Bethesda'nın Microsoft'a Satışı Bir Dava Yüzünden Gecikebilir

Milyar dolar söz konusu

Avrupa Birliği, Microsoft’un ZeniMax satın alımına ilişkin kararını 5 Mart’ta verecek ve bu satın alımın rekabet kanunlarını ihlal etmediğine karar verdiği taktirde anlaşma da resmiyet kazanmış, Zenimax tamamen Microsoft bünyesine girmiş olacak. En azından yapılan tüm planlar bunu temel alıyor, hatta Microsoft bunun ardından bir Bethesda etkinliği düzenlemeyi de planlıyor.

Ancak ortaya çıkan yeni bir gelişme, Bethesda'nın Microsoft'a satışının uzayabileceği ihtimalini de gündeme getirdi. Bu toplu dava girişimi, yalan reklam üzerine olan anlaşmazlık çözülene kadar Bethesda'nın satışını ertelemeye çalışıyor.

X-Law Group, 2019 yılının Temmuz ayında Fallout 4'ün DLC Season Pass satışlarında izlediği yol yüzünden Bethesda'ya karşı bir dava dosyası oluşturmuştu. Halen daha keşif aşamasındaki bu davada 1 milyar doların üzerinde tazminat istenebileceği konuşuluyor. Firmanın avukatları daha fazla bilgi talep eden dilekçelerini hazırlamışlar ve anlaşmanın Bethesda'nın sahip olduğu malvarlığının yeni bir yasal oluşuma kaydırılması ve sorumluluktan kurtulması anlamına gelecekse, Microsoft'un satın almasının durdurulmasını istiyorlar.

Avukatlar, "yapacağımız şey yargıca giderek Microsoft ile Bethesda arasındaki satışı durdurmasını istemek ve bu sayede malvarlığını korumak. Buna ihtiyati tedbir deniyor" demişler GamesBeat'e yaptıkları açıklamada. Eğer bu girişim davalaşırsa, sonuçlanması 2022'yi bulabilir.

Olayın çıkışı da şu: Bethesda 2015 yılında Fallout 4'ün Season Pass ürününü tanıtırken, "bu Pass sayesinde yaptığımız tüm Fallout 4 DLC'lerine 30$ karşılığında sahip olabileceksiniz" şeklinde açıklamalar yapmıştı. Ama 2017 Haziran ayında Creation Club'ı duyurdular (hatırlarsanız o zamanlar bu girişim tepkiler almıştı) ve Bethesda Games Studios ve diğer geliştirme ortakları tarafından yaratılan özel içerikler sundular. Season Pass sahipleri Creation Club içeriğine erişemiyor ve ayrı satın almak zorunda bırakılıyordu. İşte firmanın avukatları da bunların da DLC olduğunu, dolayısıyla Season Pass sahiplerinin bu içeriklere para vermeden erişebilmesi gerektiğini savunuyordu.

"Bu kesinlikle indirilebilir içerik. Eğer ördek gibi yürüyor, ördek gibi vaklıyorsa bu bir ördektir. Bu da bir DLC. Üzerine başka bir çıkartma yapıştırıp Creation Club dediler ve bunu Season Pass'i satın alanları dışarıda bırakmak için kullandılar. Bu, aldatmacanın bir parçası" diyor avukatlardan Filippo Marchino. Ayrıca Bethesda'yı da amatörce hukuki hatalar yapmakla suçluyorlar, örneğin Fallout 4'e bir Son Kullanıcı Lisans Anlaşması eklememek bunlardan biri.

Bakalım bu konuda ne gelişmeler olacak, Bethesda sorunsuz sıkıntısız Microsoft'a katılabilecek mi?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum