Donanım İnceleme - HP Pavilion Gaming 16

Kuralları değiştiren hesaplı bir bilgisayar

Yaklaşık beş sene önce başladığı Omen macerası ile HP oyuncu sistemlerinde çok şeyi değiştirdi. Kendine has çizgisi ve çarpıcı sistem tasarımlarıyla oyuncular için önemli markalardan biri haline geldi HP Omen. Ama bütün bu süre boyunca hep bir gölgesi vardı; Pavilion Gaming.

Daha basit tasarımlar, daha mütevazi konfigürasyonlar, daha uygun fiyatlar. Çok akılda kalmayan, göze çarpmayan ama düşük bütçeli pek çok oyuncunun derdine deva olan çözümler.

Ama görünen o ki artık HP bu düşük fiyatlı serinin de tasarım ve karakter olarak bir yere gelmesi gerektiğine karar vermiş. Üstelik daha da ilginci HP Pavilion Gaming, daha önce görmediğimiz bir yenilikle geliyor.

Eğer bu yazıya bir yerlerde denk gelmiş okuyor olsaydım, yazının başlığında hata yapıldığını düşünürdüm. Çünkü dizüstü bilgisayarların popüler iki ebatı vardır: 15” veya 17”. Haliyle bu ürünün de Pavilion Gaming 15 veya 17 olması gerekir. Artık değil, çünkü HP dünyanın ilk 16.1” ekranlı oyuncu sistemini yapmış, en azından biz daha önce duymamıştık.

Pavilion Gaming 16 (16-a0006nt) halen diğer 15.6” dizüstü sistemlerle aynı ebatlarda bir kasaya sahip. Sadece 26,25cm’lik bir derinliği ve 37cm’lik bir genişliği var ve orta boy dizüstü çantalarına çok rahat sığabiliyor, ağırlığı da 3kg. Yani 15.6”in büyüklük ve ağırlığında olan sistem ekranını yaklaşık %8 oranında büyütmüş oluyor. Buna hiçbir oyuncunun hayır diyeceğini sanmayız, umalım da bu tip sistemler için standart hale gelsin.

Cesur bir tasarım

Pavilion Gaming’deki diğer bir gelişim ise öncekine göre tasarımın tamamen yenilenmiş olması. İki sene öncesine kadar Pavilion Gaming modelleri tasarım ve görünüş olarak HP’nin ikonik genel kullanım ve multimedya serisi Pavilion’ın çizgilerini taşırdı. Ama geçen sene bu modellerin tasarımı tamamen değişti ve daha çok Omen serisini andıran, yeni bir tasarıma geçtiler. Sistemin arkasındaki şık ve geniş hava çıkış ızgaraları, hem gövde hem de ekranın bitişte kırılarak kelebek şeklinde açılması, geri aydınlatmalı klavye ve onun üst tarafındaki poligonal şekilli hava girişi. Tüm detaylarıyla şık ve zarif bir oyuncu bilgisayarının çizgilerini taşıyor. Üstelik bu sadece görüntü olarak Pavilion Gaming’in “ben oyuncu sistemiyim” diye bağırmasına yol açmıyor, aynı zamanda daha güçlü bir soğutma ve oyunculara yönelik başka özelliklerle gelmesini sağlıyor.

Dengeli bir konfigürasyon

Pavilion Gaming 16’nın konfigürasyonuna baktığımızda 10. nesil Intel i5-10300H işlemci, 16GB DDR4-2933 bellek ve NVIDIA GeForce GTX 1650 ekran kartı ile geldiğini görüyoruz. Dengeli ve hesaplı bir bilgisayar için ideal bir konfigürasyon, hem işlemcinin hem de ekran kartının son nesil olması önemli. Üstelik 1TB normal diskin yanı sıra 256GB M.2 SSD de var. LoL veya Fortnite gibi rekabetçi online oyunları hiç sorunsuz onarsınız, yeni AAA oyunları da grafiklere biraz ayar çekerek çalıştırabilirsiniz.

Bu fiyat seviyesindeki sistemlerde en çok dikkat etmeniz gerekenlerden biri işletim sistemi. HP fiyatı düşürmek için kolaya kaçmamış ve sistem Windows 10 Home 64 yüklü olarak geliyor ki bizce ideali de bu. Evet hesaplı bir bilgisayar ama halen bir ton para veriyorsunuz, bir de bedava işletim sistemleri, kopyalar, kırmalarla uğraşmayın, bilgisayar alırken işletim sistemine mutlaka dikkat edin.

Pavilion Gaming 16’nın güçlü olduğu diğer bir nokta da ses kalitesi. Üzerindeki çift hoparlörü B&O işbirliği ile geliştirilmiş ve HP Audio Boost özelliğine sahip. Bu sayede tatmin edici bir ses alabiliyorsunuz. Sistemde kullanılan güçlü pil sayesinde de 7 saat 30 dakikaya kadar video izleyebiliyorsunuz. Yani bu oyun oynamanın yanı sıra, büyük 16.1” ekranı ve 300nit parlaklığı ile uzun süreler Twitch veya Netflix izlemek için de iyi bir sistem. Üstelik hızlı şarj özelliği sayesinde piliniz 45 dakikada %50 oranında doluyor. Özellikle okulda bilgisayar kullananlar için kritik bir özellik.

Hesaplı bir sistem alırken bile iyi bir markadan şaşmamak lazım ki sonradan ısınma problemleri, fan gürültüleri, çalışmayan parçalarla boğuşmayın. Ayrıca sistemde her şeyin yerinde olduğundan emin olun. Mesela USB Type-C portu, 802.11ac ağ bağlantısı, Gigabit Ethernet portu, HD webcam gibi. Pavilion Gaming 16 günlük kullanımınızda ihtiyacınız olacak tüm özellikleri karşılıyor.

Yeni Pavilion Gaming 16 ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum