Advertisement

Abandonware Cenneti: Yayıncısı Terk Ettiği İçin Yasal Olarak İndirebileceğimiz Oyunlar

Bazen 64 bit pazarına da nur yağar…

Eskiden deliler gibi oynadığınız ama artık hiçbir yerde bulunmayan oyunları özlüyor musunuz? Lisansı bittiği için bir gece ansızın satıştan kaldırılan, artık kâr etmedikleri bahanesiyle yayıncıları tarafından ebediyen tozlu raflara kaldırılan, yeni sistemlerde çalışmadıkları için elinizde CD/DVD’si olsa bile kuramadığınız o klasikleri? Ben özlüyorum… Ve onları hâlâ sık sık oynuyorum. Nasıl mı? Abandonware siteleri sayesinde.

Nedir peki bu Abandonware? Yenir mi? Hayır, indirilir… Kelimenin tam tercümesi “terk edilmiş yazılım” manasına geliyor. Özetle hiçbir yerde satılmayan, hiçbir şekilde güncelleme almayan, dağıtımcıları veya tasarımcıları tarafından desteklenmeyi bırakılmış yazılımlar bunlar. Hani edebiyat dünyasında telifi düşen eserler oluyor ya… İsteyen yayınevi dilediği gibi basabiliyor sonra bunları. Hah, Abandonware de bir nevi bunun yazılım sektöründeki hâli. Bu bir program da olabilir, oyun da… Mesela Windows XP artık bir Abandonware; Microsoft onu geliştirmeyi terk ettiğini resmi olarak açıkladı çünkü.

Teknik olarak Abandonware statüsüne giren her yazılımı ve oyunu ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz. Size kimse karışamaz. Her ne kadar bazı firmalar ve kişiler sitem edip buna karşı çıksa da sizi durdurmak için ellerinde hiçbir yasal gerekçe yoktur. Çünkü o yazılım artık onlara ait değil. Haklarından uzun zaman önce vazgeçmişler. Ya da kodlarını kaybetmiş de olabilirler tabii. Kısacası bunun tamamen “yasal” olduğu söylenemez ama korsan da sayılmaz.

Her hâlükârda birazdan bu sayfalarda sayacağımız oyunların hepsi abandonware statüsünde. Ve onları indirip indirmemek tamamen size kalmış. Yalnız unutmamanız gereken iki şey var: Bu oyunları modern sistemlerde çalıştırmak için ufak bilgisayar cambazlıkları yapmanız gerekebilir. İkincisi, mutlaka virüs taraması yapın ve bizim saydıklarımızın dışındaki her siteye güvenmeyin. Takıldığınız yer olursa dosyamızın sonundaki Sorun Giderme Rehberi’ne göz atmayı ihmal etmeyin.

Dilerseniz istediğiniz oyuna atlamak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:

Hazırsanız başlayalım.

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth 1 & 2

Kanayan yaramız… EA serinin haklarını kaybettiğinden beri Yüzüklerin Efendisi için yapılmış oyunların çoğu piyasadan kaybolmuş durumda. Ama bunların arasında hasreti en çok çekilenler hiç şüphesiz The Battle for Middle-Earth oyunları. Öyle ki ilkinin çıkış tarihinin üstünden koskocaman 20 yıl geçmiş ama insanlar hâlâ bu iki strateji harikasını bir şekilde oynamanın peşinde.

İnternette BfME serisini indirebileceğiniz birkaç farklı site var aslında. Ama birkaçını denedikten sonra en stabil olanının El Amigos sürümü olduğunu gördüm. Bu pakette her iki oyun birden var ve kurulumu normal bir şekilde gerçekleştirdikten sonra (iki oyunu birden kuruyor) ekstra bir işleme gerek kalmıyor.

Nasıl kurarım?: İndirme işlemi tamamlandıktan sonra “The Lord of the Rings The Battle for Middle-Earth Collection” klasörünün içindeki “setup” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun. Yüksek DPI ayarlarını kapatın (Bkz. Sorun Giderme Rehberi)

Link: steamunlocked.net/f06614-the-lord-of-the-rings-the-battle-for-middle-earth-free-download/

Ekstra: Warcraft 3’ün formülünü taklit etmeye çalışan “The Lord of the Rings: War of the Ring” de terk edilmiş oyunlar arasında. Şu adresten indirip Setup dosyasını çalıştırmanız yeterli: www.magipack.games/2023/12/the-lord-of-rings-war-of-ring-full-game.html

Silent Hill 2 & 3

Şaşırtıcı, değil mi? Sen git Konami’nin gelmiş geçmiş en iyi oyunlarından ikisi ol ama geliştiriciler kaynak kodlarını kaybettiği için Abandonware statüsüne düş! Eh, bu durumda üzümünü yiyip bağını sormamak düşüyor bizlere.

Nasıl kurarım?: MyAbandonware sitesine girip oyunların ISO dosyalarını indirin.

Seçtiğiniz bir programla bunları sanal bir CD-ROM’a bağlayın (mount edin). (Bkz: Rehber) Setup dosyasını çalıştırın.

Silent Hill 2’yi kurarken oyunu mutlaka C sürücüsüne kurun, yoksa hata veriyor. “Movies On Hard Disk” seçeneğini işaretleyip kurulumu tamamlayın. SH2’yi oynayabilmek için MyAbandonware sitesindeki “NOCD” ve “PATCH” dosyalarını da indirmeniz gerekiyor. Önce yamayı (patch) indirip kurun. Sonra NOCD klasöründeki dosyayı alıp oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. Son olarak oyunun uyumluluk ayarlarına girin ve “Windows XP Service Pack 2”yi seçin ve “Yönetici olarak çalıştır” kutucuğunu işaretleyin. Aksi takdirde oyununuzu kaydedemiyorsunuz. Daha iyi grafiklerle oynamak isterseniz Silent Hill Enhanced Edition adlı hayran sayfasını ziyaret edebilirsiniz: enhanced.townofsilenthill.com/SH2/

Silent Hill 3’ü çalıştırmak nispeten daha kolay. Yine oyunun ISO dosyasını ilgili araçla açıp Setup dosyasından oyunu yüklüyoruz. Yine C: sürücüsünü seçmenizde fayda var. Yükleme sona erdikten sonra sanal CD’nin içindeki “Deviance” klasörünü bulup içindeki dosyayı oyunu yüklediğiniz klasöre yapıştırın. Oyunun uyumluluk ayarlarını bu sefer “Windows XP Service Pack 3” olarak seçin ve “Yönetici olarak çalıştır” kutucuğunu işaretleyin. Yoksa oyunu her açtığınızda bir hata mesajı alıyorsunuz.

Link 1: www.myabandonware.com/game/silent-hill-2-restless-dreams-bgd

Link 2: www.myabandonware.com/game/silent-hill-3-bge

Need For Speed: Underground 1 & 2

Bugüne dek 25 Need For Speed oyunu yapılmış. Ama ne hikmetse hiçbiri Underground serisinden aldığımız tadı vermeyi başaramadı. Stüdyolar değişti, formüller değişti, grafikler güzelleşti fakat aradığımız o his bir türlü geri gelmedi. Eh, biz de eskiye döneriz o zaman.

Nasıl kurarım?: Magipack sağ olsun, her iki oyunun da kurulumu gayet basit. Üstelik modern sistemlerde sorunsuzca çalışacak şekilde modifiye de edilmişler. Oyunları indirip WinRAR tarzı bir programla dosyaları bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırın. Oyununuz hazır.

Link 1: www.magipack.games/2020/06/nfs-underground-1-full-game.html

Link 2: www.magipack.games/2020/06/nfs-underground-2-full-game.html

Ekstra: Sadece bu ikisi değil, Need for Speed serisinin çoğu eski oyunu şu an Abandonware durumunda. Most Wanted, Hot Pursuit, Porsche Unleashed, NFS2 SE ve daha nicesi. Ulaşmak için tık: www.myabandonware.com/search/q/need+for+speed

Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Sam Fisher’ın kayıp macerası. Ubisoft diğer Splinter Cell oyunlarını satmaya hâlâ devam etse de serinin ikinci oyunu “bozuk” olduğu gerekçesiyle hiçbir yerde bulunmuyor. Abandonware siteleri dışında… Ne tuhaftır ki Double Agent’tan daha sorunsuz ve hatasız şekilde çalışıyor aslında kendisi.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip Setup dosyasıyla kurun. MagiPack oyuna 1.31 yamasını ve geniş ekran desteğini kendiliğinden eklediğinden ekstra bir işlem yapmaya gerek yok. Bazı sistemlerde ara sahnelerde oyun çökme yaşayabiliyor. O takdirde ekran çözünürlüğünüzü 1080p’ye ayarlamanız ve Ölçeklendirmeyi %100 yapmanız (Masaüstü > Sağ Tık > Görüntü Ayarları > Ölçek ve Düzen) gerekiyor.

Link: www.magipack.games/2022/09/tom-clancys-splinter-cell-2-pandora.html

Manhunt 2

Rockstar’ın en vahşi oyunu olarak bilinen Manhunt 2’nin PC sürümü bugünlerde hiçbir yerde satılmıyor. Bu da onu otomatikman Abandonware sitelerinin en gözde isimlerinden biri hâline getiriyor. Ne ilginçtir ki Rockstar’ın da buna pek bir itirazı yokmuş gibi görünüyor. Bir tımarhaneden kaçan Daniel Lamb adlı, çok tehlikeli bir akıl hastasını yönettiğimiz oyun özellikle kanlı cinayet sahneleri yüzünden zamanında çok tepki çekmişti.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Manhunt 2 klasörünü açıp “Manhunt2.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/ab0212-manhunt-2-free-download/

Wolfenstein (2009)

Raven Software tarafından geliştirilen, Activision ve Bethesda arasındaki telif hakları anlaşmazlıkları yüzünden satıştan temelli kaldırılan kayıp Wolfenstein oyunu. Bir kez daha B.J. Blazkowicz’i yönettiğimiz oyunda doğaüstü güçleri kontrol etmeye çalışan Nazilerle ve çeşitli canavarlarla çarpışıyoruz. Bu oyun aynı zamanda Return to Castle Wolfenstein’ın da kısmi devamı sayılır.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Wolfenstein 2009 klasörünü açıp SP klasörüne girin. “Wolf2.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/cc9316-wolfenstein-2009-free-download/

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Vin Diesel’in meşhur Riddick filmlerini duymuşsunuzdur mutlaka. Karanlıkta görebilen, zeki, çevik ve akıllı bir katil olan anti-kahramanımız zamanında en çok sevilen macera filmi karakterlerinden biriydi. İşte bu oyun da serinin ilk filmi Pitch Black’ten önce yaşananları konu alıyor ve Riddick’in Butcher Bay hapishanesinden nasıl kaçtığına şahit oluyoruz. Çıktığı dönem çok popüler bir oyundu. Activision’ın Vivendi’yi satın aldıktan sonra boş verdiği yapımlardan.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyası aracılığıyla oyunu kurun. Yüksek DPI ayarlarını kapatın. (Bkz: Rehber)

Link: www.magipack.games/2023/07/the-chronicles-of-riddick-escape-from_43.html

Black & White 1 & 2

Peter Molyneux’nün meşhur Black & White serisi de bugünlerde Abandonware deryalarında bulunan oyunlar arasında. Tanrısal bir varlığı canlandırdığımız oyunda ekrandaki bir eli yöneterek insanları ve eşyaları sağa sola atabiliyor, evlerin çatılarına tıklayıp sakinlerini uyandırabiliyor ve mucizeler gerçekleştirebiliyoruz. İyi veya kötü bir tanrı olmak elimizde; insanların bize karşı davranışları, arazinin şekli ve müzikler hareketlerimize bağlı olarak değişiyor. Bir tane de küçüklükten yetiştirdiğimiz, verdiğimiz eğitime göre hareket eden avatarımız oluyor. Dungeon Keeper ve sanal bebeklerin güzel bir karışımıydı. Her iki oyunun genişleme paketleri, geniş ekran modu ve hayran yamaları indirdiğimiz dosyalara dâhil.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyası aracılığıyla oyunu kurun. Yüksek DPI ayarlarını kapatın.

Link 1: www.magipack.games/2020/11/black-white-full-game.html

Link 2: www.magipack.games/2020/11/black-white-2-full-game.html

Command & Conquer: Tiberian Sun

Command & Conquer serisinin üçüncü oyunu olan Tiberian Sun, aslında bir Freeware (bedava yazılım). EA, 2010’da C&C 4’ün çıkışının şerefine Tiberian Sun’ı bedava yapmıştı. O zamandan beri de hayranları tarafından yayınlanan yamalar ve güncellemelerle bugünlere kadar geldi. Ek paketi Firestorm’la birlikte, geniş ekran yamasıyla beraber indirilen oyun, günümüzde hâlâ çok oyunculu olarak bile oynanabiliyor.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip TSInstaller.exe programını çalıştırın. Setup dosyası aracılığıyla oyunu kurun. Theme Pack’leri yüklemeyin, yoksa masaüstünüzdeki ikonlar ve sistem sesleriniz falan hep değişir. Yükleme tamamlandıktan sonra masaüstünde “Tiberian Sun Launcher” adlı bir kısayol göreceksiniz. İlk önce bunu açıp Configuration seçeneğine tıklayın ve ekran çözünürlüğünüzü ayarlayın (birimleri daha iyi görebilmek için 1360x768’ün üstüne çıkmamanızı tavsiye ederim), yoksa oyun düzgün çalışmayabilir. Buradan bir kez ayarladıktan sonra oyunun içindeki menüden grafik ayarlarını hiçbir şekilde değiştirmeyin, çöküyor yoksa.

Link: cnc-comm.com/tiberian-sun/downloads/the-game/installer

Spider-man: Web of Shadows

Spider-Man’in en çok sevilen oyunlarından biri olan Web of Shadows da Activision’ın Marvel lisanslarını yenilememesinin ardından Abandonware kervanına katılanlardan olmuştu. Venom’un ortakyaşarının kontrolden çıkıp Manhattan’daki herkese, hatta Wolverine’e bile bulaşmasını konu alan oyun, bir şehir dolusu Venom’a karşı savaştığımız, aksiyon dolu hikâyesiyle zamanında epey beğeni toplamıştı. Saygınlık seviyesine göre iyi ya da kötü adamları dövüşlerde yardıma çağırabilmek de güzel bir artıydı.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip “Spider Man Web of Shadows v1.1” klasörünü açın. Önce “Image,” sonra da “PC” klasörlerine girin. “Spider-Man Web of Shadows.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/fa4959-spider-man-web-of-shadows-free-download/

Spider-Man: Shattered Dimensions

Activision’ın terk ettiği bir başka başarılı Spider-Man oyunu. Bu sefer son yıllarda iyice moda olan bir çoklu evren macerasıyla çıkıyor kahramanımız karşımıza. Oyunda The Amazing Spider-Man, Spider-Man 2099, Spider-Man Noir ve Ultimate Spider-Man karakterlerini ayrı ayrı yönetiyor, farklı boyutlarda farklı grafik tarzlarıyla maceradan maceraya ağ atıyoruz. Açık dünya olmadığı için çok eleştirilse de eğlenceli oyundur.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip “Spider-Man - Shattered Dimensions” klasörünü açın. “Launcher.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/46946-spider-man-shattered-dimensions-free-download/

Deadpool

Activision’ın terk ettiği bir başka Marvel oyunu daha. Bu kez geveze paralı askerimiz Deadpool’un şimdiye dek yapılmış tek ve muhtemelen en iyi oyunu var karşımızda. Savaşları biraz tekdüze, klavye kontrolleri de kütükten hallice olsa bile Deadpool’un dördüncü duvarı yıkan şakaları ve komik mi komik diyalogları için en az bir kez bitirilmeyi hak ediyor.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip “Deadpool” klasörünü açın. “Binaries” klasörüne girin ve “DP.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/56f667-deadpool-free-v15-download/

X-Men Origins: Wolverine

Bilin bakalım bunu kim terk etmiş? Eveeeet, Activision… Hugh Jackman’ın aynı isimli Wolverine filminden uyarlanan oyun daha önce saydığım Marvel yapımları kadar başarılı sayılmaz aslında. Ama hem beleş oluşu hem de piyasada başka Wolverine oyunu olmaması bu listede yer bulması için yetti.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip “run_wolverine.bat” dosyasını açın. Yönetici olarak çalıştırmayın, yoksa çöküyor. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/1ea450-x-men-origins-wolverine-free-download/

The Punisher

Favori oyunlarımdan. Zamanında Punisher’ın suçluları vahşice öldürmesi nedeniyle eleştirmenlerden epey zılgıt yemişti. Bu da düşük notlar almasına neden olmuştu. Ama günümüzde Manhunt, Postal ve Mortal Kombat gibi oyunların şiddet dolu animasyonları düşünüldüğünde Punisher yanlarında çok masum kalıyor. Ayrıca kendisi çok iyi bir TPS’dir. Hikâyesi de bayağı eğlencelidir.

Nasıl kurarım?: “Disc Images” dosyasını indirin. ISO dosyalarını sanal sürücülere yükleyin. İlk CD’yi açıp Setup.exe programını çalıştırın. Kurulumu tamamlayın. Yine birinci CD’yi açıp “Hoodlum” klasörüne girin. Buradaki “pun.exe” dosyasını oyunu kurduğunuz klasöre kopyalayın. “Hedefteki dosyayı değiştir” uyarısı alırsanız doğru yaptınız demektir. Masaüstünden oyunun kısayolunun üstüne sağ tıklayın, Özellikleri seçin ve Uyumluluk sekmesinden “Windows XP Service Pack 2” seçeneğini tıklayın. “Yönetici Olarak Çalıştır” kutucuğunu işaretleyin ve Yüksek DPI ayarlarını kapatın. 

Link: www.myabandonware.com/game/the-punisher-c6u

American McGee’s Alice

American McGee’nin oyun dünyasında bu kadar meşhur olup da sadece üç tane iyi oyununun olması sizce de çok şaşırtıcı değil mi? Ona en çok ün kazandıransa hiç kuşkusuz ilk Alice’ti. EA’in uzun zaman önce kaderine terk ettiği, American McGee’ninse haklarını bir türlü geri alamadığı oyun epeydir Abandonware statüsünde. MagiPack sayesinde modern sistemlerde nispeten kabul edilebilir bir çözünürlükte (1280x720) oynanabiliyor üstelik.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirin ve Setup dosyasını çalıştırın. Kurulum tamamlandıktan sonra Uyumluluk Ayarlarından Windows 95’i seçin ve Yüksek DPI ayarlarını kapatın. 

Link: www.magipack.games/2020/11/american-mcgees-alice-full-game.html

No One Lives Forever

Zamanının en iyi casusluk FPS’lerinden biri. 1960’larda geçen ve dönemin estetik tarzını başarıyla yansıtan oyunda Cate Archer adlı bir casusu yönetiyoruz. Dilersek karşımıza çıkan tüm düşmanları silahlarımızla temizleyebiliyor, dilersek de gizli gizli ilerleyebiliyoruz. Düşmanlar da çıkardığımız gürültülere ve bıraktığımız ayak izlerine duyarlı olmalarıyla akıllarımıza kazınmıştı. Casusluk gereçlerimizin de ruj, parfüm şişesi gibi şeylerin içine saklı olması insanı gülümseten, ayrı bir detaydı.

Nasıl kurarım?: Oyunun “ISO Version GOTY” sürümünü indirin ve .cue dosyalarını sanal sürücülere bağlayın. Kurulum bittikten sonra “Fix for innacurate mouse input” dosyasını da aynı sayfadan indirip içindeki .dll dosyasını oyunu kurduğunuz klasörün içine atın.

Link: www.myabandonware.com/game/the-operative-no-one-lives-forever-7q4

Ekstra: No One Lives Forever 2 ve iki oyunun arasında yer alan Contract J.A.C.K. de abandonware statüsünde. İkisini de MyAbandonware sitesinden bulup indirebilirsiniz.

Onimusha 3

Jean Reno’nun Samanosuke’ye eşlik ettiği meşhur oyun. Bu sefer oyunumuz hem 2004 Paris’inde hem de 1582 Japonya’sında geçiyor. Kahramanımız Samanosuke iblis ordularıyla çarpışırken aniden açılan bir portal yüzünden kendisini gelecekte buluyor. Burada Jacques Blanc (Reno) adında bir adamla karşılaşıyor ve birbirlerine yardım etmeye başlıyorlar. Derken o manyak portal bir daha açılıyor ve bu sefer de Jacques’ı geçmişe, Feodal Japonya’ya ışınlıyor. Böylece biz de iki karakter arasında geçiş yaparak cehennem ordularını durdurmaya çalışıyoruz.

Nasıl kurarım?: Önce MyAbandonware sitesinden oyunun kendisini indiriyor (Link 1) ve Setup dosyası aracılığıyla kuruyoruz. Sonra ModDB’ye gidip “Onimusha Enhanced v0.1” dosyasını indiriyor (Link 2) ve içindeki iki dosyayı kopyalayıp oyunu kurduğumuz klasöre yapıştırıyoruz. Son olarak geniş ekran yamasını indiriyor (Link 3) ve bunları da aynı klasöre kopyalıyoruz. Oyunun uyumluluk ayarını WinXP SP 2 olarak belirliyoruz. Ve oyunu sadece “OnimushaEnhanced” kısayolundan açıyoruz, eskisini kullanmıyoruz.

Link 1: www.myabandonware.com/game/onimusha-3-demon-siege-bhb

Link 2: www.moddb.com/games/onimusha-3-demon-siege/downloads/onimusha-enhanced-v01

Link 3: thirteenag.github.io/wfp#onimusha3

Aliens vs. Predator 2

2001 yılında piyasaya sürülen ve oyuncuların büyük beğenisini kazanan Aliens vs. Predator 2’nin ta kendisi. Hayran sayfası sayesinde bugün hâlâ sorunsuzca kurulup oynanabiliyor. Alien, Predator veya Marine karakterlerinden birini seçip tek kişilik senaryo modlarını bitirebiliyorsunuz. Dahası, çok oyunculu maçlara girmek de hâlâ mümkün.

Nasıl kurarım?: Oyunun EXE Edition sürümünü indirin. Sizi 8 farklı klasör karşılayacak. Önce “Aliens vs. Predator 2 - Full Game” klasörünü açıp buradaki .exe dosyasını çalıştırarak oyunu kurun. Sonra “1.0.9.6 Updates” klasörünü açın ve “avp2_en_096” dosyasını çalıştırarak oyunun son yamasını kurun. “SP & MP Map Updates” klasörünü açıp buradaki dosyaları da kurun. “Primal Hunt” klasörüne gidip ek paketi kurun. Son olarak Yüksek DPI ayarlarını kapatın. NOCD yamasını kurmanıza gerek yok.

Link: avpunknown.com/avp2aio/

Transformers War for Cybertron & Fall of Cybertron

Activision’ın terk ettiği… Tamam, tamam, sustum. Bu iki oyun belki de şimdiye dek yapılmış en iyi Transformers oyunları arasındadır. Kusursuzlar mı? Hayır. Muhteşem bir oynanış tecrübesi mi sunuyorlar? Hayır. Ama hem görsellik hem de eğlence açısından ikisi de güzel bee!

Nasıl kurarım?: Nvidia PhysX sürücüsünü indirip kurun (Link 1). Oyunları indirip WinRAR tarzı bir programla bir klasöre çıkarın. “Binaries” (Bin) klasörüne girip .exe dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link 1: www.nvidia.com/en-us/drivers/physx/physx-9-21-0713-driver/

Link 2: steamunlocked.net/c3ec6-transformers-war-for-cybertron-free-download/

Link 3: steamunlocked.net/87b15-transformers-fall-of-cybertron-free-download/

Prey

3D Realms ve Human Head Studios tarafından geliştirilen orijinal Prey. Domasi “Tommy” Tawodi adlı bir Kızılderiliyi yönetip kız arkadaşımızı uzaylıların elinden kurtarmaya çalıştığımız, portallara girip duvarlarda ve tavanda yürüdüğümüz eğlenceli bir FPS’ydi. Geliştirilmesi 11 yıl falan sürmüştü bir de. Neredeyse ikinci Duke Nukem vakası olacaktı.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırın. Yüksek DPI ayarlarını kapatın.

Link: www.magipack.games/2023/01/prey-2006-full-game-repack-download.html

Dino Crisis 1 & 2

Capcom’un Resident Evil’dan sonra Remake/Remaster edilmesi en çok istenen serisi Dino Crisis’tir sanırım. (EVET, LÜTFEN!!!! -Can) Yıllardır hayranları bunu söyleyip durur ama Japon devinden bu yönde bir hamle bir türlü gelmedi. Eh, biz de eskileri oynarız o zaman. Oyunu bilmiyorsanız dinozorlu Resident Evil diye basit bir özet geçeyim size.

Nasıl kurarım?: Dino Crisis’i kurmak biraz uğraştırıyor. Önce MyAbandonware’den oyunu indirip (Link 1) ISO dosyasını sanal bir sürücüye bağlıyoruz. Açılan pencerede “Launch.exe” programını çalıştırın. “Evet” şıkkına basın. Açılan siyah pencereden “Install” seçeneğine tıklayın, yine “Evet” deyin. “Sound,” “Game” ve “Movie” seçeneklerinin yanındaki kutucukları işaretleyin. Kurulum tamamlanınca siyah pencereye geri döneceksiniz. “Install Intel Indeo” seçeneğine tıklayın ve DirectX 5.1’i (evet, o kadar eski) kurun. CD’nin içindeki “Data,” “Movie,” ve “SOUND” klasörlerini kopyalayıp oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. “Hedefteki Dosyaları Değiştir” şıkkını seçin. Dino Crisis Classic REbirth sayfasına gidip (Link 2) “Dowload” butonuna tıklayın. İnen dosyayı WinRAR benzeri bir programla açıp oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. Son olarak “Dino Crisis Windows XP Patch” dosyasını (Link 3) indirip bunun içindeki DINO.exe dosyayını da oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. DINO.exe’yi çift tıklayıp çalıştırın, bir uyarı mesajı alacaksınız. Tamam deyin. “Rebind Controls” butonuna tıklayıp klavye ya da kontrolcü tuşlarını dilediğiniz gibi değiştirin. “Best” seçeneğine tıklarsanız en iyi grafik ayarlarını alırsınız. Grafik ayarlarından “Tam Ekranı” (Fullscreen) seçin. Hepsi bu kadar. Oyunu kaldırmak isterseniz yine ISO dosyasını bir sürücüye bağlayıp “duninst.exe” dosyasını çalıştırmanız yeterli.

Dino Crisis 2’nin kurulumu daha basit. Oyunu indirip içindekileri WinRAR benzeri bir programla yeni bir klasöre çıkarın (Link 4). “Dino_Crisis_II_PROPER-FLT” klasörüne girin ve “FLT-DC2.BIN” dosyasının adını “FLT-DC2.BIN.iso” olarak değiştirin. Bu dosyayı sanal bir sürücüye bağlayın. CD’ye girip Setup.exe dosyasını çalıştırın ve oyunu kurun (Full Install). Kurulum tamamlandıktan sonra “No CD Patch” klasörünün içindeki “dino2.exe” dosyasını kopyalayıp oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. Ölçeklendirmeyi %100 yapın (Masaüstü > Sağ Tık > Görüntü Ayarları > Ölçek ve Düzen).

Link 1: www.myabandonware.com/game/dino-crisis-c75

Link 2: classicrebirth.com/index.php/download/dino-crisis-classic-rebirth/

Link 3: classicrebirth.com/index.php/download/dino-crisis-windows-xp-patch/

Link 4: www.myabandonware.com/game/dino-crisis-2-c76

Driv3r

Açılış videosu ve son bölümleri İstanbul’da geçtiği için bir dönem ülkemizde epey popüler bir oyundu Driver 3. Sürüş mekanikleri ve hikâyesi de gayet başarılıydı aslında ama yayan dolaşmak ve silah kullanmak özellikle sıkıntılıydı. GTA: Vice City katbekat gerisinde kaldığından eleştirmenlerden çok da iyi notlar alamamıştı.

Nasıl kurarım?: Internet Archive sitesinden oyunun tam sürümünü ücretsiz olarak indirip kurabiliyorsunuz. Oyunu indirip ISO dosyasını sanal bir sürücüye bağlayın. Setup.exe ile oyunu kurun. “Driv3r Definitive Edition Mod” dosyasının içeriğini WinRAR benzeri bir programla bir klasöre boşaltın. “Anisotropic Fix” (Eşyönsüz Süzme) klasörünü açıp ekran kartınıza göre videodaki yönergeyi takip edin. “Definitive Edition” klasöründeki tüm dosyaları oyunu kurduğunuz klasöre yapıştırın. Uyumluluk modunu Win XP Service Pack 2 olarak ayarlayın. Yüksek DPI ayarlarını kapatın.

Link: archive.org/details/driv3r-rerelease

Dune 2000

Gerçek zamanlı strateji hayranlarının bugün hâlâ sevgiyle yâd ettiği, hatta unutamadığı bir oyundur Dune 2000. Command & Conquer serisinin yapımcısı Westwood Studios tarafından geliştirilen oyun, hayranları sayesinde günümüzde modern sistemlerde kolayca çalışıyor.

Nasıl kurarım?: Gruntmods sayfasına girip “Download Gruntmods Edition 1.6.2.6” linkine tıklayarak oyunu indirin. Kurulum dosyasını çalıştırıp “Cutscenes” kutusunu işaretleyin. Kurulum tamamlandıktan sonra “Configure Settings”e basıp ekran çözünürlüğünü ayarlayın (1360x768 tavsiyemdir). Launch Campaign dediğinizde oyun açılacak.

Link: gruntmods.com/dune_2000_gruntmods_edition/

Neverhood

Çocukluğumuzun (tamam, tamam, sizin çocukluğunuzun, benim gençliğimin, mutlu musunuz şimdi?) unutulmaz oyunlarından Neverhood’u modern sistemlerde oynamak artık mümkün desem? Uzun süredir Abandonware statüsünde olmasına rağmen şimdiye dek düzgün çalıştırabilen azdı bu oyunu. Ama birazdan vereceğim link sayesinde kendisini yeniden oynayabileceksiniz. Hadi yaşadınız :)

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırıp oyunu kurun. Hepsi bu.

Link: www.magipack.games/2020/11/neverhood-chronicles-full-game.html

Heart of Darkness

Bir başka klasik, bir başka favorim. (Benim de favorilerimdendir, ne güzel oyundu sahi ya! -Can) Şu oyunun Remaster edilmesini gerçekten çok isterdim. Zordu mordu ama acayip eğlenceli bir platform oyunuydu. Bilinmeyen diyarlarda maceraya çıkma hissini cidden çok iyi veriyordu. Andy ve köpeği Whiskey’nin macerasını daha önce oynamadıysanız mutlaka bir bakın. Yalnız oyun zor, demedi demeyin. Yüzlerce kez öleceksiniz, yüzlerce… (Kontroller: ALT - Zıplama, CTRL - Koşma, Shift - Ateş, Ok Tuşları - Yürüme).

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırıp oyunu kurun.

Link: www.magipack.games/2023/04/heart-of-darkness-full-game-repack.html

The Movies

Lionhead Studios’un (Fable, Black & White) meşhur “film çekme oyunu” The Movies’i hatırlıyor musunuz? Zamanında epey meşhurdu bu da. Hatta bugün hâlâ bir benzeri yapılmaya çalışılıyor fakat bütün denemeler genellikle hüsranla sonuçlanıyor. Hiçbiri bu oyunun tadını vermiyor nedense.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırıp oyunu kurun.

Link: www.magipack.games/2023/03/the-movies-full-game-repack-download.html

Zoo Tycoon

Eski oyun muhabbetlerinin değişilmez isimlerinden. İllaki adını anan, çocukluğunda ne kadar çok oynadığını anlatan birileri her zaman çıkar. Bir hayvanat bahçesi yönettiğimiz oyunda bir yandan ziyaretçileri ve hayvanları mutlu tutmaya çalışırken diğer yandan da parkımızı süslüyor, yiyecek dükkânları ve hediyelik eşya mağazaları açıp kâr etmeye çalışıyoruz.

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırıp oyunu kurun. Masaüstünden kısayolunun üstüne sağ tıklayıp Özellikler’den “Yönetici Olarak Çalıştır”ı seçmeyi unutmayın, yoksa oyununuzu kaydedemiyorsunuz.

Link: www.magipack.games/2023/10/zoo-tycoon-full-game-repack-download.html

Enter The Matrix

Kırmızı mı, mavi mi? Bu sefer hapı seçmek sizin elinizde… Enter The Matrix çok iyi bir oyun değildi belki ama kendisiyle ilgili güzel hatıralarımızı olmadığı anlamına gelmiyor bu. Serinin ikinci filmi The Matrix Reloaded’la aynı zaman diliminde geçen oyunda Ghost ya da Niobe karakterlerinden birini seçiyor ve çeşitli görevleri yerine getiriyorduk. (MS-DOS kodlarıyla oyunun gizlerini keşfetmeye çalışmak bile ayrı bir keyifti ya. Ben de yaşlıyım galiba, evet… -Can)

Nasıl kurarım?: Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Enter The Matrix klasörüne girip “matrix.exe” dosyasını çalıştırın. Dll hatası alırsanız Redist klasörünü açıp buradaki programları kurun.

Link: steamunlocked.net/9e1c4-enter-the-matrix-free-download/

Ekstra: Oyunu ararken The Matrix Path: of Neo’nun da Abandonware olduğunu hatırladım. Onu da bu adresten indirip Setup dosyasıyla kurabilirsiniz: www.magipack.games/2023/04/the-matrix-path-of-neo-full-game-repack.html

The Sims: Complete Collection

The Sims çılgınlığını başlatan oyun. Bir yandan Abandonware durumuna düştüğünü görmek üzücü, diğer yandan serbestçe indirip oynayabilmek de bir o kadar keyifli. Hem de tüm ek paketleriyle falan...

Nasıl kurarım?: MyAbandonware sitesindeki “LGU Repack by Bladez1992” dosyasını indirin. WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. “The Sims: Complete Collection.exe” dosyasını çalıştırın. Masaüstünde oyunun kısayolu çıkmazsa Başlat çubuğunda ya da C:\Games\The Sims Complete Collection dosyasının içinde bulabilirsiniz kaçağı.

Link: www.myabandonware.com/game/the-sims-complete-collection-bfa

Grand Theft Auto 1 & 2

Tepeden görünen, ilk iki Grand Theft Auto oyunu da bir süredir Abandonware safları arasında yer alıyor. Hatırlarsanız Rockstar bir dönem ikisini de bedava yapmıştı. Ama sonra sitelerinden kaldırdılar. İşte bunlar o sürümlerin modern sistemlere uyarlanmış versiyonları. Üstelik radyo sorunları da düzeltilmiş.

Nasıl kurarım?: İki oyunun kurulumu da aynı. Oyunu indirip WinRAR benzeri bir programla içindekileri bir klasöre çıkarın. Setup dosyasını çalıştırıp kurun. GTA 1’i oynamak için ekranınızın ölçeklendirmesini %100 yapmanız (Masaüstü > Sağ Tık > Görüntü Ayarları > Ölçek ve Düzen) gerekiyor, yoksa açılmıyor. GTA 2’de böyle bir sorun yok. Ama onda da Hızlı Kayıt (F5) yapmaya çalıştığınızda oyun çöküyor, ona göre.

Link 1: www.magipack.games/2020/09/grand-theft-auto-gta-full-game.html

Link 2: www.magipack.games/2020/09/grand-theft-auto-2-gta-full-game.html

Bonus: FIFA

Bu da eski FIFA’cılara kıyağımız olsun :) Serinin FIFA 95 ve FIFA 2006 arasındaki neredeyse bütün oyunları Abandonware statüsünde yer alıyor. Bunların arasında meşhur FIFA: Road To World Cup 98 de var, FIFA Soccer Manager da. Takdir edersiniz ki her birinin nasıl kurulacağını burada tek tek açıklayamayacağım (24 tane!). Ama dosyayı buraya kadar okuduysanız artık ne yapacağınızı az çok biliyorsunuzdur zaten.

Link: www.myabandonware.com/search/q/FIFA

Bonus: Byzantine Sırlar Labirenti

Gelelim en özel konuğumuza. Yıllar önce, Oyungezer daha ortada yokken ve dergimizin kurucuları Level’da çalışırken siz okuyucularımızla buluşturmuştuk bu oyunu. İstanbul’un Süleymaniye, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi mekânlarında dolaşıp cinayete giden bir arkadaşımızın ölümünü araştırıyorduk. Gerçek mekânlar ve gerçek aktörler kullanılmıştı oyunda. Hem de Türkçe seslendirmesi de vardı! Bizim kuşağın en sevdiği, az bilinen oyunlardandır kendisi.

Burada anlatacağım sürüm, hem ekranın fırıldak gibi dönme hatasını çözüyor hem de oyunu bitirmemize engel olan şu meşhur 6. CD hatasını. Kurulumu biraz zor ama elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Nasıl kurarım?: Önce Internet Archive’a gidip oyunun Türkçe sürümünü indiriyoruz (Link 1). Burada 6. CD’nin hatasız olan versiyonu da var. “Byzantine_6ERR.iso” isimli dosyayı silebilirsiniz, hatalı olan bu. Biz “Byzantine_6.iso” dosyasını kullanacağız. Donanım Haber’den odellal ve ctem’e oyunu arşive yükledikleri için teşekkürler.

İndirdiğiniz dosyaları WinRAR benzeri bir araçla bir klasöre çıkarın ve bütün CD’leri aynı anda, ayrı ayrı sanal sürücülere yükleyin. Burası önemli, çünkü sonraki CD’ye geçmeye çalıştığınızda oyun çökebiliyor. Sonra birinci CD’yi açıp Setup.exe programının üstüne sağ tıklayın ve uyumluluk sekmesinden Windows 95’i seçin. Ardından programa çift tıklayıp kurulumu başlatın. C: sürücüsüne kurmanızı tavsiye ederim.

Yükleme tamamlandıktan sonra MyAbandonware sitesine gidip sayfanın en altındaki “Fix by beha_r” dosyasını indiriyoruz. Bunun içindeki iki dosyayı oyunu kurduğumuz klasöre yapıştırıyoruz. Ekranın topaç gibi dönmesini engelleyen yama işte bu. Tek sıkıntısı Rus yapımı olduğu için oyundaki ç, ş, ğ gibi harflerin kaybolması. Sonra “Byzantine.exe” dosyasına sağ tıklayıp uyumluluk ayarını Windows 95 olarak belirleyin. Yüksek DPI ayarlarını kapatın. 

Oyunu bol bol kaydedin, bazen çöküyor. “İpuçları” kısmına girmeyin, oyun yine çöküyor. Oyunun bir diğer hatası da Yerebatan Sarnıcı’nda saldırıya uğradığınızda videonun devreye girmemesi ve sadece siyah ekran görmeniz. Size birinin saldırdığını anlamıyorsunuz. Bu noktada envanterinizden fotoğraf makinesini seçip ekranın tam ortasında kullanmanız lazım, aklınızda olsun. Bunların dışında bir sıkıntıya rastlamadım. Nostaljiniz bol olsun!

Link 1: archive.org/details/byzantine_tr

Link 2: www.myabandonware.com/game/byzantine-the-betrayal-irg

SORUN GİDERME REHBERİ:

ISO Dosyaları Nasıl Açılır?

ISO bir CD veya DVD’deki bütün bilgilerin sanal bir sürücüde açılabilecek şekilde arşivlenmiş hâlidir. Yani CD/DVD’nin kendisi elinizde olmasa bile bilgisayara sanki diski takmış gibi göstermenizi sağlar. Bunları açmanın iki yolu var. Birincisi Win 10’un kendi ISO okuyucusu. Dosyanın üstüne sağ tıklayıp Bağla (Mount) demeniz yeterli. Ya da bilgisayarınıza WinCDEmu veya Daemon Tools gibi bir uygulama yükleyip o şekilde de açabilirsiniz bunları. Bazen ISO yerine .bin ve .cue adlı iki dosyayla da karşılaşabilirsiniz. Panik yok! .cue dosyasını tıpkı ISO gibi bağlayarak aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Lütfen CD’yi Takın!

Bazı oyunlar Abandonware statüsünde olmalarına rağmen çalışmak için hâlâ bir CD/DVD’ye ihtiyaç duyabiliyor. İşte böyle anlarda NO CD yamaları devreye giriyor. Eğer kurduğunuz oyun size “Lütfen CD’yi takın” uyarısı veriyorsa çözümü basit. İndirdiğiniz dosyaların arasında “NOCD” ya da “Crack” adlı bir klasör olabilir. Ya da bunu MyAbandonware sitesinden ayrıca indirmeniz icap edebilir. Bu klasörün içindeki bütün dosyaları kopyalayıp oyunu kurduğunuz dizine yapıştırmalısınız. Hepsinin oyunun .exe dosyasıyla aynı klasörde yer alması şart oğlu şart. Eğer “Hedefteki dosyaları değiştirmek istiyor musunuz?” uyarısı alırsanız bilin ki doğru yaptınız. Aynı şey Widescreen veya Enhanced Edition yamaları için de geçerli.

Oyun Ekranın Dışına Taşıyor! (Yüksek DPI Ayarları)

Çözünürlüğü değiştirdiğinizde oyun ekranın dışına mı taştı? Alt taraftaki yazıları göremiyor, menüleri doğru dürüst gezemiyor musunuz? Eski oyunları çalıştırırken çok sık rastlanan ama çözümü de bir o kadar basit olan bir sorun bu. Oyunun kısayoluna tıklayıp “Özellikler”i seçin. Açılan pencerenin üst kısmından “Uyumluluk” sekmesine tıklayın. En altlara doğru “Yüksek DPI Ayarlarını Değiştir” butonuna tıklayın. Açılan pencerede en üstteki “bu ayarları kullan” kutucuğunu işaretleyin. Onun altındaki açılır menüden “Bu Programı Açarım” seçeneğine tıklayın. “Yüksek DPI ölçeklendirme davranışını geçersiz kıl” kutucuğunu işaretleyin. En son menüden de “Uygulama”yı seçin. Tamam deyip bir önceki pencereden Uygula’ya bastığınızda işlem tamamdır.

Magipack Sitesindeki Linkler Çalışmıyor!

Hayır, çalışıyor. Sadece verilen linklerde .io uzantısından önce gelen boşluğu kaldırmanız ve adres çubuğuna öyle yapıştırmanız lazım.

İndirdiğim Klasörü Silemiyorum!

Muhtemelen ISO dosyasıyla çalıştırdığımız oyunlardan biri söz konusu. Bu klasörleri silebilmek için önce sanal sürücüye bağladığımız diskleri “çıkarmamız” gerekiyor. Bilgisayarıma çift tıklayın, sanal CD sürücüsünü bulun, üstüne sağ tıklayıp “Çıkar” deyin. Artık klasörü silebiliyor olmanız lazım.

Oyun çalışmıyor!
Bazı oyunların Windows 11’de sorun çıkartma potansiyeli olabiliyor. O konuda şu an için çok fazla yapılabilecek bir şey yok ne yazık ki…

YORUMLAR
Atlas Estrella
20 Mayıs 2024 19:26

Ulan bu sayfayı yer imlerime mi eklseme ne yapsam?

GwynBleidd
20 Mayıs 2024 15:36

Harika içerik. Elinize sağlık üstadım.

skyfall
18 Mayıs 2024 17:52

Transformers: War for Cybertron'u Windows 11 yüklü bilgisayarımda denedim. Çalıştı çalışmasına ama 30 fps'e kilitli olduğundan mıdır nedir, oyun akmıyor keşke 60 fps'e ayarlayabilseydik. Bir diğer sorun ise xbox kontrolcüsünü taktığımda sorunsuz çalıştı fakat xbox simgelerini menüde ve oyun içinde göstermiyor. Ayarlar'a girip baktım maalesef ki hiçbir şey bulamadım. Son olarak sitemim Activision'a cod'dan milyar dolar kaldırmayı biliyorsun, transformers oyunları için hasbro'ya para verip anlaşmayı reddediyorsun. İnanılmaz bir yayıncısın Activision.

Güzel bir rehber olmuş, devamını bekleriz. Teşekkürler.

Parolamı Unuttum