Devolver Digital'ın Kurucusu Steam İle Epic Arasındaki Rekabete Değindi

Steam'i öven, Epic'i anlayan açıklamalar

Devolver Digital'ın kurucu ortaklarından Graeme Struthers, Gamespot'a verdiği röportajda Steam ile Epic Games arasındaki rekabete ve oyuncular arasındaki taraf tutma olaylarına değindi.

Bildiğiniz gibi Epic mağazasına özellikle de exclusive oyun çekmek için kesenin ağzını açan bir firma. Hem bunlar için satış garantisi bazında ödeme yapılıyor, hem de Steam'in %70 kar payına karşılık geliştirici ve yayıncılara %88 kar payı ödüyor. Hal böyle olunca da Epic'in dijital platformunun çoğu geliştirici için cazip bir merkez haline geldiğini görebiliyoruz. Control'e 10 milyon dolara yakın bir para ödenmiş olduğunu duymak eminim ki diğer geliştiricilerin de gözlerini parlatmıştır.

Struthers, Steam'in ortaya çıkışının PC oyunculuğu açısından bir dönem noktası olduğunu ve Devolver ve benzer stüdyoların başarısında Steam'in çok büyük payı olduğunu söylüyor.

"Her ay ödemelerimizi tam zamanında ve eksiksiz olarak alıyoruz. Yayıncılarla yaptığımız hesap denetimlerinde rapor edilen satışlardaki tutarsızlıkları hepimiz yaşamışızdır. Ancak Steam her ay isabetli, şeffaf ve düzgün biçimde ödeme yapmıştır."

Struthers ayrıca Steam'in 70/30 kar payı dağılımının da dönemin gerçeklerine göre çok iyi olduğunu belirtmiş. "Steam'den önce oyun yayıncıları olarak belki %25 kar ettiğimiz, ki o da başarılı olduğumuz taktirde,  bir modelden geliyorduk. 70/30'luk bir ilişki ciddi anlamda dönüştürücü bir değişiklikti ve bu da geliştiricilerle ilişkilerin yenilenmesine yol açtı. Eğer ortada para varsa ve elinize daha sık geçiyorsa, geliştiricilerle daha iyi anlaşmalar yapabiliyorsunuz."

Struthers rekabetin güzel bir şey olduğunu, Epic'in cömert kar dağılımı ve exclusive peşinde koşmasının kötü bir şey olmadığını söylüyor (Devolver'ın da daha önce Sony ve Microsoft ile konsol için exclusive anlaşmaları yaptığını belirterek) ancak Steam ile Epic'in bire bir kıyaslanamayacağını da belirtiyor. "Steam platformuna kim bilir kaç yüz milyon dolarlarca yatırım yaptı, Epic'ten henüz böyle bir şey görmedik. Yapmayacaklarını söylemiyorum, umarım yapacaklar. Ama özellikler ve geliştiricilere sunulan araçlar bakımından alınacak çok yol var. Ama rekabet iyidir" diyor.

Sonuçta kendisi gayet mantıklı noktalara değinmiş ve yaşananların oyuncular, geliştiriciler ve yayıncılar bakımından olumlu taraflarını öne çıkarmış. Takım tutar gibi platform tutanların satır aralarını iyi okuması lazım bence.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum