Fifa 20'de Bizi Bekleyen Değişiklikler Neler?

Yepyeni bir oyun

Yıllar önce yaşadığı değişiklikler sayesinde tahtını PES’ten geri alan Fifa serisi, son yıllarda eleştiri oklarının odağı olmuş durumda. “Her sene aynı oyun” ifadelerini sıkça duyduğumuz Fifa, yıllar sonra ilk kez çok radikal değişikliklere ev sahipliği yapacak. En azından EA bizleri bu değişikliklerin oyuna etki edeceğine inandırmış durumda.

Pek çoğunuzun bildiği üzere yapımcı ekip son aylarda “Pitch Notes” adını verdiği blog yazıları ile gelecek yenilikleri detaylandırıyor. Bu yazıda biz de sizler için merak ettiğiniz o güncellemeleri açıklamaya çalışacağız.

Bire Birde Etkili

Değişimlerin ilk basamağında oyunun önemli mekaniklerinden olan bire bir anları geliyor. Bildiğiniz üzere Fifa 19’da özel yetenekleri olan bazı oyuncular savunmanın içerisinden kolayca geçerek gol atabiliyor, size de kumandayı duvara fırlatmak kalıyordu. Yapımcı ekip bu sistemi baştan aşağı değiştirmeyi planlıyor.


Bu anların “özel” olduğunu dile getiren EA, gerçek futbolda olduğu gibi oyuncuları sık sık bire bir pozisyonlarda bırakacak. Fakat hücum oyuncuları çalım attıkça çalımın başarılı olma şansı düşecek. Böylece tek bir oyuncunun tüm savunmayı altüst etme imkanı kalmayacak.

Tabi bu durum hücum oyuncularının etkisiz kalacağı anlamına gelmiyor. Özellikle forvet oyuncularının kaleciyle karşı karşıya kaldığı durumlarda pozisyonu çok daha sık gole çevirdiğini göreceğiz. Bu sebeple savunma oyuncularına da büyük yük düşecek.

Allahını Seven Defansa Gelsin

Savunma oyuncularından bahsetmişken tandeme gelecek değişiklerden de bahsedelim. Savunma oyuncuları EA’in “kritik anlar” olarak adlandırdığı pozisyonlar ile sık sık karşı karşıya kalacak.

EA, oyunun çok daha tepkili olacağının altını çiziyor her açıklamasında. Bu sayede oyuncuların son saniye tuş hareketleri bile pas, top kesme ya da şut anlarında etkili olacak. Geçtiğimiz senelerde oyunculara bu imkanın tanınmadığını açıklayan yapımcı firma, Fifa 20 ile bunun değişeceğini ifade ediyor.

“Active Touch” sistemini de cilalayan firma, oyuncuların momentumunu korumasına ve topa müdahale edişindeki aksiyonlarına yenilikler getirecek. Oyuncuların topa müdahale şekilleri ve ilk kontrolleri de değişecek.

Meşin Yuvarlak

EA’in öve öve bitiremediği diğer bir güncelleme ise top fiziklerine geliyor. Oyunun bu mekaniğinin tamamen “yeniden” tasarlandığını açıklayan firma; topun daha gerçekçi zıplayışına, dönüşüne ve rotasına el attığını ifade ediyor.

Bu sistem sayesinde EA, farklı topların farklı fizikleri olmasına olanak sağlamış. Tabi burada akıllara Fifa serisine “VOLTA FOOTBALL” adı ile geri dönecek olan sokak futbolu modu da geliyor. EA, oyunun çıkışına yaklaştığımız dönemlerde bu konuyla ilgili sürprizleri olacağını duyurdu. Yani evet, Volta’da farklı toplar ile oynayabileceğiz gibi görünüyor.

Yeni top fiziği sistemi haliyle oyunu çok daha gerçekçi kılacak. Örneğin oyuncular artık çok daha gerçekçi falsolar alan paslar ve ortalar açabilecek. Top bir kere yere değdiğinde gerçekçi şekilde sekerek rotasını buna göre çizecek.

Uzun paslar ve kötü pasların çok daha sert sektiğini görebileceğimiz bir oyun olacak Fifa 20. Oyuncuların bu pasları kontrol etmesi çok daha zor olacak. Zemin yıprandıkça topun sekmesi artacak ve pas hatalarının yüzdesi yükselecek.

Tabi ki yeni top fizikleri şut rotalarını da etkileyecek. 1950’lerde Brezilya efsanesi Didi’nin hayatımıza kattığı “Folha Seca” yani düşen yaprak vuruşları, Fifa 20 içerisinde çok daha sık görülen bir fenomen haline gelecek.

Şut rotaları oyuncuların yeteneklerine göre belirlenecek ve top buna göre hareket edecek. Örneğin hem topa yön verme hem de şut çekme yeteneği olan oyuncular çok daha net şutlar çıkarabilecek.

Mahalle Abisi Frikiği

Evet, sonunda Fifa serisinin duran top katliamına da nokta konulacak. Uzun süredir kimsenin nasıl kullanıldığını bilmediği ama bir şekilde gol atmayı başardığı duran top sistemi baştan aşağı değişiyor. EA, özellikle oyunculardan gelen geri bildirimleri değerlendirdiğini belirtirken yeni frikik sistemini 5 adımda tanımlıyor: hedef, pozisyon, güç, falso ve zamanlama.

Oyuncular ilk önce frikik atmak istedikleri bölgeyi ekranda çıkan yuvarlak ile işaretleyecek. Ardından frikik kullanıcısını istediğimiz pozisyona ayarlayabileceğiz. Burası önemli zira EA’in paylaştıklarına göre oyuncular topun etrafında dönmek yerine daha önceden belirlenmiş pozisyonlar arasında geçiş yapacak. Bu pozisyonların tamamı oyuncuya bir avantaj sağlayacak. Örneğin geniş açıdaki pozisyondan vurmanız halinde topa daha fazla falso verebileceksiniz.

Şut gücü ise artık topun rotasını belirleyen ana faktör olacak. Yavaş şutlar çok daha falsolu ve keskin rotalar ile kaleye ulaşırken, sert atılan şutlar daha direkt ve net olacak.

Topa falso vermek için ise futbolcunun topa gelmeye başladığı süre aralığını kullanmak gerekecek. Bu an içerisinde farklı falsolar verebilmek için sağ analoğu kullanmak gerekecek.

Üstü Toz Tutan Modlar

EA’in en çok eleştiri aldığı nokta, her zaman Fifa serisinin –para basan- FUT kanadı ile ilgileniyor olması. Oyuncular oyun içerisindeki diğer modların artık yaşlandığını ve toz tutmaya başladığını söyledikçe kafasını çeviren yapımcı, bu kez eline bir toz bezi alarak eski modları cilalamaya başlıyor.

Öncelikle bir dönemler herkesin favorisi olan Pro Club modundan bahsedelim. Bildiğiniz üzere bu mod üzerinde oyuncular 10 kişilik takımlar oluşturarak kendi oyuncularını yönettiği tek bir takım olabiliyor.

EA, moda ilk olarak zamanında epey popüler olan LF/RF, LM/RM ve RWB/LWB pozisyonlarını geri getiriyor. Karakter gelişim sistemini de cilalayan EA, artık yarattığınız oyuncunun fiziksel özelliklerinin oyuncunun yeteneklerini etkileyeceğini de açıkladı.

Yeni kupalara ev sahipliği yapacak olan Pro Clubs modu, eğlenceli modları ile daha fazla oyuncuyu kendisine çekmeyi amaçlayacak.

Peki kariyer modunda ne gibi değişiklikler olacak? Henüz çok fazla detaya girilmemiş olsa da oyunun bu popüler modunda da büyük değişiklikler bekliyor bizi.

EA, ilk adımda kulüp menajerlerinin kişiselleştirme seçeneklerini artıracak. İstediğiniz gibi tasarlayabileceğiniz menajerinizin cinsiyetini seçmek imkanı da sunulacak, yani yeşil sahalarda kadın menejerleri de görebileceğiz artık.

Menajerlerin verdiği basın toplantıları artık çok daha önemli olacak. Yeni bir animasyonla katılacağımız bu toplantılarda çok daha kapsamlı cevaplar verebileceğiz. Bu demeçlerimizin oyuncularımız üzerindeki etkisi de gözle görülebilir olacak.

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

Şimdilik bildiklerimizin büyük bir kısmı böyle. Daha fazlası için EA’in “Pitch Notes” bloglarını takip edebilirsiniz. Kağıt üzerinde oldukça geniş bir değişiklik yaşayacağı görülebilen oyun, bu değişikliklerin ne kadarını bize yansıtabilecek hep birlikte göreceğiz.

Fifa 20, 27 Eylül’de çıkış yapacak.

YORUMLAR
Mehmet
11 Ağustos 2019 21:29

volta modunu merak ettigim icin bu sene alıcam. ama şu juventus'un lisanssız olması umarım ileri senelerde baska takımlara da sıcramaz

HakanYILDIZ
10 Ağustos 2019 17:54

Hey gidi PES 2013, hey gidi ''Ölü Yaprak'', oldun mu şimdi ''Düşen Yaprak'' :D

FIFA 20'nin kariyer moduyla ilgili önemli değişiklerden biri de oyuncuların duygularının oyuna etki edecek olması. Oyuncularla birebir görüşmeler yapılabilecekmiş. Kokuyu alıyor musunuz? FM kokuyor. Maç önü ve sonunda basın toplantıları dahi takım üzerinde etkili olacak deniyor. Daha önemli bir şey de değişen oyuncu ''potansiyelleri''. Sabit kalmayıp değişken hale getirmişler. Bu güzel bir hamle işte. Benim gibi kariyer severseniz ''Sahadan Notlar''a şurdan bakabilirsiniz;

//www.ea.com/tr-tr/games/fifa/fifa-20/news/pitch-notes-fifa-20-career-mode-deep-dive

AvastYeScurvyDog
HakanYILDIZ
10 Ağustos 2019 23:28

Kariyer modundaki tum yenilileri yayinladilar mi verdigin link'de ki listede ama eskiden cok guzel ozellikeri vardi. Stad gelistirme, yanlis hatirlamiyorum isem bilet fiyati da ayarlanabiliyordu, sponsorluk anlasmalari ve bence eski transfer sureci daha guzeldi, oyuncu icin fiyat verip cevap beklemek bana daha gercekci geliyordu. Ayrica umarim antreman sistemini degistirirler.

Aslinda EA'in bu yaptiklarina seviniyoruz ama zaten guzel olan ozellikleri cikarip simdi tekrardan oyuna koyacaklar ve oyunu gelistirdik diyecekler. Umarim PES eski gunlerine gelir ve lisans konusunda da iyice rekabet olustururda EA kafasini FUT oyun modunun k.cindan cikarirda duzgun bir seyler yapmaya baslar ve PES'de hep standartlarini yukarida tutar ve rekabet hic bitmez.

Hos EA ve benzerleri keske buyuk bir cokus yasada oyun sektoru ve biz oyuncular icin iyi seyler olur.


Parolamı Unuttum