Ayın Beleş Mobil Oyunları 2

 Seç, beğen, oyna üstelik hepsi bedava!

Bu ay çok ses getiren mobil oyunlar çıkmasa da en azından birkaç tane göz atılması gereken oyunumuz var. İşte sizler için derlediğimiz ayın beleş mobil oyunları: 

Star Wars: Force Arena

Bu ayın, taşıdığı isim itibariyle ilk dikkat çeken mobil oyunu Star Wars: Force Arena. Her ne kadar Clash Royale araklaması gibi dursa da Netmarble tutmuş MOBA konseptini Star Wars dünyasıyla harmanlayarak ortaya iddialı bir yapım çıkarmış.

Bu "konsept" ise biraz kule savunma ve biraz da kart oyunlarının mantığıyla çalışıyor. Savaş alanında kahramanınızı yönlendirirken bir yandan da kart destelerinizden askerlerinizi sahaya sürüyorsunuz. Kahramanların kontrolleri sizdeyken emrinize amade askerler otomatikman onları sürdüğünüz yere en yakın düşmana/kuleye saldırıyor. Zaten göründüğü kadarıyla bu oynanış tarzı çoktan tuttu. Benim de oldukça hoşuma gitti açıkçası bu oyun türü. En fazla 2'ye 2 oynandığı için hem daha basit hem de size daha çok kontrol imkanı veriliyor. Açıkçası ortalığın karman çorban olduğu, kimin ne yaptığının belli olmadığı bir oynanış yerine şahsen böyle daha sakin daha tutarlı bir oynanışı tercih ederim. Unutmadan dövüş sisteminin de dengeli olduğu söyleyebilirim. Zaten kahramanların maçlarda sadece bir adet özel güçleri kullanılabilir olduğu için başlangıçta koşullar eşit oluyor.

Mobil platformlarda MOBA türüne pek sıcak bakmasamda Star Wars temasını iyi işlemesinden midir nedir oyun beni baya başında tutmayı başardı. Dengeli oyun yapısı ve aktif oyuncuların fazla olması sayesinde keyfinizi bozan sıkıntılarla pek karşılaşmıyorsunuz. Bir tek kameranın etkisiz kalması sebebiyle kahramanları yönlendirirken bazen sıkıntılar yaşadım o kadar. Oyun içi satın alma ise zoraki değil aksine oyunda daha hızlı ilerlemek isteyenler için bir seçenek olarak sunuluyor. Zaten Netmarble'ın bu konudaki sicili temiz. İlaveten oyunda Luke, Prenses Leia ve Darth Vader gibi ikonik karakterlerin yanında Rogue One filminden Jyn Erso ve Orson Krennic gibi karakterler de oynanabilir olarak bulunuyor.

Şöyle ara sıra bir kaç maç atıp vakit öldürmek veya İmparatorluk (Asiler de oyunda bulunuyor...) safında savaşma şansını kaçırmamak isteyenler için Star Wars: Force Arena oldukça iyi bir seçenek. Mobilde çıkan Star Wars oyunlarına markayı sömürdüğü için ön yargıyla yaklaşsam da bu sefer ki göz atmaya değer. Star Wars ile bir alakanız olmasa bile MOBA türünü seviyorsanız deneyebilirsiniz.

Yapımcı: Netmarble
Boyut: 197 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: Android, iOS

 

Sara Is Missing

Sıradaki oyunumuz aslında çıkışını Aralık ayının ortalarında gerçekleştirmişti fakat biraz geç keşfettiğimden araya sıkıştırayım dedim. Sara is Missing interaktif gerçekçilik (böyle bir tür var mı yok mu bilemiyorum, tamamen salladım ama cuk oturdu bence) türündeki başarılı yapımlardan biri.

Oyunun olayını kısaca açıklarsak, efendim Sara isimli kayıp hanım kızımızın biraz fazla akıllı telefonu bir şekilde elimize geçer ve telefondaki Iris (Siri'nin tersi bildiğiniz) isimli yapay zekayla diyaloglar kurarak telefondaki ipuçlarından Sara'nın nerede olduğunu bulmaya çalışırız. Telefondaki mesajlardan, fotoğraflardan ve videolardan neler olup bittiğini anlamaya çalışmak oldukça gerçekçi hissettiriyor açıkçası. Yalnız baştan uyarayım oyun 17 yaş üstüne hitap ediyor içerdiği görüntüler ve diyaloglar yüzünden. Ayrıca orta seviye bir İngilizce'de şart maalesef Türkçe dil desteği olmadığından.

Açıkçası oyun beni biraz germedi değil. Alışkanlıktan mıdır nedir elde telefonla oynandığı için bir yerden sonra Sara'nın mesajlarından çıkmak için kendi telefonumun tuşuna basarken buldum kendimi. Başka birisinin telefonunu kurcaladığımı falan sandım galiba artık bilemiyorum ondan da olabilir. Hem kim gidip bulduğu telefonun yapay zekasıyla muhabbete girer ki? Ama oyun işte deyip geçiyoruz ne yapalım.

Şahsen ben oynarken oldukça keyif aldım. Daha fazla oyundan bahsetmek istemiyorum zira oyun baya kısa hatta o kadar kısa ki birinci elden interaktif bir kısa hikaye izliyorsunuz gibi hissediyorsunuz. Belki üzerinde biraz daha uğraşılsa ortaya daha ses çıkartacak bir yapım çıkabilirmiş. Şu haliyle ömrü birkaç saat süren bir deneyim olmuş. Dedektifçilik, bulmaca veya gerilim oyunlarından hoşlananlar bir göz atabilir. Stalklamayı sevenler de bir bakabilir.

Yapımcı: Monsoon Lab
Boyut: 156 MB
Oyun İçi Satın Alma: Yok
Platform: Android, iOS

 

Silly Sausage: Doggy Dessert

İsmindeki yemek çağrışımları bir garip olan güzide platform oyunumuza geldi sıra. Kendine has oynanışıyla diğer platform oyunlarından hemen sıyrılıyor Şapşal Sosis: Köpecik Tatlısı (Bu nasıl isimdir ya?).

İsmi her ne kadar tuhaf olsa da oyun gayet iyi. Oynanışı en basit şekliyle tarif edersem; eskiden telefonlarda oynadığımız yılan oyununun durdurup devam ettirmelisi ve ilerlemelisi diyebiliriz. Karakterimiz sadece lastik gibi bir yerden bir yere uzayarak hareket edebiliyor ve tutunabileceği bir yer bulduğu zaman tekrar eski haline geliyor. Bu oyun yapısı sayesinde bölüm tasarımları ve düşmanlar da oldukça orjinal olmuş. Orjinalden kastım bildiğiniz yemek temalı bir oyun Silly Sausage. Dondurmalardan çıkan bombalar mı dersiniz yoksa deniz anası gibi hareket eden jöleli kekler mi dersiniz hepsinin tasarımlarında bir yemek konsepti hakim. Kontrol ettiğimiz köpek de kesin "hot dog" daki sosisten geliyor bence yoksa oyunun isminin ve köpeğin lastik gibi olmasının başka bir açıklaması olamaz.

Canımı sıkan tek şey ise reklamların oyuncuya sunulma şekli oldu. Oyunda bölüm bölüm değil de checkpoint noktalarında kayıt alarak devam edebiliyorsunuz. Aslında  oyunda baya tek bölümmüş gibi hiç durmadan akıcı bir şekilde ilerliyorsunuz fakat kayıt almak için ya reklam izlemeniz lazım ya da oyun içi topladığınız elmasları harcamanız. Tamam oyuncuya zorla dayatılan bir şey yok fakat bu checkpointler o kadar sık arayla var ki benim gibi hem bedava sirkeci hem de garantici biriyseniz yandınız o reklamları izleyeceksiniz. Ama bunun dışında göz atmaya değer bir yapım Şapsal Sosis. Piksel grafikli eski tarz platform oyunlarını seviyorsanız denemeye değer.

Yapımcı: Nitrome
Boyut: 90,2 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: Android, iOS

 

Bullet Force

Mobilde fps oyunlarını pek beceremesemde hatırı sayılır bir kitle deli gibi bu oyunları oynuyor. Nereden mi biliyorum? Çünkü henüz maç kazanamamış olmamın başka bir açıklaması olamaz. Bir de kendimi konsolda iyi fps oynarım diye bilirdim ama bu mobil fps olayı bambaşkaymış. Aslında oyunumuz Anroid'de çoktan beridir var fakat İOS'e Aralık ayının sonlarında geldiği için bunu da araya sıkıştırayım dedim. Hem gözden kaçıranlar da vardır belki.

Oyunda bilindik team deadmatch, conquest, free for all ve gun game oyun modları bulunmakta. Maçlar 7 farklı haritada maksimum 16 kişiyle yapılabiliyor. Ayrıca 14 farklı ana silah var şu an ama sanırım güncellemelerle bu sayı daha da artar çünkü oynadığımdan beri hiç maç bulmakta zorlanmadım hatta 10 saniye bile sürmedi maç arama sürelerim. Yani aktif oyuncu sayısı çok e haliyle böyle bir dükkanı bırakıp gitmezler.

Oyun içi satın alımlar ise tamamen oyunda hızlı ilerlemek isteyenler için var. İsterseniz hiç bulaşmadan da gayet ilerleyebiliyorsunuz. Aslında oyunu Steam platformunda da gördüm fakat orada yalan olmuş gibi neyse zaten grafikleri itibariyle mobilde oynamak daha mantıklı ama işte mobilde olmasının bir sıkıntısı; sizin mobilde fps oyunlarını ne kadar iyi oynayabildiğiniz. Tuşları ekranda istediğiniz boyutta istediğiniz yere koyabiliyorsunuz neyse de az bir şey yardımcı oluyor. Geri kalan ise sizin sabrınıza ve metanetinize kalıyor...

Bir başka sıkıntıysa haritalar hakkında. Tamam küçük çaplı mobil bir oyundan çok şey beklememek lazım ama bari spawn noktaları hep aynı kalmasaymış be arkadaş. Zaten bana mı denk geldi hep bilmiyorum ama maçlarda bir taraf her zaman çok baskın geliyor bir noktadan sonra. Bunda tabi spawn noktalarının değişmemesinin payı var elbette. Bir yerden sonra hep doğar doğmaz ölmek oyundan soğuttu.

Mobilde fps oyunlarını seviyorsanız Bullet Force'a kesinlikle bir göz atın derim. Oyunda belli bir kalite var şimdi hakkını yemeyelim o kadar. Ama türe uzaksanız bu oyunla başlamayın derim. Bir de büyük ekranlı bir cihazda oynamak da fayda var.

Yapımcı: Blayze Games
Boyut: 437 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: Android, iOS

 

Breakout Ninja

Sıra geldi ayın koşu oyununa. Malumunuz uygulama dükkanlarında binlerce koşu oyunu var ve çoğu birbirinin kopyası maalesef. Hatta Breakout Ninja çıkalı daha bir-iki hafta olmasına rağmen kopyaları çoktan yapılmış. O yüzden oyunu indirirken yapımcının ismine dikkat etmekte fayda var. Hatta App Store'da bir eleman var, şimdi ismini vermeyeyim reklamı olmasın, iki gün arayla oyunun iki farklı kopyasını yayınlamış. Hayır madem bu kadar kolay bununla uğraşıcağına yeni bir şeyler dene değil mi?

Konuya gelirsek tekrar, Breakout Ninja görselleri ve akıcı animasyonlarıyla diğer oyunlardan farkını hemen ortaya koyuyor. Küçük ninjamız kendi kendine koşarken siz sadece ninjanın dairesel alanın içine girmesini bekleyip doğru zamanda ekrana dokunuyorsunuz. Hani tam toplu taşımada tek elle tutunurken diğer elle de oynamalık bir oyun olmuş. Hem izlemesi de heyecanlı olduğundan yanınızdaki amcaların ve teyzelerin dikkatini de çekecektir.

Yalnız, karşılaştığımız engellerin azlığından bir süre sonra tekrar tekrar aynı şeyleri yapmak göze batıyor. Ayrıca oyunda şu anda açılabilir veya sizi yüksek skor yapmaya iten bir başarım bulunmuyor. Hani açılabilir karakterler veya yeni haritalar gibi şeyler olsaymış daha başarılı olabilirmiş. Şu haliyle sizi gazlayan yalnızca kendi rekorunuzu veya arkadaşınızın rekorunu geçmek olmuş. Neyse ki yapımcı firma Şubat ayında oyuna yeni bölümlerin ve zorluk seviyelerinin geleceğini duyurmuş.

Eklenmesi gereken birkaç ufak tefek detay haricinde Breakout Ninja keyifli bir koşu oyunu olmuş. Bu tarz oyunları seviyorsanız bir göz atın derim.

Yapımcı: Tuomas Erikoinen (Part Time Monkey)
Boyut: 81,9 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: iOS

 

Cluckles' Adventure

Eğer bol pikselli ve insanı zaman zaman sinirlendiren eski kafa platform oyunlarını seviyorsanız Cluckles' Adventure tam size göre. Steam'den yeşil ışığını alan yapım ilk olarak mobil platformlara geldi ve boyut olarak 5 şarkı ancak ediyor. Harika değil mi?

Fakat boyutunun küçük olması oyunun boş olduğu anlamına gelmiyor. Eli kılıç tutan Cluckles isimli yiğit mi yiğit bir tavuğu yönettiğimiz oyunda 3 farklı dünyada toplam 108 adet bölümü geçmeye çalışıyoruz. Bu bölümlerdeki amacımız ise dikenli alanları aşıp düşmanlarımızı alt ederek saklanmış olan civcivleri bulmak (gerçi bulmasanız da bölümleri geçebiliyorsunuz ama öbür türlü daha havalı geliyor kulağa). Kimisi göz önündeyken kimisini bulmak için her yere bakmanız gerekebiliyor. Oyunda bazı duvarların içine girebildiğimiz için gizli bölmelerin nerelerde olduğunu anlamak bir hayli zor. Eğer uçuşan kelebekler görürseniz bilin ki orada bir gizli bölme olmalı. Bu bölmelerde aynı zamanda güç yükselticiler veya size ekstra can sağlayan zırhlar da bulabiliyorsunuz.

Sizi zorlayan bölüm tasarımlarıyla Cluckles' Adventure vaktinizi keyifle geçirebileceğiniz bir retro-platform oyunu olmuş. Peki bitirilmeye değer bir oyun mu? Valla ne yalan söyleyeyim ben bitirmeden bıraktım. Çabuk sıkılan biriyseniz bir yerden sonra sıkılacaksınız çünkü çok düz bir oyun. Ancak meraklısını başında tutabiliyor. Ama oyun kötü değil kesinlikle yalnızca mekanikleri eski olduğundan herkese hitap etmiyor. En iyisi deneyip sizin karar vermeniz.

Yapımcı: Little Adventures
Boyut: 15,7 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: Android, iOS

 

Warfriends

EA'nın yan sanayisi Chillingo'nun ellerinden çıkan, ayın bir diğer iddialı yapımı Warfriends'e geldi sıra. Sonunda dünya çapında çıkışını gerçekleştirmesiyle ülkemize de geldi.

Her ne kadar oyunları babalarının hayrına yapmasalar da Chillingo'nun oyunları genelde güzel oluyor bence. Bu seferki oyunlarını da şahsen baya bir beğendim. Yalnızca online olarak oynanabilen oyunumuzda bire bir maçlar atılıyor ve bu maçlar  siper savaşı şeklinde gerçekleşiyor. Şöyle ki oyuncuların 4 adet yıkılabilir siperi var ve yalnızca bu siperler arasında hareket edebiliyorsunuz. Ateş açmak içinse düşmanların üzerine dokunmak yeterli. Öyle krize sokan nişan alma sistemi yok oyunun neyse ki.

Tabi oyunun olayı bu kadar değil. Oyuncular birbiriyle çatışırken, ateş hattına ekranın altında bulunan destenizden farklı özelliklere sahip askerlerinizi gruplar halinde gönderebiliyorsunuz. Bazıları sadece el bombası atarken bazıları sadece makineli tüfeklerle ortalığı tarıyor. Farkında olmadan bir anda ortalık ana baba gününe dönüyor haliyle. Bir yandan siperden sipere geçerken bir yandan karşı tarafın açığını yakalamaya çalışmak baya eğlenceli olmuş. Yalnız keşke 2'ye 2 bir co-op seçeneği de olsaymış tadından yenmezmiş.

Oyun içi satın alma kısmında ise can sıkıcı bir şeye rastlamadım. Gerçi oyun yeni çıktığı için üst seviyeleri göremedim henüz ama silahların ve askerlerin seviye atlama süreleri abartılı değildi. Yüksek seviyelerde illaki bekleme süreleri artıyordur ama en azından oyuncuya bol bol ödül veriliyor da bedava oynamak isteyenler yetim muamelesi görmüyor. Bir de nedense Chillingo sosyal medyaya çok kasmış. Yok oradan beğen şu kadar puan kazan yok şuradan takip et bunu al. Kusura bakmasınlar ama bu kadar az ödüle kimse sosyal medya hesabını harcamaz.

Toparlarsak Warfriends'i şahsen oldukça beğendim. Şirin görselleri ve akıcı oynanışıyla en azından bir göz atılmayı hak ediyor. Mobilde online oyunları sevenler ise kesinlikle denesin.

Yapımcı: EA Chillingo
Boyut: 564 MB
Oyun İçi Satın Alma: Var
Platform: Android, iOS

YORUMLAR
Parolamı Unuttum