Wolfenstein II'nin Hitler'i Almanya'da Sansür Yedi

Almanya'nın Wolfenstein 2 ile imtihanı

Almanya'da Nazi sembollerine veya atıflarına yalnızca kötü gözle bakılmakla kalmıyor, bunları kullanmak kesinkes yasak. Ülkenin bu konuda son derece katı kuralları var. Dolayısıyla Wolfenstein 2: The New Colossus gibi bol Nazili bir oyunun bir şekilde sansür yiyeceği belliydi ve bu sansür en başta Hitler'i vurdu.

Aşağıda okuyacağınız hikaye ve video oyundaki çok kısa bir sahneyle alakalı ve hikaye açısından da öyle "aman zevki kaçtı" dedirtecek bir durumu yok. Yine de spoiler konusunda aşırı özenliyseniz baştan bunu belirtmiş olayım. Videonun başında oyundaki sahnenin orijinal hali mevcut, 2:15'ten itibaren de Almanya versiyonu başlıyor. İkisi arasındaki fark gerçekten de çok büyük.

Şimdi size Hitler'i gözünüzün önüne getirdiğinizde en ayırt edici özelliğinin ne olduğunu sorsam mutlaka bıyığı dersiniz, değil mi? Bu bilgiyi bir kenara koyalım. İşte Wolfenstein 2'nin aşağıda izleyebileceğiniz sahnesinde birkaç Amerikalı aktör bir filmde B.J. Blazcowicz rolünü kapmak için deneme çekimlerine katılıyorlar ve bu sırada Hitler odaya girerek nasıl bir paranoyak olduğunu gösteriyor. Tabi Hitler içeri girince Heil Hitler'lar falan havada uçuşuyor, Führerimiz diyor, saygıda kusur etmiyorlar. Hitler de buradaki aktörlerden birini Yahudi olmakla suçluyor ve olaylar gelişiyor.

Oyunun Alman versiyonunda ise içeri giren adamın bıyığı yok. Evet, doğru okudunuz, bıyığı yok. Yani orada içeri giren yalnızca sıradan bir yaşlı adam gibi. Ama bıyığı olmasa da kalkıp da birini Heil Hitler! diye karşılarsanız kim olduğu belli olur, belki daha o sabah bıyığını kesti nereden bileceksiniz? Tabi şöyle bir fark da var, kendisini Hitler diye de çağırmıyorlar. Mein Kanzler, yani Şansölyem diyorlar. Ortada Führer falan yok yani. Ayrıca bu Hitler olmayan arkadaş aktörlerden birini Yahudi olmakla da suçlayamıyor çünkü Almanya'da Volksverhetzung isimli bir konsept var ve buna göre herhangi bir azınlığa veya gruba karşı halkı kışkırtacak ifadeler kullanmanız da yasak. Bunun yerine oyunun Alman versiyonunda aktör casuslukla suçlanıyor sadece ve bu da tüm bu sahnenin içeriğini daha az etkileyici hale getiriyor.

Oyunda Nazilerin ünlü Swastika sembolünün yerine de uydurma bir üç çatallı sembol kullanılıyor zaten.

Elbette bu sansür oyuncuların tepkisi çekmiş, forumlarda bu duruma "keşke kafasına üzerinde 'ben Hitler değilim' yazan bir kese kağıdı geçirselermiş" diye tepki gösteren oyuncular var. Alman oyuncular, oyunun Almanya'ya özel dublajının da oyunun hikayesinden çok şey götürdüğünü söylüyorlar ama sonuçta ortada yasalar var. Oyunun tümden yasaklanması daha iyi olmazdı muhtemelen.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum