Donanım İnceleme - Razer Kaira X

Tüm cihazlara hükmedecek bir kulaklık

İnsan elinin altında çok sayıda farklı cihaz olduğunda bunların hepsinde de rahatça kullanabileceği bazı donanımlara ihtiyaç duyuyor. Xbox ile PC arasında neyse ki çok güzel bir donanım uyumu var ama tek bir donanımla aynı uyumu PC, PlayStation, Xbox ve akıllı telefonlar arasında yakalamanın keyfi gerçekten de başka. Razer Kaira X tam da bunu yapan ve fiyatına göre bir hayli güzel performansa sahip bir kulaklık.

Razer Kaira X yeni bir kulaklık değil, çıkalı bir hayli oluyor aslında. Yani şimdi size kulaklığı kullanmaya daldım , o yüzden inceleme gecikti dersem inanmazsınız belki ama gerçekten de buna yakın bir şeyler oldu. Kulaklığın Xbox performansını da denemek istemem, ödünç Series S bulana kadar bir hayli vakit kaybetmem, sonrasında unutmam falan derken bugüne kadar geldik :) Ama iyi ki de beklemişim, çünkü kulaklığı sanırım mümkün olan tüm platformlarda deneyimlemiş oldum.

Tüm cihazlarla uyumlu olan modelin üst kısmında PS5, PS4 ve Xbox yazıyor, ona dikkat etmek lazım

Bu ufak itirafı geride bıraktığımıza göre Kaira X'e geri dönelim. Kulaklığın renklerini gördüğünüzde bunun PlayStation 5 için tasarlandığı fikrine kapılabilirsiniz. Zaten kutusu da geleneksel Razer yeşili değil de PlayStation mavisi. Kulaklığın kendisi de beyaz ağırlıklı, siyah ve mavi detayları var. Ancak ilk izlenimin aksine bu kulaklık sadece PlayStation ile değil Xbox One ve Series ile de, PC ile de, mobil cihazlarla da uyumlu. Çünkü bağlantı noktası olarak 3.5mm jack kullanıyor. Razer bunun ardından Kaira X for PlayStation ve Kaira X for Xbox olmak üzere iki ayrı modele gitti, bu kulaklıkların diğer cihazlarla uyumlu olup olmadığını bilmiyorum ama en azından elimizdeki Kaira X için böyle bir uyumsuzluk söz konusu değil.

Kaira X tasarımsal olarak bu tür bir kulaklıktan bekleyeceğiniz rahatlığa ve ayarlamalara sahip. Kafa bandının yastığını Kraken'e göre bir miktar daha rahat buldum, uzun kullanımda bile hiç rahatsız etmedi. Kulak yastıkları da inanılmaz rahat, yumuş yumuş bir kumaş kullanılmış ve kulağınızı sardığını hissetmiyorsunuz bile. Sıcak havalarda suni deri yastıklar kadar terleme de yapmıyor bu sayede. Kulaklık kısımlarının boyu elbette ayarlanabiliyor, bu da kafanıza tam oturacak şekilde ayar yapabilmenizi sağlıyor. Kulaklığın ağırlığı da 300 gramın altında, bu da olumlu bir detay.

Deneyimlerimden yola çıkarak Kaira X'in en iyi sonucu PC'de verdiğini söyleyebilirim, ses seviyesini gerçekten de beğendim. PlayStation ve Xbox'ta ise ses bir miktar düşükmüş gibi hissettim, sanki PC'de olduğu kadar yüksek seviyede ses duymuyormuşum gibiydi. Bunun temel nedeni konsollarda kulaklığı gamepad üzerinden bağlıyor olmamız olabilir. Bire bir aynı kulaklığı farklı cihazlarda deneyince bu tür farkları daha rahat yakalayabiliyorsunuz. Ancak bu demek değil ki konsollarda seviye düşük, bu söylediğim sadece PC ile konsollar arasındaki fark. Kulaklığı doğrudan telefona bağlayınca da ses gümbür gümbürdü mesela.

Kaira X'in mikrofonu öyle ahım şahım bir mikrofon değil ama iş görüyor. Açıkçası mikrofonun çıkarılabilir olmasını isterdim, çünkü o zaman bu kulaklığı dışarıda da telefonla birlikte kullanmak mümkün olurdu. Bu haliyle o çıkıntı mikrofonla birlikte otobüse binip de kafanızda Kaira X ile müzik dinlemezsiniz. Halbuki gerek renklerinin sadeliği, gerek Chroma'sının olmamasıyla tam da dışarıda kullanılabilecek bir görselliğe sahip. Mikrofon olayını kaçan bir fırsat olarak değerlendiriyorum.

Kaira X'in kontrolleri kablo üzeri değil, kulaklığın sol kısmında. Burada mikrofonu açıp kapama tuşu ve ses ayarlama tuşu bulunuyor. Şarkı geçme, durdurma, geri sarma gibi multimedya kontrolleriyse mevcut değil. Bu da aslında bu kulaklığın multimedya kullanımını (buna dizi, film vs seyretmek de dahil) değil de oyun oynamayı hedeflediğini gösteriyor. Kaira X'in oyun performansı ise gerçekten güzel, bas ve tiz dengesinde rahatsız edici bir unsura rastlamadım. Kablolu oluşu da zaten herhangi bir gecikmenin söz konusu bile olmadığı anlamına geliyor.

Sonuç olarak evinde fazla sayıda cihazı olanlar için günlük kullanımda kesinlikle tercih edilebilecek kalitede bir kulaklık Kaira X. Alışveriş sitelerinde 900 - 1000 TL arası fiyatlara bulunabiliyor ki bu kalitedeki bir Razer kulaklık için kabul edilebilecek bir fiyat aralığı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki sadece PlayStation 5 veya sadece Xbox Series için özel bir kulaklık arıyorsanız daha pahalı modelleri tercih edebilirsiniz, ama benim gibi bir eve bir kulaklık yeter diyenlerdenseniz Kaira X işinizi hayli hayli görecektir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum