HQ 7700 işlemci, GTX 1060 ekran kartı, 16 GB ram, 256 GB m2 SSD ve 1TB sabit diskle gelen Acer Predator Helios 300’u, ülkemizdeki şartlar düşünüldüğünde üst sınıf bir oyun laptopu olarak görebiliriz.
Aslında bu çıkarımımız çok da saçma değil. Yine ülkemizde pek yaygın olmasa da VR performansı da önemli bir ölçüm. Helios 300’ü Oculus Rift CV1’le enine boyuna test ettim. Performans büyük ölçüde tatmin ediciydi; GTX 1060’ın en azından, HTC Vive ve Oculus Rift gibi ilk nesil cihazlar için yeterli olduğunu söyleyebilirim (yeni jenerasyon daha yüksek çözünürlükle geliyor ve biraz da konumuzun dışında kalıyor). Bunun haricinde yaptığım 3D Mark testlerinde, ilginç şekilde benzer konfigürasyonlara sahip oyun laptoplarının (HQ 7700 ve GTX 1060) çoğunluğunun birkaç puan önünde olduğunu gördüm. Tabii bu farklar oyun oynamaya geldiğinde en fazla 2-3 fps’ye tekabül edebilir.
Tam zamanlı bir oyun bilgisayarı için önemli bir şart da soğutma olsa gerek. İşlemci ve grafik kartının benchmark ve zaman zaman stres testleri (öhöm) altında ulaştığı sıcaklık dereceleri, oyun laptoplarını referans aldığımızda makul derecedeydi. Zaten hiçbir noktada da herhangi bir performans kaybı yaşamadık. Tüm laptoplar gibi tam yük altında biraz fan sesi yapsa da, Helios 300’ün muadilleri arasında sessiz sayılabileceğini de söylemem gerek. Bu noktada bir artısı da sistemin ısıyı klavyenin hemen üstünden tahliye etmesi ve klavyenin üzerine yaymaması. Ciddi yük altında bile ellerim terlemeden klavyeyi kullanabildim.
Helios 300, beraberinde 17’3 inçlik, 60 hz tazeleme hızına sahip bir IPS panelle geliyor. Ekran geniş açılardan izlenebiliyor ve renk kalitesi tatmin edici. Yani şöyle söyleyeyim; güneş vuran bir pencereyi arkama alıp oyun oynayabildim. Ancak bazı laptop ekranlarında gördüğümüz üzere, burada da ufak bir karanlık kalma meselesi var. Helios 300, bazılarına “biraz” karanlık gelebilir; ama ben yine de bu IPS panele olumlu not veriyorum. 60 hz olması bu model için normal, zaten bana sorarsanız GTX 1060’dan düzenli olarak 144 hz vermesini bekleyemeyiz.
Helios 300’ün kasasında, genel olarak plastik hakim ve bu seviyede son derece normal. Monitorün arka kapağı ve klavye’nin oturtulduğu bölge ise aliminyumdan yapılmış. Metal yüzeyin soğutmaya yardımcı olması muhtemel, ayrıca fırçalanmış metal görüntü Helios 300’e şık bir görüntü de veriyor. Helios 300’ün bir başka artısı da rakiplerine kıyasla uzun batarya performansı diyebiliriz. Yine üzerinde gelen hoparlörler bas açısından eksik olsa da (doğal olarak), net ve temiz bir ses verebiliyor.
Ekranın biraz karanlık olduğundan ve belki de parça kalitesinin bir tık yüksek olması gerektiğinden dem vurabiliriz. Fakat bunlar net eksiler değil, zira bu segmentte normal buluyorum. Helios 300’un en büyük, hatta göze çarpan tek büyük sıkıntısı touchpad’in de. Touchpad’i kullanmak büyük marifet istiyor; özellikle sol tuş aşırı fazla derine giriyor ve hoş olmayan kemikli bir his veriyor.
Uzun lafın kısası şu: Acer Predator Helios 300, sınıfında son derece başarılı ve performanslı bir ürün. 17 inçlik kaliteli ekranı ve tuş hissi başarılı klavyesiyle beraber tek başına, harici bir monitör ve klavye olmaksızın oyun bilgisayarı olarak kullanılabilir. Ama touchpad’den uzak durmakta fayda var.
Artılar:
- Muadili modellere kıyasla başarılı performans.
- Isı güzel izole edilmiş.
Eksiler:
- Ergonomi ve his düşmanı touchpad.