Donanım İnceleme - Asus ROG Strix SCAR III G731G

Asus, bir oyuncu dizüstü sisteminde olabilecek bütün doğruları yapmış

Asus’un ROG Strix serisi gerçekten ilginç. Hemen her ürün grubuna yayılmış olan bu seri başta Republic of Gamers markası altındaki daha hesaplı ürünleri kapsar gibiydi. Ama sağlam fiyat performans dengesi ve ürün tasarımındaki ayakları yere basan ve akıllı tercihler, Strix’i diğer ürün gruplarından daha popüler hale getirdi. Son iki yıldır Asus da Strix ürünleri için daha üst seviye modeller çıkarır oldu. Aynı Asus’un içinden bir ROG markası çıktığı gibi, ROG’un içinden de bir Strix çıkarsa şaşırmayacağım.

Strix ailesinin en popüler üyesi de dizüstü oyuncu bilgisayarlarındaki SCAR ve bu oyuncu canavarı yeni iterasyonu SCAR III’ün 17” modeliyle ofisimizi ziyaret etti. Detaylara girmeden önce SCAR’ın bir de HERO isminde bir ikiz kardeşi olduğunu söyleyeyim. Aralarındaki fark birinin FPS diğerinin MOBA oyuncularını hedeflemesi. SCAR, FPS için olan.


ROG Strix SCAR’ın bu yeni versiyonunda ilk dikkatimi çeken üzerindeki 144Hz 3ms IPS ekran oldu. Yüksek tazeleme oranı hem ekranın akıcılığını arttırıyor hem de mücadeleye dayalı oyunlarda avantaj sağlıyor. Aslında Strix SCAR III’ün bir de 240Hz ekrana sahip modeli var ancak bizim incelediğimiz 144Hz’di.

Bu hertz’e bu GPU

Elbette yüksek tazeleme hızına sahip bir monitörün faydasını görebilmek için sistem performansının buna ayak uydurabilmesi ve oyunları 144 FPS oynatabilmesi gerekiyor. Benim incelediğim model Intel Core i7-9750H işlemci, 16GB 2666MHz DDR4 bellek ve GeForce RTX 2060 ekran kartı sayesinde bunun altından kalkabiliyordu. En popüler FPS/TPS oyunlardan Fortnite ve Counter-Strike’la yaptığım denemelerde en üst ayarlarda tutarlı olarak 100 Hz’in üzerinde sonuç aldım. Ama ekran tazeleme hızı 240Hz olsa, sanıyorum ekran kartının da en az GeForce GTX 2070 olması gerekirdi ki hakkını verebilsin.

Mücadele oyunlarını bırakıp AAA oyunlara geldiğimizde performans da düşüyor elbette ama halen sağlam görüntü kalitesi ve performans alıyorsunuz. Mesela The Division 2’de Ultra ayarlarda ortalama 60 FPS performans alabildim. Elbette ayarları düşürerek FPS’yi de yukarı zorlayabilirsiniz. Burada yüksek grafik kalitesiyle yüksek tazeleme hızı arasında seçim yapmak size kalmış. Ama avantajımız ekranın 144Hz destekleyerek buna imkân sağlaması.

Strix Scar III 128GB ila 1TB arasında değişen SSD’lerle geliyor. Bizdeki model 256GB’a sahipti ve sürücü okuma yazma performansları fazlasıyla tatmin ediciydi. Ayrıca SSD ne olursa olsun bir de 2.5” 1TB SSHD’ye (Hybrid Drive) sahip. Asus’un standart HDD yerine SSHD tercih etmiş olması iyi olmuş, yoksa tez vakitte sürücü yükseltmenizi tavsiye edebilirdim. Ayrıca çift sürücü yuvası olması önemli bir özellik. Artık ince oyun bilgisayarlarının çoğu tek M2 sürücü yuvasıyla gelir oldu, tercih yaparken buna dikkat etmekte fayda var.

Doğru tercihler, doğru ergonomi

Bu yeni modelle birlikte kasa tasarımı da değişmiş ve SCAR ergonomi olarak da kendini biraz daha yukarı taşımış. Öncelikle yeni kasa tasarımı çok şık gözüküyor. İlk SCAR’dan çok biraz daha Zephyrus’a yaklaşmış gibi çizgileri. Üretim kalitesi de çok sağlam. Cihazın hiçbir yeri esneyen, gevşeyen, zayıf ve ucuz hissettiren yapıya sahip değil ki bu ince oyuncu bilgisayarlarında çok gördüğüm bir hata. Ama Strix SCAR III açıkçası taş gibi hissettiriyor.

Ergonomi açısından klavye ve touchpad de üzerine düşeni yapıyor. Her biri tek tek RGB aydınlatılmış Chiclet tipi tuşlar çok iyi hissettiriyor. Oldukça geniş olan touchpad’in kullanımı da çok iyi ve fare tuşları ayrı olarak eklendiği için çok kolay olmasa da touchpad’le oyun oynamak nispeten mümkün.

Strix SCAR III’de beni en çok memnun eden tasarım noktalarından biri de portların yerleşimi oldu. Asus cihazın sağ tarafına tek bir port dahi koymamış, bu sayede siz oyun oynarken oradan çıkan kablolar farenize dolanmıyor. Elbette solaklar için bir faydası yok bunun. Cihazın sol tarafındaysa 3 adet USB 3.1 portu ve kulaklık girişi bulunuyor. Daha ağır kabloların bağlantılarıysa arkaya alınmış: RJ-45 ağ girişi, HDMI 2.0b portu, USB 3.1 Type-C ve adaptör girişi. Kısacası Asus bir oyuncu bilgisayarı için ideal port miktarı ve dizilimini SCAR III’le yakalamış.

Sistemde beni şaşırtan son noktaysa 4W’lık çift hoparlörün performansı oldu. İnce bilgisayarlardan adam gibi ses çıkmasına alışkın değiliz sonuçta. Ama Strix SCAR III’e hoparlör veya kulaklık takmadan çok rahat oyun oynayabilir, video izleyebilirsiniz. Elbette baslardan feragat edeceksiniz.

Kısacası ROG Strix SCAR III’le Asus bir oyuncu dizüstü sisteminde olabilecek bütün doğruları yapmış. Açıkçası yüksek konfigürasyon çıkarmak, metal gövde yapmak herkesin harcı, ama sırf bunlarla kaliteli ürün olmuyor. Önemli olan bu doğru tercihleri ve bileşenleri bir araya getirmek. Elbette bu kadar doğru ve kalite üst üste gelince Strix çok da hesaplı bir sistem değil. Piyasaya henüz gireceğinden net fiyatı belli değil ama diğer ROG modellerine bakarak 15-20.000 TL aralığında olacağını tahmin edebiliriz. Ama bu aralarda oyuncu bilgisayarı bakıyorsanız ROG Strix SCAR III’ü sakın es geçmeyin.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum