pokemon GO sadece 90 günde 600$ milyon kazanç getirerek oyun tarihinin en hızlı gelirini elde etti.
  • 2016 yılında sanal gerçeklik teknolojisi arge çalışmaları için harcanan para ise yaklaşık 2.8$ milyar dolar.

Gibi gibi... Gördüğünüz üzere oyun ve ona bağlı eğlence sektöründe dönen paralar kozmik boyutlarda. "Ben de yemek istiyorum o pastadan ben de!!!" (İşler Güçler izleyenler hatırlar) demek isteyen herkes için yetecek kadar büyük bir sofra olmasına rağmen ülkemizin bu konuya Polonya gibi destek vermemesi her zaman içimi acıtmıştır. Bu rakamları görünce, biz oyun oynarken kapıyı açıp bize nasihat veren en iyi arkadaşımın babasını hatırlarım. Biz daha toyken adam demişti ki; "Oğlum şunlarla oynamayın, bu oyunların nasıl yapılacağını öğrenin." Nazım amca gene haklı çıktın da biz eşeklik ettik işte. Bi Baldur's Gate kolay kolay bırakılmıyor o da ayrı konu...

game2016

 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum