Eşya Kutularına Karşı Amerika'dan Da Sesler Yükseliyor

Hem de ne yükselmek

Hawaii temsilciler meclisinde 2009 yılından beri görev yapan, Demokrat parti üyesi Chris Lee mikrofonların karşısına geçti, özellikle de Electronic Arts'ın ve Battlefront II'deki eşya kutularının ismini vererek video oyun yayıncılarının 'yıkıcı davranışlarıyla' mücadele etmek için gereken adımların atılacağını söyledi.

Chris Lee'nin bu açıklamayı yapmaktaki sebebinin son günlerde EA ve Battlefront II'deki mikro ödemelerle ilgili dönen tartışmalar olduğu çok açık çünkü Lee'nin YouTube üzerinden yayınladığı videonun isminde doğrudan EA ismi geçiyor. Chris Lee açıklamasında Battlefront II için ne diyor biliyor musunuz? "Çocukları para harcamak için kandırmak üzere tasarlanmış Star Wars temalı çevrimiçi bir kumarhane. Bir tuzak."

Chris Lee interneti son derece aktif olarak kullanan bir politikacı ve oyun dünyasına da yabancı değil. Kendisi bu videonun yayınlanmasının ve izlenmeye başlanmasının hemen ardından Reddit'teki /r/gaming sayfasına uzunca bir mesaj göndererek konuyla ilgili düşüncelerini detaylandırdı. Önemli kısımları özet geçecek olursam Chris Lee şunları söylüyor:

"Hawaii'de bu konu hakkında harekete geçmiş olsak da, diğer eyaletlerle de bu sorunla nasıl başa çıkacağımıza karar vermek için görüşme halindeyiz. Federal seviyede değişiklik güç olsa da eyaletler ayrı ayrı harekete geçebilir. Ama bunu seçilmiş yöneticilerin tek başına yapması mümkün değil. Desteğinize ihtiyaçları var. Öğretmenlerinizi arayın, camia liderlerinizi arayın. Onlara bağlı oldukları meclis üyelerini aramalarını söyleyin. Ben bu savaşın kazanabileceğine inanıyorum.

Bu tür eşya kutuları ve mikro ödemeler aynı kumarhaneler gibi insan psikolojisini sömürmeye ve üzerinden kazanç sağlamaya odaklı olarak tasarlanmış şeylerdir. Bu tür sömürücü mekanizmaların ve yanıltıcı pazarlama hamlelerinin küçük yaştaki oyunculara da satılan oyunlarda yeri yoktur. Hatta hiçbir oyunda yeri yoktur. Bu duruma müdahale etme gücüne sahipsiniz. Ya şimdi tepki gösterecek, ya da bunun normalleşmesine izin vereceksiniz."

Eğer Chris Lee'nin hayal ettiği gibi birden fazla sayıda eyalet bu konuda harekete geçer ve güçlerini birleştirirse işin rengi ciddi olarak değişebilir. İçerisinde eşya kutuları bulunan oyunların belli bir yaşın altındaki oyunculara satılması yasaklanırsa bu durum satışları önemli derecede etkileyebilecek bir faktör olur. Eyalet temsilcilerinden Sean Quinlan bu konuyu sigara yasaklarına benzetmiş: "Joe Camel'ın çocuklarımızı sigara içmeye özendirmesine izin vermedik, Star Wars'un da onları kumar oynamaya özendirmesine izin vermemeliyiz".

Avrupa'da yönetimler düzeyinde konunun ele alınmaya başladığını sizlere duyurmuştuk. Hollanda ve Belçika bu konuda araştırma başlatmıştı ve Belçika Kumar Komisyonu yaptığı bir açıklamayla eşya kutularının kumar olduğuna karar verdiklerini söyledi. Belçika Adalet Bakanı Koen Geens bunun üzerine video oyunlarındaki eşya kutularının yasaklanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Bununla ilgili detayları da gün içerisinde sizinle paylaşacağız sevgili Oyungezerler.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum