Anime Günlükleri: Byousoku 5 Centimeter Tanıtımı

Üçgen biçiminde birbirimize aşık olacağız.

Miyazaki'nin varisi kabul edilen ve yakında 'Weathering With You' adlı yeni bir anime filmiyle karşımıza çıkacak olan Makoto Shinkai tarafından yönetilen Byousoku 5 Centimeter'den bahsedelim biraz da. Eğer Kimi No Na Wa'yı beğendiyseniz bu animeyi de radarınıza alabilirsiniz. 

5 Centimeters per Second-4

Öncelikle anime iki hatta üç tane ana karakterin etrafında dönüyor. Asıl ana karakterimiz olan Takai Toono, çocukluğundan beri tanıdığı Akari Shinohara'dan ayrı düşer ve uzak mesafeden de olsa iletişimini koparmamak için kendisine sürekli mektuplar yazar. 

5 Centimeters per Second-3

Yıllar sonra ikisi de ergenlik çağına gelir ve buluşmaya karar verirler. Ancak buluşma bekledikleri gibi gelişmez. Takaki'nin bindiği tren önce kar yüzünden rötar yapar daha sonraysa aşırı kar yağışından ötürü esas oğlanımız buluşmaya geciktikçe gecikir. İşte animenin tren sahnelerinde benim gibi 'sabırsız' insanlar yavaştan cinnet geçirmeye başlayabilirler. Çünkü tren sahneleri bununla birlikte animenin tamamı oldukça ağır bir şekilde ilerliyor. Tren sahnesinin %90'ı Takaki'nin monologlarından oluşuyor. Tren sahnelerinin bana düşündürdüğü ise Shinkai'nin zamanın göreceliliğini olabildiğince gerçekçi işlemeye çalışması yönünde oldu. 

5 Centimeters per Second-6

Yazının devamı birazcık spoiler içerebilir bu yüzden yazının 'Kimlere Hitap Ediyor?' kısmından devam edebilirsiniz. 

Daha sonra ikili bir araya gelir ve ergenliğin de verdiği ateşle aralarındaki ilişkiyi arkadaşlıktan öteye götürürler. Bahsettiğimi yanlış anlamayın, animede herhangi bir cinsel öge bulunmuyor. Bu yüzden ecchi türünden haz etmeyenler de bu animeyi gönül rahatlığıyla izleyebilirler.

5 Centimeters per Second-1

Tabi olaylar bununla da kalmıyor sevgili Oyungezer okuyucuları, nitekim siz de takdir edersiniz ki sevenlerin hemencecik kavuşup evlendiğini yalnızca eski Yeşilçam filmlerinde görebiliyoruz.

5 Centimeters per Second-2

Olayın bir de öteki yüzüne bakalım: Animede Toono'nun friend zone'unda (arkadaşlık bölgesinde) bulunan Sumida adlı bir hanım kızımız da var ve sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu kız da esas oğlanımıza abayı yakıyor. Ancak ne yazık ki esas oğlanımızın gözü Akari'den başkasını görmemektedir. Neden mi? Akarı kokarı yok da ondan. Bu iğrenç espiriyi de yazının bir kenarına sıkıştırdığıma göre animeye dair izlenimlerimize devam edebilirim sanıyorum.

Aylar ayları, yıllar yılları kovalar bu kişiler büyür ve hayatları en olmadık yerlere gider. Yani animenin sonuyla başının tek farkı karakterlerin büyümüş olması. Bu yüzden bir yere bağlanmayan sonlardan hoşlanmıyorsanız, bu anime size sanki "vakit kaybıymış" gibi gelebilir. 

Kimlere Hitap Ediyor? (Spoiler'sız Bölge)

Slice of life (hayattan bir kesit) türündeki anime yahut filmlerden hoşlanan herhangi birisi bu animeden hoşlanabilir ancak bu türden hoşlanmanıza rağmen Byousoku 5 Centimeter'i beğenmeme ihtimaliniz de mevcut. Nitekim animelerdeki ağır kanlılık zaman zaman (tekrar tekrar bahsettiğim gibi) canımı sıkabiliyor bu yüzdendir ki benimle hem fikir olabilirsiniz. Yine de güzel bir hafta sonunda ne yapacağınızı bilemiyorsanız kız/erkek arkadaşınızı yahut romantik yapımlardan hoşlanan herhangi bir yakınınızı yanınıza alıp izleyebilirsiniz. Ayrıca 3 bölümden oluşan bu kısa anime görsel açıdan tek kelimeyle ha-ri-ka!

Bir de belirtmeliyim ki; yapım daha çok bir anime izlemekten ziyade betimlemelerle dolu bir kitabı okuyormuşsunuz hissini de sizlere veriyor. Ancak ne yazık ki bu animeyi önceki izlenimimdeki Mahoutsukai no Yome kadar şiddetle tavsiye edemeyeceğim. 

İçeriği hakkında sizleri izlenimlerimi belirtmemi istediğiniz herhangi bir anime varsa, aşağıdan bizlerle paylaşmayı unutmayalım, unutanları uyaralım. Güzel haftalar sevgili okuyucular! 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum