Eğer dikkat ettiyseniz, son birkaç yıldır piyasadaki "... stüdyo kepenk kapattı." haberlerinin sayısında muntazam bir artış olduğunu görmüşsünüzdür. Hepsini tek tek görünce çok bir şey ifade etmese de, toptan masaya yatırıldıklarında dudak uçuklatıyor diyebiliriz.
İşte Electronic Arts'ın üretim şefi Richard Hilleman, biraz bunu yapmış. Sektörün önemli toplantılarından DICE (Design Innovate Communicate Entertain) ekibinin ön ayak olduğu bir raporda bu neslin yapımcılarının sayılarını hesaplayan Hilleman, ilginç bir sonuç çıkartmış.
Yaptığı hesaplamaya göre, 7-8 yıl öncesinde sektörde yaklaşık 125 adet AAA oyun üretebilen ekip varken, bugün bu sayı 25'e düşmüş durumda. Yani 5'te 1'i şu anda ayakta sayısal olarak. Bu muazzam kaybın karşısında ise farklı bir değer var: Şu anki firmaların ekipleri, 8 sene öncesine kadar yaklaşık 5 kat genişlemiş. Yani aslına bakarsanız, sektördeki insan sayısında bir değişiklik yok.
BURADAN BİZE NE ÇIKAR?
Belki de en önemli kısım bu. Biz bu verileri ne yapacağız? Öncelikle sektörün genişliyor olmasına rağmen çalışan kişi sayısının AAA stüdyolarda artmaması, sektör genişlemesinde serbest (indie) yapımcıların faktörünü gözler önüne seriyor. Demek ki piyasa, hala büyük çoğunluğunu barındırsa da AAA oyunlardan ibaret değil. Bu nedenle hem bizim, hem de başka oyun basını temsilcilerinin serbest oyunlara karşı olan ilgimizin nedeni daha rahat anlaşılıyor.
Diğer bir nokta da, AAA ekiplerinin bu gelişmeye, bu nüfusa ve bu çabaya rağmen kar etmelerinin gittikçe riskli hale gelmesi. Çünkü yapacağınız oyunun besleyeceği insan sayısı arttığı vakit, satış oranlarının da artması gerekmekte. İşte bu sebeple Square Enix,Tomb Raider satışlarından mutlu olmadı bir türlü. Dengelerin bu yönde de bir değişimi var. Cesaret, AAA oyunlardan indie sektörüne kayıyor çünkü başarısı garanti olmayan satışlar, o koca ekibin aç ve firmanın zararda olmasına sebep olabilir.
Son olarak da bu sayı azalmasında firma birleşmelerini, yani kimlik kayıplarını hatırlamak gerekli. Hatırlarsanız Bioware ve EA birleştiğinde, oyun kalitelerinde düşüş yaşanmıştı. Bunun için de hep Bioware'a rahatlık sağlamayan EA suçlanmıştı. Ama sonrasında Star Wars: The Old Republic ya da Mass Effect 3 gibi oyunlarda zaten kararların Bioware tarafından verildiğini, ortada baskının değil de kimlik kaybının olduğunu öğrenmiştik. Dünün markaları, isimleri, bu birleşmelerden sonra değişiyor, bu da yine dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi.
Bu sıkıcı okumanın sonuna kadar dayandıysanız, benden size Mameshiba. Ortamdaki ciddi havayı dağıtalım birazcık.