DayZ'nin Yaratıcısı ARK'ın Fiyatına Ateş Püskürdü

ARK'ın yüksek fiyatına tepki verenlerden biri de Dean Hall oldu

DayZ'nin yaratıcısı Dean Hall attığı bir dizi tweet ile sazı eline aldı ve ARK: Survival Evolved'un bir anda tavan yapan fiyatını sert bir dille eleştirdi. Oyunun erken erişimden çıkınca fiyatının yükseleceğini biliyorduk, ama oyunun geliştiricisi Studio Wildcard sürpriz bir kararla oyunun çıkışına daha bir aydan varken fiyatını 30$'dan 60$'a (bizim için 90 lira) yükseltmişti. Dean Hall mesajlarında Ark'ın fiyat değişimini fahiş olarak yorumlarken, sebebininin de net biçimde açgözlülük olduğunu düşündüğünü söylemiş.

Tabi Hall'un kullandığı dil biraz daha sert, mesajında gördüğünüz gibi tam olarak "****ing OUTRAGEOUS" demiş ama bu tepkisinin sebebini ARK'ın büyük bir hayranı olmasıyla açıklıyor. "Oyun stabil hale geldiğinde fiyatına değeceğini düşünüyorum. Ama dikkatinizi çekerim, 'stabil hale geldiğinde'. Oyun bunu sağlamaktan çok uzak ve hatalarla dolu."

Tabi Hall'e "milletin erken erişimini boşver de kendi erken erişimine bak" diyenler çıkacaktır, hatta Twitter hesabına baktığımızda bu yönde çok sayıda yanıt aldığını da görüyoruz; sonuçta DayZ 2012 yılından beri Erken Erişim'de ve daha yeni yeni betaya girmeye hazırlanıyor. Ancak Hall'un PCGamer'a eposta yoluyla verdiği röportaj kendisinin erken erişim süreçlerine nasıl baktığını anlamamız açısından önemli ipuçları taşıyor. Bu yüzden röportajın önemli kısımlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Hall "oyunun bir hayranı olarak 60$'lık fiyatını hak etmesi için ne yapması gerektiğini düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle cevap vermiş: "Böylesine bir "AAA" fiyat etiketinden beklentilerim çok yüksek olurdu. Çoğu kişi oyunların erken erişimde çok uzun süre kalmasına takmış durumda, ama açıkçası ben bir oyunun hatalarından tamamen arınana kadar Erken Erişimde kalmasını, aceleyle geliştirilip aceleyle fiyat artışı yaşamasına tercih ederim. ARK'ın da DayZ veya diğer Erken Erişim oyunları gibi fiyatından beklenen performansı ve hatasızlığı sunana kadar Erken Erişimde kalması gerektiğine inanıyorum."

Erken Erişimden çıkan oyunlar için uygun fiyat artışının ne olduğu yönündeki bir soruyu ise Hall şu şekilde yanıtlıyor: "ARK son derece başarılı bir oyun ve bu fiyat artışı kararı bu başarıyı gölgelemeyecek. Yani aslında ne fiyat isterlerse koyabileceklerini söyleyebilirsiniz. Ama bir tüketici olarak fiyatı belirleyen kişilerin oyunun şu andaki durumunu umursamadıklarını ve tek istediklerinin bir an önce oyunun mağazalarda satılmaya başlamasını istediklerini söyleyebilirim."

Hall oyunların hatasız olduğundan emin olunana kadar Erken Erişimde kalması gerektiğini ve oyuncuların da bu kararı desteklemesi, hatta geliştiricileri buna cesaretlendirmesi gerektiğini düşünüyor. "Sırf geliştirici raflara kutu kutu oyunlarını dizmek istiyor diye Erken Erişimden erkenden çıkmasını kabul etmemeliyiz" diye de ekliyor.

ARK: Survival Evolved'un bu eleştirileri hakedip haketmediğine karar veremiyorsanız Oğulcan'ın kendi deneyimlerini paylaştığı ARK Survival Evolved yazısını okumanızı da şiddetle öneriyorum.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum