Donanım İnceleme - LG UltraGear 4K 27GN950

Mükemmel monitör böyle bir şey mi?

Bu kadar bela ve sorunla boğuştuğumuz bir yılda, PC oyunculuğunun nihayet 4K’ya geçtiğine inanabiliyor musunuz? Önüne ne engel koyarsanız koyun, oyun teknolojileri hız kesmek bilmiyor ve nihayet ultra çözünürlükte oyun oynatabilen işlemci ve ekran kartları piyasada. Ama iş bunlarla bitmiyor, 4K’nın hakkını verebilmek için monitörlerin de sınıf atlaması gerekiyordu. İşte bu yeni standart LG’nin 27”lik yeni 27GN950 modeliyle geldi, 4K / DisplayHDR / Nano IPS panel, 1ms tepki ve 144Hz tazeleme hızı, G-SYNC ve DSC uyumluluğu. Türkçeye çevirirsek harika görüntü, süper hız ve yüksek teknoloji.

Gelin işe kalbinden, kullanılan Nano IPS’den başlayalım. Zaten IPS’in en doğal ve geniş skala renklere sahip panel teknolojisi olduğunu, profesyonel tasarımcılar tarafından kullandığını duymuşsunuzdur. Ama Nano IPS ile LG renk gamını IPS’e göre %35 daha da yükseltmiş ve sonuç diğer LCD monitörlerle kıyaslanamaz, renk genişliği olarak en pahalı OLED TV’lerle aynı seviyede. Bu renk zenginliğini yüksek parlaklık ve kontrastla birleştirip, 10bit resim işleme eklediğinizde ağzınızı açık bırakan bir görüntü kalitesine ulaşıyorsunuz. Zaten bu yüzden LG 27GN950, VESA’nın DisplayHDR 600 sertifikasına sahip.

Görüntü teknolojilerinde HDR bugün en önem vermemiz gereken konulardan ama aynı zamanda en kafa karıştırıcı olan. Yakında detaylı bir rehberle HDR nedir, uzun uzun anlatmayı düşünüyorum. Ama en en basiti, bilgisayar monitörlerinde bugün önemli olan tek HDR var o da “DisplayHDR”. Peki bu ne demek? Şahane görüntü kalitesi demek. Aynı hoparlörlerdeki THX sertifikası gibi. Detaylarına hiç ihtiyacınız yok, monitör alırken “DisplayHDR” var mı, VESA logosu var mı mutlaka bakın.

Görüntü ve Hız Bir Arada

Aslında LG, Nano IPS paneli birkaç senedir farklı modellerinde kullanıyor. UltraGear 27GN950 modelinde özel olan, bu panelin ilk defa bu çözünürlükte 1ms tepki süresi ve 144Hz ile geliyor olması. Yani bu şahane görüntü kalitesi zaten vardı, ama oyunculara uygun değildi. Artık hem görüntü kalitesi hem hızı bir arada alabiliyoruz. Böylece oyunları hem görüntüde gecikme olmadan hem de en güzel haliyle oynayabiliyoruz.

LG 27GN950’nin 4K’da bu kadar hızlı olmasını sağlayan, görüntü aktarımını sıkıştırarak hızlandıran DSC teknolojisi. Bu NVIDIA’da 16 ve 20 serilerinden, AMD’deyse 5000 serisinden beri desteklenen bir teknoloji ve eğer 4K bir monitör bakıyorsanız %99 sizde de vardır. DSC’nin yanı sıra 27GN950, hem G-Sync hem de Freesync destekleyerek görüntü kırılmalarının da önüne geçiyor.

Bütün bunları topladığınızda UltraGear 27GN950’nin bilgisayar monitörleri için en üst seviye görüntü kalitesi verdiğini söyleyebiliriz. Ama iş monitör olunca bu görüntüyü nasıl bir çerçeveye oturttuğu, ergonomisinin nasıl olduğu da önemli. Bu monitörde kenarlar o kadar ince ki neredeyse hiç çerçevesi yok ama monitörü ayakta tutan oldukça şık bumerang şeklinde bir metal ayağı var. Fütüristtik tasarımı ve kırmızı ince detaylarıyla masanızın üzerinde hem az yer kaplıyor hem de çok şık duruyor.

Renk şenliği

Ama ergonomi deyince benim bir monitörde ilk baktığım şey menüsü, çünkü kullanışsız bir menü yıllarca elinize dolanır. LG 27GN950’de oldukça detaylı bir menü var ve monitörün altındaki mini bir joystick ile kolayca kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca menüye hiç girmeden, yanındaki tekerlekle RGB modları arasında gezinmek de mümkün.

Ama monitörün arkasındaki RGB aydınlatmayı görmeniz gerek. Oldukça güçlü ledlerin, geniş bir çemberde dizildiği aydınlatma ilk açtığınızda resmen gözünüzü alıyor. Ama bu iyi bir şey, çünkü RGB aydınlatma kendi güzel dursun diye değil, önüne yerleştirdiğiniz bütün duvarda ambiyans yapsın diye düşünülmüş. Yazılım çeşit çeşit RGB modlarının yanı sıra sizin müziğinize ve ekrandaki görüntüye göre de arkasındaki duvarı aydınlatabiliyor.

Ayrıca monitörün arkasında Display Port 1.4’ün yanı sıra çift HDMI, USB-C, kulaklık ve mini bir USB hub bulunuyor. Böylece aynı zamanda hem PC hem de konsol ve diğer cihazlarınızı bağlayabiliyorsunuz.

İşte oyuncu monitörlerindeki yeni standardımız bu. Geniş renk gamı, parlaklık, kontrast ile harika bir 4K görüntüyü, 1ms ve 144Hz ile süper hızda ve G-Sync desteği ile vermek. LG UltraGear 27GN950 oyuncu monitörlerinde çıtayı yükseltmekle kalmıyor, bunu eksiksiz bir ürün olarak sunuyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum