Cyberpunk 2077 – İnceleme Puanları

Ortalamayı tahmin edebilirsiniz...

Cyberpunk 2077 ile buluşmamıza artık 2 günden az bir süre kaldı. Ön sipariş verenler indirdiler, çıkış saatini sabırsızlıkla bekliyorlar. Ama incelemeler için o kadar beklememize gerek kalmadı; ilk inceleme puanları paylaşılmaya başlandı bile. CDPR incelemelerden beklediğini buldu denilebilir.

Yazıyı hazırladığım sıralarda Opencritic paylaşılan 45, Metacritic’te paylaşılan 44 incelemenin ortalaması 91 puandı. Bu arada incelemelerin tamamı oyunun PC versiyonu için; çünkü CDPR, konsol kodu göndermek istememiş. İncelemelerin ilk gün yamasını içeren versiyonu üzerinden yapılması adına böyle bir yol izlendiği söyleniyor, detaylarına vakıf olmadığım için bir yorum yapamayacağım.

İnceleme puanlarından bazıları şu şekilde:

  • GamesRadar+ – 5/5
  • VG247 – 5/5
  • God is a Geek – 5/5
  • The Gamer – 5/5
  • Hobby Consolas – 98/100
  • Areajugones – 9,5/10
  • Stevivor – 9,5/10
  • Spaziogames – 9,5/10
  • IGN – 9/10
  • Game Informer – 9/10
  • PCGamesN – 9/10
  • TrustedReviews – 4/5
  • Screen Rant – 4/5
  • PC Gamer – 78/100
  • GameSpot – 7/10
  • GamesBeat – 3/5

İncelemelere göz attığınızda, en sık eleştirilen noktanın buglar olduğu görülüyor. Aslında bu beklenmedik bir şey değil, The Witcher için de çıkışında benzer bir durum geçerliydi. Bunun dışında kimileri ana hikâyeyi kısa bulmuş, kimileri de yan hikayelerle ana hikayeyi örtüştürememiş. Bazıları için ise, tam bir başyapıt olduğu görülüyor.

Ama esas mesele incelemelerin paylaşılmasından sonra patlak verdi. Kimileri oyunun kusurlarını görmeyip tam puan verenleri eleştirirken kimileri de hedeflerine düşük puan verenleri oturttular. Tartışmanın odağında oyunun artıları eksileri olmaktan da çıktı bir noktadan sonra, incelemeyi yazanların geçmiş yazıları, karakterleri, tercihleri mercek altına alındı. Bu kişiler de kendilerine yöneltilen eleştirilere karşılık vermeye başlayınca konu Cyberpunk 2077 olmaktan çıktı. Anlayacağınız yine The Last of Us Part II için yaşananlara benzer bir süreç var karşımızda.

CDPR tarafından incelemelere yönelik olarak izlenen politika da eleştiri konusu oldu. SkillUp gibi popüler isimlerin bu konuda eleştirilerini açıkça ortaya koyduğunu görüyoruz.

Yıllardır beklenen, yolları gözlenen Cyberpunk 2077 ile buluşmamıza çok az kaldı. Oyunun çıkışının ardından değerlendirmelerimizi hep beraber yaparız artık.

YORUMLAR
mescut
8 Aralık 2020 20:44

Bug'lar oynanmayacak şekildeyse puan kesilir, oyunda, havada adam gördüm şahitlerim var desen ne olacak ki o bug'dan... =)  Geçen AC Valhala'da ana görev olan NPC üzerinde simge çıkmıyor diye ilerlemeyen arkadaş vardı, bu mesela herkeste varsa büyük puan kırılır ama sadece o arkadaşta vardı, onu geçtim oyunda beklenti çok yüksek, beklentine göre puan da değişir, GTA beklentisi olanlar çok üzülecek ama güzel bir RPG oyunu beklentisi olanlar çok sevinecek, trailer'lar biraz insanları yanıltıyor deniliyordu...

sSnake
8 Aralık 2020 16:35

İnceleyen insan tabi ki bug'ları göz önünde bulundurarak puan verecek. İlerde nasıl olsa düzeltirler deyip teknik sorunlar değerlendirilmeyecekse işimiz iş. O zaman her oyun için öyle diyelim buglar nasıl olsa düzeltilebilecek şeyler. Öyle iş mi olur. LoU2 ile ne alaka ayrıca? Oradaki durumda bütün medya tam puan vermişti burada ise durum farklı. Neyse önceden de değiğim gibi ilk günden oynanmaz bu oyun. Bekleyin doğru düzgün yamalansın öyle oynayın oyun zevkinize yazık etmeyin derim.

E-VrL
sSnake
8 Aralık 2020 21:21

TLOU2 meselesiyle benzerlik şurada: Deniliyor ki orada karakterlerin cinsel tercihleri üzerinden yüksek puanlar verdiniz, burada da trans birey sayısı az geldi diye puan kıranlar, düşük not verenler var.

Bir başka benzerlik de düşük veya yüksek puanlar verilmesinden bağımsız şekilde, incelemeyi kaleme alan veya oyuna dair görüşlerini, eleştirilerini dile getirenlerin söylediklerine değil karakterlerine yönelik eleştirilerin ön plana çıkması. Ve bunu yapanların da oyun hakkında en ufak bir bilgisinin olmaması. Zira oyun henüz çıkmadı, henüz oynamadık, ne olup bittiğini bilmiyoruz. Ama nasıl oluyorsa herkes herşeyi biliyor ve karşısındakini aşağılama veya suçlama hakkını kendisinde görüyor bu gibi örneklerde. Hal böyle olunca da oyuna dair (varsa) esas eleştirilecek noktalar, arkaplanda kalıyor; övülebilecek noktaların da arka planda kaldığı gibi. Yani iş esas düzleminden çıkıp çok anlamsız bir kutuplaşmaya varıyor. Yazıda da kast edilen esas olarak bu durumdu. Umarım bu sefer daha net ifade edebilmişimdir.

sSnake
E-VrL
10 Aralık 2020 17:36

Anlaşıldı, açıklama için teşekkürler. Demek ki neymiş, oyunlar gerçek hayat politikalarının yapılmaması gereken mecralar. Bir şeyleri kanıtlamak için oyunlar ve eğlence sektörü genel olarak araç edilmemeli ve birilerinin görüşünün popüleştirildiği, maşa olarak kullanıldığı araçlara dönüştürülmemeli. Herkesin her şeyi aynı şekilde düşünüp har konuda aynı görüş sunması beklenmemeli.


oiseaux
8 Aralık 2020 15:48

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

doksanlariozleyenadam
8 Aralık 2020 15:00

naughty dog gibi işinin ustası firmanın 7 sene uğraşılmış kaya gibi oyununu senaryosu işine gelmedi diye gömdü bu yeni yetme tayfa bunu mu harcamayacak

cavegamer3530
8 Aralık 2020 14:57

Oyun herkese hitap etmeyecek patlayacak skyrim vs gibi rpg oyunları sevenler sevecek fps aksiyon bekleyenler meh diyecek sevenide olacak sevmeyenide ben çok hype yapmıştım soğudum 450 lirada az değil çıksın biraz bakıp öyle alacağım 

allalla
8 Aralık 2020 13:52

kim ne verirse versin ben önsipariş ile aldım ve neredeyse 1 yıldır bekliyorum. herkes deneyimleyip kendi puanını verir; yeter ki şu optimizasyon sıkıntısını ilk gün yamalarıyla düzeltsinler.

ocelot1789
8 Aralık 2020 13:48

PC Gamer 78 vermiş o biraz şüphe uyandırıcı ama bakalım.

Anravs
8 Aralık 2020 12:05

Slant Magazine yine yok ;(

E-VrL
Anravs
8 Aralık 2020 18:14

Ben de özledim :)


Kutsikome
8 Aralık 2020 12:02

GameSpot veya IGN gibi geçmişte abuk sabuk puanlama skandalları sebebiyle zaten güvenimin kalmadığı sitelerden ziyade şahsen, PCGamer'ın oyuna 78 puan vermesi şaşırttı. Gerçi şunun şurasında PreLoad yapmış beklemekteyim. Çıkar çıkmaz 2-3 hafta boyunca akşamları komple oyuna gömülmeyi düşünüyorum. Sonuna kadar oyuna kendimi kaptırıp kendim puanlamamı yaparım^^

Wolflex
8 Aralık 2020 11:48

Birisinin 5 puan verdiği oyuna diğer 3 veriyorsa burada ya çok verende bir çakallık vardır ya az verende. Böyle durumlarda oyunu denemeden almam. Beklenti çok fazla şiştiği için artık çoğu kimse de memnun olmayacaktır.

raptiye_rap
Wolflex
8 Aralık 2020 22:08

mantığa gel, incelemeler öznel şeylerdir. bir oyun bir ürünün genel anlamda beğenilmesi herkesin aynı düşüneceğini göstermez. beğenmeyen de çıkabilir illa ki.


Parolamı Unuttum