Commodore 64 Oyunları Arasında Bir Gezintiye Ne Dersiniz?

Eski dostlar bir arada

Bugünlerde yeni bir oyun satın alıp oynamak çok ama çok basit. Sadece Steam’de bile hemen hemen her gün onlarca bağımsız yapım çıkıyor karşımıza. Büyük yapımlara ulaşmak da aynı derecede basit. Oyunu satın al, anahtarını gir, indirmeye başla ve oyna.

Oysa eskiden, interneti geçtim CD ve disketlerin bile olmadığı günlerde oyunlar kasetlerde satılırdı. Evet, bildiğiniz radyo kasetlerinde… Commodore 64 öyle çalışırdı çünkü. Önce kasetimizi mini kasetçalarımıza takar, cihazın banda kayıtlı bilgileri okuyabilmesi için “kafa ayarı” yapar, sonra da play tuşuna basıp dakikalarca, hatta bazen saatlerce oyunun “yüklenmesini” beklerdik.

Ama en güzel anılarımız hep o günlerden kalma ne hikmetse. Ne muazzam grafiklere ne de sürükleyici, film gibi senaryolara sahipti oyunlar. Heh, bazılarının konusu bile yoktu. Biz üretirdik konularını kafamızdan, hayal gücümüzü çalıştırırdık. Belki de o yüzden değerliydi bu oyunlar bizim için.

İşte Jamesadındaki bir oyuncu somethingnothing.net adlı internet sitesi için o dönemlerden kalma, hafızalarımızda apayrı bir yeri olan Commodore 64 oyunlarını tek bir ortama aktarmış. Maniac Mansion’dan Dave’i ok tuşlarıyla yönetip gezinebildiğimiz bu minik programdaBruce Lee, Pittstop II, California Games ve Barbarian gibi pek çok dostu bir arada görebiliyoruz. Yukarıdaki seçeneği açarak oyunların ismini görünür kılma imkânımız da var. “About” seçeneğine tıklayınca gelen mavi ekransa saygılardan saygı sunmanıza neden oluyor doğrusu.

Commodore 64 Games Mashup’a hemen buradan ulaşabilirsiniz. Ah, bir de Usagi Yojimbo olsaydı…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum