Football Manager 2023'ün Bizlere Sunacağı Yenilikler Neler?

Söylesene bize hoca, takım neden oynamıyor?

Dünya genelinde futbol sezonları bu yıl dünya kupası nedeniyle biraz daha erken başladı. Hal böyle olunca futbol oyunlarının çıkış dönemlerinde sezon ateşi biraz daha kızışmış oldu ve futbol oyunu seven benim gibi milyonlarca insanın avuç içleri kaşınmaya başladı. Bu hasreti dindirmek için FM ve FIFA'nın eski sürümlerinin artık güneşte beklemekten ısınmış havuz sularına girmek pek tatmin edici değil. Bu yüzden yeni oyunlar ki yine pek bir şey değiştirmeden göz boyama çabalarıyla karşımıza çıkacak olan yeni oyunlar çok fazla insanın ilgisini çekiyor.

Football Manager 2023 ile ilgili bu zamana kadar aslında bir tane güzel haber almıştık. Artık oyunda UEFA organizasyonları (Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi vs) lisanslı olarak yer alacak. Ancak çoğu temanın hemen düzelttiği bu lisans FM oyuncuları için çok da elzem değildi. Oynanış detayları, yeni yapay zeka ve maç motoru gibi konular Sports Interactive cephesinden geliştirme beklediğimiz alanlar. Nihayet 29 Eylül gecesi Football Manager'n resmi YouTube sayfasında oyunun yenilikleri güzel bir video ile tanıtıldı. Bakalım yeni Football Manager oyununda bizleri neler bekliyor;

Üç Yıllık Kadro Planlaması Türkiye'de Tutmaz Hocam

Çok net bir itirafta bulunmak istiyorum. Benim bir futbol oyununda en çok keyif aldığım şey maçların kendileri değil. Kadro planlamak. Sadece transfer olarak da değil, eldeki oyuncuları başka bir role evirmek, altyapıdan henüz hazır olmayan ama sezon içerisinde hazır olması muhtemel bir ya da birkaç çocuğa süre verecek dizaynlar yapmak. Bunlar 20 seneyi aşkın süredir futbol oyunlarından en çok keyif aldığım şeyler ve nihayet Football Manager 2023'te bu kadro planlamasıyla ilgili ciddi bir atılım gerçekleşecek gibi gözüküyor. Yani emektar not defterlerimi bu sene biraz daha az kullanabilirim! 

Gösterilen ilk yenilik kadro planlayıcısı siz ve yapay zekadan oluşan antrenör ekibiniz için adeta bir yol haritası işlevi görecek. Hayalinizdeki taktiği yarattınız, iki fişek bek koyarım, bir tane çapa önüne iki dinamik 8 sola golcü bi kanat çeksem sağa da bi pırpır forvete de geleni gideni içeri sokan bir makine tamam oldu bu iş! Tabii ki hiçbir zaman bu hayaller tam olarak plana uygun işlemeyecek ve sezonun bir noktasında bazı hayallerinizden feragat edeceksiniz. İşte kadro planlama özelliği en çok burada işinize yarayacak. Her mevkide oynayabilen oyuncuları öncelik sırasına göre listeleyip antrenmanları dahil olmak üzere her oyuncuyu spesifik bir pozisyon için hazır tutabileceksiniz. Bu işin sadece mevcut kadro kısmı. 

Bu planlama ekranında üç sezonluk bir plan yapma şansınız da olacak yani ilk etapta bahsettiğim gençlerin sürelerini de üç sezon boyunca daha net bir şekilde kafanıza oturtabileceksiniz. Ben bunları daha önceden kağıt kalemle yaptığım için bu Kadro Planlayıcı benim aşırı hoşuma giden bir detay oldu. Bu planlayıcıya transfer listenize eklediğiniz oyuncuları da dahil edebildiğiniz için, "seneye emektar Eser Güven gidiyor ama genç yetenek Can Güven onun yerini alabilir mi?" sorularına da net bir cevap bulabileceksiniz. Tabii bilmediğiniz sularda yüzebilmek için iyi bir gözlemci ekibine de ihtiyacınız olacak. 

Güzel Abim Forvetim İyi Değil Sana Gelmez Ama Şahane Ön Liberom Var!

Kadro planlayıcının tam verimli çalışması için gözlemci ekibiyle aranızda muhteşem bir uyum olması gerekiyor. Çalıştırdığınız takıma bağlı olarak bölgesel ya da global futbol ağına olabildiğince hakim bir ekip çalışması şart. İşte burada oyunun bir diğer yeniliği devreye giriyor. Takımınızın ihtiyacı olan spesifik bölgelere spesifik rollerde oynayan oyunculardan oluşan bir havuz oluşturmak için bolca seçeneğiniz var. Aslında bu özellik geçtiğimiz oyunlarda da vardı ama bu sefer kadro planlaması eklemesiyle birlikte daha anlamlı olacak gibi duruyor. 

Sonrasında gözlemci ekibinizin bulduğu oyuncuları eğer varsa sportif direktörünüz bir gözden geçiriyor ve size rapor halinde sunuyor. Bu sene anladığım kadarıyla bir oyuncunun özellikle potansiyel yeteneğini anlamak için sıradan gözlemciler pek yeterli kalmayacak. Özellikle aradığınız oyuncunun oynadığı bölgeye hakim gözlemciler bulmakta fayda var. Haliyle bizim Türk takımlarının yaptığı gibi akrabayı eş dostu gözlemci ekibi diye doldurup sadece Türkiye ligine hakim isimlerden kurulacak bir ekip yetersiz kalabilir. Çeşitli uyruklardan insanları işe almakta fayda var. Ayrıca bu sezon sadece oyuncu transfer ederken değil, mevcut oyuncularınızla sözleşme yenilerken de menajerleriyle konuşma seçeneği eklenmiş. Bu sayede oyuncu "maaşım çok az abi asgari ücret alıyorum resmen!" diye hayıflanırken menajerine gidip "sizin oğlanla uzun vadeli düşünüyoruz bize bi güzellik yapın" demek de mümkün olacak. 

Yapay Zeka Antrenörler Gerçeklerin Yerini Alacak Mı?!

Futbolun içerisine yapay zeka girdikçe özünü kaybeder mi? Bu soru çok uzun zamandır futbolseverlerin kafasını kurcalıyor. Ancak söz konusu FM olunca hepimizin en büyük arzusu olağanüstü zekada rakip menajerlerin oyunda yer alması. Yani yapay zekadan bir Carlo Ancelotti pragmatizmi beklemiyorum tabii ki ama Carlo hocamın takımına karşı oynarken benim de cephanemde sinsi planlar olmasının keyfini yaşamak istiyorum. Tanıtım videosunda dünya genelinde binlerce menajerin çalışmalarını takip edip bir simülasyona soktuklarını belirttiler. Tabii FM her yıl böyle müjdelerle geliyor ama bir noktadan sonra oyuna başlayınca her şey aynı rutine geri dönüyor. Umarım bu sene çekişme düzeyi daha da yükseğe çıkar.

Bir diğer üzerinde durulan yenilik ise yine her sene olduğu gibi maç motoru olmuş. Motorun erken aşamalarından görüntüler de paylaşan Football Manager ekibi çok daha dinamik ve canlı bir oyun motoru vaadinde bulunuyor. Öne çıkan bir diğer vaat ise tüm FM oyuncularını mutlu etme potansiyeli taşıyor. FM ekibinden gelen açıklamaya göre kalecilerin yapay zekası ve performansı epey geliştirilmiş. İşin taktik kısmında da bolca yenilik olacak gibi duruyor. Ancak şimdilik gördüğüm kadarıyla yine oyunun ofansif yönü çok daha güçlü olacak ve sanırım Gegenpress yine, yeniden ekstra kullanışlı olarak karşımıza çıkacak. Benim gibi oyunu önde kabul etmeyi seven oyuncular için bu durum keyifli olsa da bir noktadan sonra oyunun bozulmuş hissini yaşamak pek tatmin edici değil. Ancak oyunun taktik motoruna eklenen iki yenilik var ki uzun zamandır beklediğim özelliklerdi.

İlki orta mevzusu. Eğer içeride 2 ya da 3 tane kalıplı stoperiniz varsa ortayı sağlam tutup rakibi orta açmaya zorlayabilirsiniz ki bu özellikle tiki-taka sevdalısı minik takımlara karşı çok işlevsel olacaktır. İkincisi ise PRES TUZAĞI. Takımın pres merkezlerini belirleyip sahanın iç kısımlarında ya da dış kısımlarında pres yapma komutu verebileceksiniz. Öte yandan takım boyunu ayarlama konusunda da elimiz epey rahatlayacak gibi gözüküyor. Savunmayı çok fazla öne çıkarmadan kompakt bir takım kurmak bu sene mükün olursa Gegenpress'e karşı da elimizde yeni kozlar olabilir. Özellikle bu iki yenilik ile birlikte taktik kombolarını denemek için gerçekten sabırsızlanıyorum.

Söylesene Bize Hoca Takım Neden Oynamıyor?!

Taraftarsız futbol gerçekten çok lezzetsiz bir şey. Bunu özellikle pandemi dönemindeki maçlarda net bir şekilde gözlemledik. Football Manager'ın iç saha takımlarına olan kayırması bu yüzden senelerdir bana epey gerçekçi geliyor. Tabii bazı durumlarda oyun zıvanadan çıksa da FM'nin iç saha - deplasman algoritması genel anlamda başarılı. Football Manager 2023'ün ise taraftarları bambaşka bir noktaya taşıyacağı söyleniyor. Bildiğiniz gibi FM'de takımların favori insanları, ikonları ve efsaneleri var. Siz de bir takımda başarılı olunca bu listelerde tırmanıp efsane olabiliyorsunuz. Lakin madalyonun bir de öbür tarafı var, oyunda göremediğimiz ancak editörde gözüken kulüplerin nefret ettiği isimler de mevcut. İşte bu yıl bize vaat edilen madalyonun iki tarafıyla da yüzleşeceğimiz gerçeği. 

Ayrıca oyunda artık taraftar profili var ve bence muhteşem bir ekleme olmuş. Stadyumun hangi bölgesinde hangi tip taraftarlar yer alıyor görebileceksiniz. Mesela kale arkasındaki ateşli taraftarlar ile yan tarafta oturan zengin kitle arasındaki fark nihayet FM'ye de sirayet etmiş. En azından şimdilik gördüğüm kadarıyla bir data parçacığı olarak sirayet etmiş ama bu adımdan sonra oyun içerisinde de bolca potansiyel bizleri bekliyor. Taraftarla ilişki kurmak da oyunun temel parçalarından birisi haline gelecek. Hatta öyle ki eğer taraftarla aranızı bozarsanız sizi istifaya davet edip, yönetimi sizi kovmak konusunda teşvik edebilecekler. Yani öyle kulübede elimi kolumu bağlayıp durayım, nasılsa işimi yapıyorum metodu biraz eskimiş gibi gözüküyor. Herkesi Jorge Jesus gibi ekran başında takımı hareketlendirmeye davet ediyorum!

Son gösterilen yenilik ise Dinamik Menajer Zaman Çizgisi adında bu zamana kadar yaptığınız güzel veya kötü işleri, takımınızın veya oyuncularınızın aldığı başarıları kronolojik olarak sıralayan bir tablo. Bu zaman çizgisine erişeceğimiz yer ise sezon sonu olacak. Tıpkı geçtiğimiz yıl oyunda olan sezon sonu bakışı gibi bu zaman çizgisi de size bütün bir yıl boyunca başınızdan geçen kilit olayları hatırlatıp bir nevi hatırat görevi görecek. Oynanışa çok büyük bir eklentisi olmasa da oyunla bağ kurma konusunda epey tatlı bir eklenti olmuş.

Football Manager 2023'ün çıkmasına daha yaklaşık bir aylık bir süre var. Bu zamana kadar oyunla ilgili yeni detaylar da gün yüzüne çıkacaktır ama muhtemelen bu videoda gördüklerimizden daha fazlasını öğrenmeyeceğiz. Zaten yeni FM'yi beklemenin en güzel yanlarından biri de Sports Interactive'in bize hazırladığı sürprizleri keşfetme heyecanlı. 8 Kasım günü tam sürüm olarak çıkacak Football Manager 2023, ilk günden itibaren Game Pass'e de dahil olacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum